Blackburnian warbler - Dendroica fusca.
© Johannes Jansen
Black-throated green warbler - Dendroica virens.
© Johannes Jansen
Piping plover. © Johannes Jansen
Hooded warbler - wilsonia citrina.
© Johannes Jansen
Red-winged blackbird. © Johannes Jansen
Willet © Johannes Jansen
as always, a Turkey vulture - kalkoenkopgier. © Johannes Jansen
Killdeer. © Johannes Jansen
Northern parula. © Geert Beckers
Common yellowthroat. © Johannes Jansen
Yellow-rumped warbler - Dendroica coronata.
© Johannes Jansen
Fish crow. © Johannes Jansen
Northern waterthrush. © Johannes Jansen
American kestrel - falco sparverius.
© Johannes Jansen
Eastern kingbird. © Johannes Jansen
Wild Turkeys - Meleagris gallopavo. © Johannes Jansen
Least tern. © Johannes Jansen
Broad-winged hawk. © Johannes Jansen
Song sparrow - melospiza melodia.
© Johannes Jansen
Black-and-white warbler. © Johannes Jansen
Ovenbird. © Geert Beckers
Eastern kingbird. © Johannes Jansen
Red-eyed vireo - vireo olivaceus. © Johannes Jansen
Bobolink, in vlucht over de Kempton fields. © Johannes Jansen
Cerulean warbler along the Bartram trail - setophaga cerulea. © Johannes Jansen
Black-throated green warbler - dendroica virens. © Johannes Jansen
Laughing gull. © Johannes Jansen
Male Northern flicker - colaptes auratus. © Johannes Jansen
Eastern towhee - pipilo erythrophthalmus. © Johannes Jansen
Common loon op een meer nabij New Ringgold (Gavia immer). © Johannes Jansen
Een notoire skulker laat zich af en toe goed zien. Common Yellowthroat - Geothlypis trichas. © Johannes Jansen
Tufted titmouse - baeolophus bicolor. © Johannes Jansen
Laughing gull. © Johannes Jansen
American redstart - setophaga ruticilla. © Geert Beckers
Coyote - canis latrans. © Johannes Jansen
Common nighthawk. © Johannes Jansen
Chestnut-sided warbler - dendroica pensylvanica. © Johannes Jansen
Broad-winged hawk migrating through - buteo platypterus. © Johannes Jansen
Black and white warbler. © Johannes Jansen
Uitgesteld
9 dagen | 26 sep 2020 - 04 okt 2020

Vogelreis naar de VS: kleurrijke zangers op Cape May

Cape May: al sinds jaar en dag staat dit kleine stadje aan de oostkust van de Verenigde Staten bekend als een hotspot voor trekvogels. Met de juiste weersomstandigheden neem je er ongeziene aantallen roofvogels, zeevogels, steltlopers of zangvogels waar. Voor de vogelliefhebbers heeft Cape May het allemaal! Lees snel door en ontdek wat STARLING op deze vogelreis naar de VS voor jou in petto heeft. 

Heerlijke kennismaking met Noord-Amerika

Tijdens deze reis speuren we vooral naar Noord-Amerikaanse trekvogels. Veel van deze soorten zie je ook in Europa als dwaalgast, maar hier zijn ze volledig in hun element en tref je ze in grote aantallen, in alle vormen, kleuren en maten. Soorten zoals de gestreepte strandloper, blauwvleugeltaling of ringsnavelmeeuw kunnen we uitgebreid bestuderen. Maar we gaan ook op zoek naar grotere zeldzaamheden zoals de Alaskastrandloperlachmeeuwroodoogvireo en bonte zanger. Verder zien we natuurlijk ook typische Noord-Amerikaanse soorten die het waarschijnlijk nooit tot in Europa zullen schoppen, zoals piping plover, American skimmer, red-tailed hawk, blue jay, Northern cardinal, white-breasted nuthatch, seaside sparrow en saltmarsh sharp-tailed sparrow. Als we goed uitkijken, spotten we misschien zelfs kolibries! Een gezonde mix van soorten dus, en de perfecte kennismaking met de avifauna van de Verenigde Staten.

Mekka voor zangvogels en steltlopers

Wat Cape May zo speciaal maakt, is de geografische ligging. De stad is gesitueerd op het tipje van een schiereiland langs de kust van New Jersey, net onder New York. Door deze unieke ligging worden vogels hier gekanaliseerd, waardoor je ze in grotere aantallen dan normaal te zien krijgt. Als je dan nog eens de juiste weersomstandigheden treft, is het een waar spektakel. We mikken op de grootste diversiteit aan soorten en plannen deze trip midden in de piek van de zangvogel- en steltlopertrek, en ondertussen komt ook de roofvogeltrek goed op gang.

Cape May als uitvalsbasis

In en rond Cape May bezoeken we verschillende kleine en grotere beschermde natuurgebiedjes, allemaal in functie van de trekvogels. Verder maken we tijdens deze reis ook enkele excursies buiten Cape May. Indien mogelijk doen we dat op de rustige dagen, wanneer er minder trekvogels te zien zijn. Op het programma staan excursies naar Bombay Hook en Brigantine National Wildlife Refuge. Beide zijn uitstekende plekken voor steltlopers, reigers en allerlei watervogels. Naast zekerheden zoals American avocet, kleine geelpootruiter en willet, maken we ook kans op soorten zoals rode grutto en steltstrandloper.  In Belleplain Forest, niet zo ver van Cape May, zoeken we naar enkele bossoorten die typisch zijn voor het oosten van de Verenigde Staten zoals red-headed woodpecker, white-breasted nuthatch, Eastern bluebird en meer.

Noot van de gids: Op een goeie ochtend, na de doortocht van een koudefront met noordwestelijke wind, kan je meer dan 10.000 zangvogels (hoofdzakelijk wood warblers) tellen op de ‘Dike’ in het plaatsje Higbee. Het is niet zeker waarom deze vogels net hier terechtkomen en bovendien ‘verkeerd’ vliegen! Mogelijk komen ze ‘s nachts, gestuwd door de wind, boven de Atlantische Oceaan terecht. Wanneer ze dan Cape May bereiken, moeten ze zich heroriënteren en vliegen voor de zekerheid boven land – en dus noordwaarts.

Wat maakt deze reis naar Cape May zo bijzonder?

  • Beleef de zangvogeltrek op zijn best: Cape May is de ultieme migrant trap voor kleurrijke zangvogels.
  • Logeer in een fantastisch hotel, met zicht op de vogeltrek: twitchen vanuit het zwembad als het ware.
  • We reizen met een kleine groep, zodat iedereen zoveel mogelijk over de Noord-Amerikaanse avifauna te weten komt.

Maak kennis met je reisbegeleider

Miguel is een gepassioneerde vogelkijker met een bijzondere fascinatie voor vogels en alles wat daarmee te maken heeft: vogeltrek, rui, zang, leeftijdsbepaling en nog veel meer. Hij is een manusje-van-alles in de ornithologische wereld. Naast zijn uitmuntende kennis is Miguel een bijzonder sociale, goedlachse en zorgzame gids. Een zeldzame combinatie, die we met trots tot ons team mogen rekenen.
Meer over Miguel
Benieuwd?
Een anekdote
van onze gids Miguel Demeulemeester

Op de avond van 3 september trekt een koudefront oostwaarts over Pennsylvania en een noordwestenwind komt op boven New Jersey. Zo vroeg op het seizoen is deze situatie eerder uitzonderlijk. De volgende ochtend worden tijdens de eerste twee uren al zo’n 50.000 ‘nachttrekkers’, vooral wood warblers, geteld terwijl ze noordwaarts trekken. Diezelfde ochtend zien we maar liefst 22 soorten zangers! Een dag die ik nooit of te nimmer nog zal vergeten.

Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens Johannes Jansen

Er zijn weinig plaatsen waar vogeltrek zo alomtegenwoordig is, en waar je het zo intens kan beleven. Het topmoment van deze reis wordt een dag met noordwestenwind, waarbij langs alle kanten trekvogels passeren: zowel hoog in de lucht, als over het strand en van struik naar struik.

Is deze reis naar Cape May iets voor jou?

  • Je bent dol op trekvogels en dan liefst veel unieke soorten en in grote groepen.
  • Je wil op een relatief korte tijd zoveel mogelijk Noord-Amerikaanse vogelsoorten zien.
  • Zonder ver te rijden, wil je graag veel verschillende habitats bezoeken.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

26/09
Aankomst in New York

Aankomst in New York en rit naar Cape May (stop bij Sandy Hook).

De vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs van de reis.

27/9 - 2/10
Cape May, Bombay Hook & Brigantine Nature Wildlife Refuge, Belleplain Forest

Tijdens deze week kijken we intensief naar vogels. We gaan op zoek naar een diversiteit van soorten in talrijke habitats. Zowel kleine zangers als grotere waadvogels komen aan bod. We laten ons leiden door de weersomstandigheden die de vogeltrek dicteren.

3/10
New York

Terugrit naar New York voor terugvlucht.

De vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs van de reis.

4/10
Terugvlucht Brussel/Amsterdam

Aankomst in Brussel/Amsterdam.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We verblijven in een standaard motel, centraal gelegen in Cape May, vlakbij de zee en op een boogscheut van de meeste natuurgebieden. Het terras kijkt uit over het moeras van Sewell Point, waardoor we zelfs kunnen trektellen vanuit het zwembad of vanop het terras.

Transport en vluchten

Eenmaal in Cape May zijn de verplaatsingen erg kort, op verschillende excursies na. We verplaatsen ons met een ruime wagen met airco. Eventuele wandelingen zijn kort en vlak.

Voor deze reis zijn we nog op zoek naar een chauffeur onder de deelnemers. Wie interesse heeft, kan ons contacteren.

Vluchten zijn deze niet inbegrepen in de prijs. Bij gegarandeerd vertrek gaan we voor jou vrijblijvend op zoek naar de beste tickets. Vluchten kunnen zowel vanuit Zaventem (Brussel), Schiphol (Amsterdam) of een andere luchthaven geboekt worden. Indien gewenst kunnen deze tickets geboekt worden via ons. Reken voor je vluchten op een 400 tot 800 euro (totaalprijs heen en terug).

Klimaat en kledij

September en oktober in Noord-Amerika zijn maanden met uiteenlopende weersomstandigheden. Daarom ben je best voorzien op zowel warme zomerdagen, als op winderige en natte weersomstandigheden. Een paraplu en stevige schoenen zijn aangeraden.

Toegankelijkheid en natuurstudie

De focus ligt op de vogeltrek, maar ook andere soortgroepen ontsnappen niet aan onze aandacht. Tijdens onze reis is ook de trek van de monarchvlinder in volle gang en zijn dagen met duizenden vlinders niet uitgesloten.

Deze trip is zowel voor beginnende als voor gevorderde vogelkijkers boeiend. We gaan in op de verschillende aspecten van de vogeltrek, maar ook determinatie komt ruim aan bod. Het is immers niet altijd makkelijk om het onderscheid te zien tussen een grijze strandloper en een Alaskastrandloper.

Uitgesteld

Deze reis is uitgesteld

Wil je graag als eerste een mailtje krijgen als we een nieuwe datum prikken? Laat dan zeker je mailadres achter.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag