18 augustus 2015

Workshop roofvogels België 2015: spektakel in de Oostkantons

De tweede roofvogelworkshop van 2015 trok richting de Oostkantons. Het verre oosten van België is een regio die rijk is aan roofvogels, en dat zullen de tien deelnemers geweten hebben. We zagen vele tientallen individuen van in totaal negen verschillende soorten roofvogels en konden langdurig verschillende buizerds, wespendieven en haviken bekijken.

Uitleg topografie en herkenning roofvogels. © Johannes Jansen
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.

Een goed begin…

Het begon al tijdens de gezellige verwelkomings-BBQ op vrijdagavond. Vanaf het terras van de gîte konden we tijdens de aperitief genieten van een slaapplaats met zes rode wouwen samen, diverse buizerds, jonge torenvalken en we zagen een boomvalk voorbij flitsen. Een prachtig mannetje grauwe klauwier liet zich achteraan in de tuin bewonderen. De eerste avond werden we getrakteerd op een inleiding tot veel voorkomende roofvogels, hun ecologie, en meer in het algemeen ook over topografie en rui. Dit alles helder uiteengezet door STARLING-gids Wouter.

Hoewel het niet de zomerse waarsomstandigheden van de vorige weken waren, was het weer op zaterdag goed genoeg om ’s ochtends zo spoedig mogelijk het veld in te trekken, naar de Emmels-vallei nabij Born. Wat gepland was als een ochtendwandeling mondde uit in een dagtocht. Er was vrijwel steeds iets leuk te zien, dus was er geen enkele haast om dit leuke gebied te verlaten. Roofvogels stalen de show met diverse rode wouwen, ruim 25 buizerds, vier wespendieven, twee juveniele haviken, zeker vijf torenvalken en een boomvalk. Een overtrekkende bruine kiekendief en verre visarend maakten het roofvogelplaatje compleet. Memorabel was de groep van dertien jonge buizerds, in elke kleurschakering, die samen een vliegshow gaf boven een geoogste graanakker.

De opvallende aanwezigheid van al die roofvogels had zeker veel te maken met de schijnbaar hoge dichtheid aan muizen. We zagen diverse levende muizen voor onze voeten wegschieten en herhaaldelijk waren we getuige van succesvolle vangsten van muizen door buizerds en torenvalken. Het waren echter vooral de twee jonge haviken die de deelnemers konden bekoren. We konden de vogels meermaals van ver af en van behoorlijk dichtbij waarnemen, jagend achter duiven en eenmaal ook in conflict met elkaar. Tussen al dat roofvogelgeweld kregen we ook de ijsvogel, klapekster, grauwe klauwier, goudvink, roodborsttapuit en paapje voor de kijker. Wellicht het knapste staaltje natuurbeleving was de juveniele koekoek die we langdurig op korte afstand in alle houding konden bewonderen terwijl hij de ene na de andere rups van de bladeren van een kleine hazelaar plukte.

Een visarend kwam voor onze neus voorbij vliegen met en vers gevangen vis. © Johannes Jansen

Leerrijke gezelligheid

De geplande avondactiviteit om een oehoe-locatie te bezoeken viel letterlijk in het water door de vele regen en de harde wind. Het werd dan maar een gezellige avond met enkele presentaties, lekker eten en gezelligheid. Zo werden we getrakteerd op een uitgebreide uiteenzetting hoe de verschillende algemene roofvogels van de Benelux te herkennen, waarbij werd toegespits op enkele moeilijke duo’s zoals wespendief/buizerd en zwarte wouw/rode wouw. Er was ook een kleine quiz aan verbonden, om de opgedane kennis meteen te testen. Wouter gaf ook een overzicht van de beste gebieden in België en het buitenland waar veel roofvogels te zien zijn.

Later op de avond konden we ons ook vergapen aan spectaculaire beelden uit Batumi, in Georgië, waar elk najaar meer dan een miljoen roofvogels langsvliegen. Johannes voorzag een overzicht van de roofvogeltrek en van de vele aspecten van het beschermingsproject dat ze daar op poten hebben gezet. Een goed gevulde en leerrijke avond was het zeker. We spraken ook af dat we zondagmorgen vroeg vóór het ontbijt nog een poging zouden wagen om een oehoe te zien te krijgen. Dat lukte helaas niet.

Na het zondagse ontbijt met koffiekoeken trokken we naar de Rhür-vallei. Een mannetje wespendief vloog recht over ons hoofd terwijl we langdurig genoten van dit vogelrijke gebied, met de rode wouw, vele roodborsttapuitenpaapjesputtersgrauwe klauwier, twee klapeksters en zowaar zelfs een pleisterende kemphaan, een zeldzame soort voor deze regio. Na de middag trokken we terug naar de gite voor de maaltijd en om de bagage op te pikken. De workshop zat er echter nog niet op want de deelnemers hadden nog een upgrade te goed van die ontzettend verre visarend van de dag ervoor. Een gericht bezoek aan de Rechterbach-vallei bleek een schot in de roos: een adult vrouwtje visarend toerde geruime tijd op korte afstand voor onze neus, samen met een rode wouw. De vogel verdween uit beeld, maar keerde nog terug om een vis te grijpen.

Voor ons een prima geslaagde workshop met talrijke kwaliteitsvolle waarnemingen. Daarnaast nog tal van ander natuurschoon en dat in een heel leuke sfeer.

De omgeving scannen. © Johannes Jansen

Ik vond het een schitterend weekend, ik heb echt ontzettend veel bijgeleerd en ga nu ook anders naar roofvogels kijken, ook al ben ik geen gedreven vogelkijker. Ik vond het een heel goede begeleiding, petje af voor Johannes en Wouter.

- Matthieu

Johannes en Wouter waren heel belezen en zijn echte experts binnen hun gebieden. Bovendien weten ze hun geestdrift en passie op informele maar gerichte wijze over te brengen naar het doelpubliek. Hun begeleiding was top.

- Johan en Miranda

Op de maaltijden niets op aan te merken, integendeel, ruime variatie, lekker en meer dan voldoende.

- Anja