12 dagen | 12 mei 2023 - 23 mei 2023

Natuurreis naar Californië: zoogdieren en vogels aan de West Coast

De westkust van de VS – en in het bijzonder Californië – is een van de meest begeerde reisbestemmingen ter wereld. The Golden State is zo groot als Duitsland en een mozaïek van heel diverse landschappen. Je reist van de reuzensequoia’s in Yosemite langs de yucca’s in de rotsige halfwoestijn van Joshua Tree, naar de wuivende graslanden vol dieprode klaprozen van de Golden Hills. Ook de impressionante kliffen en rotsen van de beroemde Californische kustlijn staan op het programma. Een toptrip voor natuurliefhebbers!

Na aankomst in metropool Los Angeles rijden we naar het noorden via State Route 1. Deze snelweg leidt ons naar de Channel Islands – een onbekende parel voor toeristen waar je al meteen dwergvossen en bruine pelikanen van dichtbij kan bewonderen.

Woeste westkust: een hotspot voor zeezoogdieren

Op de ferry worden vaak groepen gewone dolfijnen of springende bultruggen gespot. De volgende dag speuren we naar zeeotters en zeeolifanten in baaien en zandstranden, waar ze zich verschuilen voor de beukende golven van de Pacifische Oceaan. Zonsondergangen zijn zelden mooier dan aan de ‘Big Sur’.

We rijden door naar Monterey, waar een pelagische boottocht garant staat voor spektakel. Vlak voor de kust ligt een diepe canyon vol walvissen, en net buiten de haven krijg je meestal al Californische zeeleeuwen en zelfs grampers (risso’s dolphins) te zien. Mei is de beste maand om orka’s en blauwe vinvissen te spotten, al maken de walvissen zich uit te voeten zodra de orka’s zich laten zien. Prachtige zeevogels zoals albatrossen (zwartvoet– en mogelijk laysanalbatros) en pijlstormvogels (sooty en pink-footed shearwaters) doorklieven de lucht.

Rode lynx aan de voet van de Sierra Nevada

Het tweede deel van de reis brengt ons naar het binnenland. De ‘Golden Hills’ zijn het habitat bij uitstek om bobcats (rode lynx) voor de lens te krijgen. Het landschap en de vogels kunnen wedijveren met die van het Spaanse Andalusië: hooded orioles doen denken aan oranje wielewalen, western meadowlarks vervangen de leeuweriken en loggerhead shrikes nemen de rol van kleine klapeksters over. Een tikkeltje indrukwekkender zijn de Californische condors – ooit nipt van uitsterven gered. In Pinnacles National Park broeden ze samen met kalkoengieren op de rotsformaties.

Dieper in het binnenland ligt de Sierra Nevada, een hooggebergte met toppen tot vierduizend meter. Om de met sneeuw bedekte pieken te bereiken, moet je door Yosemite en Sequoia National Park. Eerstgenoemde behoort tot het Unesco-werelderfgoed dankzij de gigantische gletsjerdalen, terwijl het tweede park zijn naam dankt aan de reuzensequoia’s. De grootste boom ter wereld, General Sherman Tree (7,7m dik en maar liefst 83.4m hoog!), maakt van de bezoekers echte dwergen.

In mei is de sneeuw maar net gesmolten en ploegen zwarte beren door de alpenweide om aan te dikken na de winterslaap. Een leger van bontgekleurde zangertjes is net aangekomen om te nesten, met als meest algemene soorten hermit warbler, orange-crowned warbler en Nashville warbler. Ze moeten wel uit de klauwen van de noordelijke dwerguil zien te blijven. Laplanduilen hebben dan weer grotere prooien op het oog, zoals een grondeekhoorn of zelfs een jonge kalkoen.

Roadrunner versus Coyote Ugly

De laatste twee dagen van de reis brengen we door in Joshua Tree National Park. Hoewel dit park deel uitmaakt van de Mojavewoestijn, is het landschap er in de lenteperiode verrassend fris en kleurrijk. In de valleitjes komen trekvogels massaal hun dorst lessen en uitrusten. Hier vind je de meest bontgekleurde vogels van de hele reis, van vuurrood over citroengeel tot donkerblauw. En daar hebben we de kolibries nog niet bijgerekend! In Morongo Valley kunnen we maar liefst vijf soorten bewonderen, met costa’s en black-chinned hummingbird als hoofdvogels. Bij zonnig weer zetten de renkoekoeken een sprintje in om hagedissen te verschalken, maar in de schemer is het uitkijken geblazen voor coyotes.

Op de laatste dag houden we halt in enkele van de laatste (zilte) moerasgebieden van Los Angeles. Sterns (American royal-, elegant- en forsters-), Amerikaanse schaarbekken, tal van reigers en rallen (ridgway’s rail, sora), en wie weet een stinkdier kruisen nog ons pad voor we terug naar huis vertrekken.

Wat maakt deze natuurreis naar Californië zo bijzonder?

  • De enorme diversiteit: boottochten, wandelingen en autoritten wisselen elkaar af, en geen twee landschappen zijn hetzelfde.
  • De vele zeezoogdieren! Orka, grijze walvis, bultrug, groepen van duizenden dolfijnen, zelfs gewone en blauwe vinvissen behoren allemaal tot de mogelijkheden. En dan vergeten we bijna nog de zeeleeuwen, zeeolifanten en zeeotters te vermelden.
  • De fotografiekansen: zwarte beren met jongen, een rode lynx bij klaarlichte dag en coyotes in de halfwoestijn, ze poseren gewillig voor de camera, vaak van heel dichtbij.
  • De ongelooflijke vogelrijkdom: door de diversiteit in habitats passeren heel wat soorten de revue, van zeevogels en watervogels tot soorten van de woestijn en het hooggebergte.
  • De STARLING-natuurgids! Hij weet precies waar we moeten zijn, en op welk moment van de dag.
STARLING groepsreizen
Natuurreizen
Wildlifereizen
Zeezoogdieren
Belevingsreizen
Zoogdierenreizen

Maak kennis met je reisbegeleider.

Iwan is een gepassioneerde gids met een torenhoge natuurkennis. Hij geniet ervan om mensen een fantastische reis te bezorgen en zorgt altijd voor een gezonde portie humor. Met zijn uitgebreide kennis en enthousiasme werkte hij mee aan het tv-programma 'Dieren in nesten'. Amfibieën en reptielen, vogels of zoogdieren? Iwan is in alle soorten thuis. Na vele reizen en natuurprojecten in het buitenland zette hij vaste voet aan wal in Brits-Colombia, Canada, waar hij nu geniet van otters in de tuin, zwarte beren aan de brievenbus en poema’s aan de voordeur. Met deze STARLING-gids zit je gebeiteld voor een fantastische natuurbelevenis!
Meer over Iwan

Is deze natuurreis naar Californië iets voor jou?

  • Je hebt altijd al een fantastische natuurtrip willen maken in The Golden State en dan liefst begeleid door een energieke gids met een doorgewinterde natuurkennis.
  • Je bent zot van zeezoogdieren.
  • Beren, lynxen, coyotes of bevers observeren (en misschien zelfs fotograferen) van heel dichtbij: dat zie je wel zitten!
  • Je hebt een groot hart voor vogels van diverse pluimage.
  • Je hebt een normale fysieke conditie.

 

Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
12/05
Brussel/ Amsterdam - Los Angeles

Aankomst in Los Angeles. Overnachten doen we in de kuststad Ventura.

13/05
Channel Islands

We nemen de ferry naar Channel Islands National Park. Tijdens de overzet krijgen we al de eerste zeezoogdieren en bruine pelikanen te zien. Op de Channel Islands spenderen we ongeveer zes uren aan wandelen, een picknick, genieten van de eerste zangvogels en kiekjes maken van de Channel Island Gray Fox, een dwergvos die helemaal niet schuw is.

14/05
Morro Bay

Transfer naar Morro Bay, waar we zeeotters zoeken in de havengeulen en schaarbekken op de stranden.

15/05 - 16/05
Big Sur

Ocean views langs de scenic route State Route 1 tot in Big Sur. Highlight van de dag zijn de honderden noordelijke zeeolifanten.

Een pelagische boottocht op zoek naar orka’s, bultrug en wie weet wel blauwe vinvissen. Albatrossen, pijlstormvogels, rhinoceros aucklet en cassins aucklet staan ook op de checklist.

17/05
Pinnacles National Park

We verkennen het broedgebied van de Californische condor en kalkoengieren. In de late namiddag/ vroege avond gaan we bobcats zoeken.

18/05
Yosemite

Een vroege ochtendwandeling om te speuren naar vogels of bobcats. Zonsondergang in de gletsjervalleien van Yosemite National Park.

19/05
Sequoia National Park

Zwarte beren en reuzensequoia’s in Sequoia National Park.

20/05
Sequoia National Park - Morongo Valley

Bosvogels in Sequoia National Park en kolibries in Morongo Valley in de namiddag.

21/05
Joshua Tree National Park

Yucca’s en woestijnvogels in Joshua Tree National Park. We hopen ook op renkoekoeken en coyotes.

22/05
Los Angeles - Brussel/Amsterdam

Vandaag bezoeken we de moerasgebieden nabij Los Angeles waar sternen, reigers en rallen broeden. Misschien krijgen we ook een stinkdier te zien. Afstand houden is de boodschap 😉

In de late namiddag gaan we naar de luchthaven voor de terugkeer naar huis.

23/05
Aankomst in Brussel/ Amsterdam
Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie en maaltijden

Amerikanen hebben veel minder dan Europeanen nood aan gezelligheid. De voorzieningen in de hotels zijn meestal tot in de puntjes verzorgd, maar de hotels liggen vaak midden in de stad of langs snelwegen, en hebben vaak geen tuin. Gelukkig liggen ze vaak op een half uurtje van prachtige parken.

Restaurants hebben hun eigen ‘country style’, en veel uitstraling. Op de menu’s prijken de biefstukken en burgers bovenaan, maar het aanbod is verder best wel gevarieerd.

Transport en vluchten

De lokale gids voorziet een naar Europese normen zeer grote 4×4 of truck, perfect om te rijden in de weilanden, uitgestrekte bossen en woestijnen. Een tweede truck of minibus wordt bestuurd door de STARLING-gids.

Verplaatsingen op zee gebeuren door middelgrote boten en zijn vrij stabiel. Bij ruig weer wordt er zelden gevaren, en bijgevolg blijft zeeziekte vrij beperkt onder de passagiers. Tijdens de lange pelagische boottocht raden we iedereen niettemin aan om goed uit te rusten en onze tips tegen zeeziekte in acht te nemen.

Vluchten zitten niet inbegrepen in de prijs. Omdat de prijzen van de vluchten naar Los Angeles sterk fluctueren (van 600 tot 1000 euro), kunnen wij voor deze reis geen correcte inschatting maken. Daarom kiezen we ervoor om de vluchten apart te boeken van zodra de reis gegarandeerd vertrek heeft. De vluchten kunnen via STARLING gereserveerd worden of kunnen op eigen initiatief geboekt worden. Wij zullen bij gegarandeerd vertrek elke deelnemer contacteren en de verschillende opties voorstellen.

Kledij

In California kan het – vooral in de halfwoestijn – best warm zijn (25°C tot 30°C). Aan de kust en tijdens boottochten wordt het eerder fris, net als in de bergen, waar er zelfs een laagje sneeuw kan liggen. Kledij voor variabele weersomstandigheden is daarom aangeraden.

Fotografie

Het meebrengen van een fototoestel wordt ten zeerste aangeraden. De landschappen zijn prachtig en heel divers, en je krijgt de kans om heel mooie foto’s te maken van fauna en flora – ondermeer van een orka, coyote of zwarte beer op enkele meters afstand.

Boek binnenkort deze reis

Wees er als eerste bij!

We leggen de laatste hand aan het organiseren van deze reis. Wil je als eerste een mailtje ontvangen als je deze reis kan boeken? Laat dan zeker je e-mailadres achter.

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons