08 december 2023

Digitale detox nodig? Plan een reis naar een wifi-loze natuurbestemming

Drie uur en acht minuten per dag. Zoveel tijd brengt een gemiddelde Vlaming tegenwoordig op zijn smartphone door. Een Nederlander swipet, appt en scrollt dagelijks zo’n 5 uur en 11 minuten. Dat blijkt uit het Digimeter-onderzoek en het Digital 2022 rapport. Is jouw smartphone ook het verlengde van je brein, betrap je jezelf er op dat je om de haverklap zit te scrollen op sociale media? En wou je dat het anders was? Dan bevelen we je warm aan: las eens een digitale detox in! Op een reis van STARLING bijvoorbeeld. Lees hier de voordelen en enkele gouden tips.

Wat is een digitale detox?

Dat afkicken van online zijn een hot topic is, bewijst het feit dat de term digital detox ondertussen in het gerenommeerde Cambridge Dictionary opgenomen werd. Het woordenboek omschrijft de term als ‘een periode waarin je geen smartphones, computers, etc. gebruikt omdat je deze toestellen doorgaans te veel gebruikt’.

 

 

Een digitale detox nemen betekent dus: een tijdje helemaal offline gaan. Want altijd en overal bereikbaar zijn, begint na een tijdje te wegen. Een onderzoeksteam van de UGent bevroeg een panel van 2000 Vlamingen over hun digitaal welzijn en stelde vast dat 48 % van de deelnemers zich vaker door hun smartphone lieten afleiden dan ze zouden willen en dat 41 % die ziet als tijdverlies. Maar liefst 64 % zegt aan zelden plezier te beleven aan social media, terwijl ze net die apps het vaakst gebruiken.

Ander onderzoek duidt erop dat te veel tijd online spenderen kan leiden tot meer stress, minder focus, slechter slapen, minder goede relaties met je familie en vrienden, gezondheidsproblemen zoals migraine en in extreme gevallen zelfs echte verslaving.

 

Voordelen van een digitale detox?

Wanneer je je smartphone en laptop uitschakelt, geniet je ten volle van de wereld om je heen. Dat is ook waar reizen met STARLING om draait. En wanneer we naar afgelegen natuurgebieden trekken, dan is een 100% digitale detox vaak onvermijdelijk, omdat er geen internet- of telefoonbereik is.

Maar ook wanneer afkicken van internet een bewuste keuze is, dan zijn de voordelen legio:

 • Je hebt meer oog voor je omgeving.
 • Je hebt meer tijd.
 • Je voelt je meer ontspannen.
 • Je geniet meer van elkaars gezelschap.
 • Je slaapt beter.

Tips en apps om vol te houden

In de bekende podcast Universiteit van Vlaanderen gaf UGent-professor Lieven De Marez – de expert achter de jaarlijkse Digimeter – een uitgebreid antwoord op de vraag ‘Hoe begin je aan een digitale detox?’

Ook in het STARLING-team zitten enkele ervaringsdeskundigen, dus we delen graag hun tips:

 • Installeer een smartphone-app die je ervan weerhoudt om voortdurend je mails of social media te checken. Wij hebben goede ervaringen met ScreenZen en Forest App.
 • Schakel app-meldingen uit op je computer en telefoon, zodat die je niet meer voortdurend ‘lokken’. Via de ‘niet storen-functie’ op je smartphone bepaal je zelf wanneer berichten en meldingen wel of niet mogen doorkomen. Je kan ook aangeven voor wie je wel altijd bereikbaar wil zijn.
 • Ga je op reis? Zorg dat dan je ook echt vakantie hebt. Informeer collega’s en klanten ruim op tijd, handel de nodige zaken voor je vertrek af. Stel een afwezigheidsboodschap in op je voice mail en je e-mail, waarin je vermeldt wanneer je weer bereikbaar bent én bij wie mensen tijdens je afwezigheid terechtkunnen.
 • Zorg op reis voor ander entertainment dan je computer en telefoon. Neem een boek mee – een reisverhaal over je bestemming, een gewone roman of informatieve lectuur over de natuur die je doorkruist. Een eenvoudig kaartspel of ander spelletje kan dan weer een fijne manier zijn om gezellige avonden te bouwen met je medereizigers.
 • Next level: maak er een wedstrijdje van met je reisgezelschap om zo lang mogelijk geen internet te gebruiken. Wie van jullie is het minst smartphoneverslaafd? En welke tegenprestatie doet degene die als eerste aan de verleiding toegeeft?

  Kortom: we kunnen een digitale detox alleen maar aanbevelen. Maak jij van je volgende natuurreis of fotografiereis ook een verkwikkend ‘Digital Detox Retreat’?

  Op de Galapagos-eilanden zie je wildste natuur van dichtbij. Daar kan geen internet tegenop! © Billy Herman

  Reizen zonder bereik? Check deze STARLING-bestemmingen

  Ga je ervoor? Een week zonder wifi of andere digitale stoorzenders? Bekijk dan zeker deze reizen met gegarandeerd internetvrije bestemmingen.

  Galapagos: wilder dan online

  De natuur die je te zien krijgt op de natuur- en fotografiereizen naar San Cristobal en Española of Fernandina en Isabela gaat je zotste fantasie te boven. Daar kan geen enkele website of Instagram-account aan tippen!

  Mongolië: steppe-detox

  Geen betere plek voor een digitale detox dan een yurt op de Mongoolse steppes. En passant ontmoet je er – met wat geluk – bovendien een sneeuwluipaard en enkele van de meest tot de verbeelding sprekende vogelsoorten van Mongolië.

  Congo: great apes + digital escape

  Waarom zou je online willen gaan als je gorilla’s en chimpansees in het wild kunt fotograferen? Ook in andere Afrikaanse landen belanden we regelmatig buiten bereik van internet en telefonie.

  Papoea Nieuw-Guinea: terug naar het pre-internettijdperk

  Ben je geboeid door oude culturen en wil je die in de ideale omstandigheden in beeld brengen? Reis dan mee naar de afgelegen, tropische jungle in Papoea, tijdens het traditionele Mount Hagen Festival.

  Expeditiecruises: focus op de natuur

  Nieuw-Zeeland, Spitsbergen of Antarctica … Tijdens een expeditiecruise zit je een tot drie weken op een onderzoeksschip, met alleen maar aandacht voor de oernatuur die je omringt. Da’s pas écht avontuur.