10 mei 2019

Reiskeuze-stress? Vogelgids Geert Beckers geeft 6 handige tips!

Je wilt unieke vogelsoorten zien, maar toch een gevarieerde reis beleven. Je houdt van warmte, maar de vogels van het noorden laten je ook niet koud. Hoe kies je dan in vredesnaam je volgende bestemming uit? STARLING-gids Geert Beckers to the rescue! Deze natuurspecialist spotte al meer dan 5000 vogelsoorten op alle continenten en geeft je graag richting met 6 praktische tips.

TIP 1
Ver reizen hoeft niet

“Je moet niet ver gaan om indrukwekkende vogels te zien,” steekt Geert van wal. “Onze lage landen zijn voor heel wat trekvogels een rustpunt op hun weg naar het zuiden. Als jong ventje kreeg ik in mijn eigen achtertuin – Midden-Limburg – de vogelmicrobe te pakken nadat ik de woudaap, de roerdomp en mijn eerste biddende torenvalk zag. Pas heel wat later stak ik de grens over naar Zeeland, en in de andere richting naar het Lac du Der en de Camargue. Veel mensen staan er niet bij stil dat je ook echt exotisch aandoende soorten kan zien in Europa. Denk maar aan de steppes van de Extremadura.” STARLING biedt binnenkort ook een boeiend roofvogelweekend in België en Nederland aan.

Een flamingo waadt door een zoutmoeras in de Camargue. © Jeffrey Van Daele

TIP 2
Voor het eerst buiten Europa

“De Verenigde Staten lenen zich perfect voor een eerste vogelervaring buiten Europa,” stelt Geert. “De soorten die bij ons zeldzaam zijn, kan je daar volop leren kennen. Bovendien zie je er een heleboel nieuwe soorten die je vlot herkent, omdat ze verwant zijn aan Europese families.” Geert noemt bijvoorbeeld de IJslandse brilduiker, de harlekijneend en de ijsduiker. En natuurlijk ook typische Noord-Amerikaanse soorten die we wellicht nooit in Europa zullen zien, zoals dwergplevier en Amerikaanse schaarbek.

De Verenigde Staten en Canada barsten van de interessante reisbestemmingen voor natuur- en vogelliefhebbers. Zo staat Cape May aan de oostkust van de Verenigde Staten al jaar en dag bekend als een hotspot voor trekvogels. En wie naar pakweg Vancouver of Californië reist, krijgt er bovendien nog een portie boeiende grote zoogdieren bovenop, zoals orka’s, bultruggen en beren.”

Een bonte zanger op Cape May. © Johannes Jansen

TIP 3
Wie het kleine niet eert …

Welke vogelliefhebber houdt niet van kolibries? Costa Rica is volgens Geert de perfecte plek om deze mini’s te spotten. “Hun flitsende snelheid en hun veelkleurige, glanzende verenkleed maken ze uniek in de wereld. Een tip: het is uiteraard kicken als je er eentje in het bos ziet, maar laat toch de voederplaatsen niet links liggen. Daar kan je deze vogels echt goed bekijken én verschillende soorten tegelijk zien.”

Geen vogels, maar andere spectaculaire kleine diertjes, zijn de Zuid-Amerikaanse mierenkolonies. Deze vallen alles aan wat op hun weg komt en de vogels pikken daar maar wat graag een ‘graantje’ van mee. Geert: “Zo’n tweehonderd Zuid-Amerikaanse vogelsoorten volgen voortdurend deze mierenkolonies. Dat maken hun namen ook duidelijk: antshrikes, antwrens, antthrushes, antpittas …”

Green violetear aan de fuchsia! © Jeffrey Van Daele

TIP 4
Voel je nietig tussen de massa

Net als de zoektocht naar een specifieke soort, kan een enorm aantal meer algemene vogels heel indrukwekkend zijn.

“Bij valavond op de dijk staan aan het Lac du Der en tienduizenden kraanvogels zien en horen aankomen, laat op mij een diepe indruk na. Of in Noorwegen door een zee van zeekoeten varen naar de zeevogelkolonie Hornoya. Met open mond een onophoudelijke stroom roofvogels gadeslaan in Batumi, Georgië of de bergen van Eilat in Israël … een adembenemend schouwspel. En dan heb ik het nog niet over het natuurfenomeen dat duizenden flamingo’s en reigers naar de Camargue lokt …” mijmert Geert.

TIP 5
Beleef de natuur met al je zintuigen

De meest bijzondere plekken waar Geert de natuur al beleefde, liggen allebei in Azië. “De hoogvlakte rond het meer van Tsokar zinderde bij mij nog lang na. Het is bovendien de beste plek ter wereld om de Tibetaanse zandhoen te zien. Daar in de Noord-Indische Himalaya vind je trouwens heel wat vogelfamilies die uit maar één soort bestaan.”

“Een andere favoriet is Mongolië. Ik vind er dé ingrediënten voor een geslaagde natuurreis: rust, uitgestrektheid en een tikje avontuur. En de natuur natuurlijk. Wist je dat je hier vijf soorten kraanvogels kan zien, naast unieke zoogdieren, zoals de mythische pallaskat?”

Een jonge steppearend in Mongolië. © Billy Herman

TIP 6
Mik op specifieke soorten

Geert: “Wil je veel endemische soorten zien, dan moet je met Billy mee naar Ethiopië. De prince ruspoli’s tuaco was voor mij een van de toppers daar. Ook op Madagaskar wemelt het van de soorten die nergens anders op de wereld leven.”

“Voor uilen moet je naar Scandinavië, voor fazantachtigen naar Azië en voor paradijsvogels naar het paradijs, oftewel: Papoea. De intacte regenwouden op dat oereiland zie je nergens anders. Doordat het in de ijstijd door diepzee gescheiden was van de rest van de wereld, verschilt Papoea in alles van de meer noordelijke gebieden. Zowel op het vlak van landschappen, dieren als cultuur. En er komen weinig toeristen, nog een troef!”

Afsluiten doet Geert met een van de beroemdste vogels ter wereld. “Voor de Maya’s en de Azteken was de quetzal een heilige vogel, voor veel vogelaars is hij dé reden om naar Zuid-Amerika af te reizen. En dat is 100 % terecht,” bevestigt Geert.

Resplendent quetzal, de soort bij uitstek in Costa Rica! © Danny Roobaert

> Op zoek naar jouw ultieme vogelreis? Grasduin even door ons aanbod. Of neem contact op en vertel ons je stoutste reisdromen. Wij helpen je om al jouw droomsoorten te vinden!

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.