Begeleider

Johannes Jansen

Voor begeleider Johannes Jansen is natuurstudie, net zoals voor vele andere STARLING-reisgidsen, een levensstijl. Als kind maakte hij het Meetjesland onveilig als lid van JNM. Ook nu staat hij het liefst van al met beide voeten in de natuur. Zijn biologiestudie was dan ook een logische keuze.

Johannes heeft een brede kennis: van vogels tot libellen, amfibieën, reptielen, dagvlinders en planten. Ongerepte streken pionieren en er de fauna en flora ontdekken zijn helemaal zijn ding. Als assistant-manager van STARLING staat hij mee in voor de organisatie, administratie en promotie van onze reizen. Daarnaast trekt hij er meerdere keren per jaar uit om zelf natuurreizen te gidsen.

Van telproject tot thesis

In zijn studententijd werden horizonten verlegd, en gingen de reizen meer en meer richting het oosten, telkens in teken van de vogeltrek. Het was een eerste kennismaking met de Kaukasus die heeft geleid tot de nu jaarlijkse roofvogeltellingen door Batumi Raptor Count, een organisatie die begeleider Johannes Jansen mee oprichtte in Georgië en die STARLING graag mee ondersteunt. Het telproject geeft in de streek een boost aan lokaal, kleinschalig en authentiek ecotoerisme en werkt ook rond bewustwording van natuurwaarde en (daardoor) het inperken van de jacht. In zijn masterthesis bestudeerde Johannes het effect van lokale jacht op voorbijtrekkende roofvogels in Georgië.

Gek op Georgië

Johannes houdt van Oost-Europa, met meerdere bezoeken aan Georgië (waar hij sinds 2007 jaarlijks naartoe trekt), Armenië, Azerbeidzjan, Turkije, Polen, Estland, Litouwen, Hongarije en Roemenië.  Daarnaast staan ook Spanje, Portugal, Schotland, Marokko, Cyprus, Canarische eilanden, Verenigde Staten, Canada en Israël op zijn palmares! Hij proefde bovendien van meer exotische bestemmingen, zoals Suriname, Sri-Lanka, Thailand, Senegal en Zuid-Afrika.

 

38 jaar
Johannes Jansen
Reisgids-bioloog met bijzonder grote natuurkennis.
  • Werkt bij STARLING sinds het prille begin.
  • Is mede-oprichter van Batumi Raptor Count en gaat sinds 2007 elk jaar naar Georgië.
  • Werkte mee als inhoudelijk expert en jurylid aan het spelprogramma 'In de ban van de Condor', prime time bij de EO op Nederland 1.

Johannes is een zalige gids. Ik was erg onder de indruk van zijn vogelkennis en zijn kennis van sporen (in de zalige Estse sneeuw). Ik heb weer heel veel bijgeleerd! Dik in orde!

Alexander
deelnemer natuurreis winters Estland 2018

Johannes is een heel fijn iemand om als gids mee te hebben! Hij weet ontzettend veel en legt alles geduldig en veelvoudig uit. Heel erg goede begeleider!

Annemieke
deelneemster vogelreis naar Batumi, Georgië 2017

Ik vind Johannes een uitstekende gids. Hij beschikt over een ruime waaier aan kennis over alles wat te zien valt in de Hoge Venen. Zijn rustige aanpak zorgt ervoor dat de gasten voldoende ruimte hebben om zelf veel bij te dragen aan het weekend. Hij bracht ons op het juiste moment op de juiste plaats. De nachtvlinderval was een zeer aangename en welkome verassing.

Jens
deelnemer weekend Hoge Venen 2017

Johannes heeft veel kennis van de streek en de beesten die er leven. Hij is sociaal zeer competent en kan goed omgaan met de hele groep. Hij is gezellig en heeft gevoel voor humor.

Dörte en Jörg
deelnemers natuurreis 'special lynx', Spanje 2017