6 dagen | 04 mrt 2025 - 09 mrt 2025

Wolvenreis naar Duitsland: in het spoor van Naya, Noëlla en August
In samenwerking met Landschap vzw

Benieuwd waar de ‘Belgische’ wolven Naya (rip), August en Noëlla vandaan komen? Tijdens deze wolvenreis treden we in hun sporen en gaan we op stap in hun geboortestreek. Een lokale wolvenkenner neemt ons mee in het territorium van de wolven die er op dit moment leven. Met wat geluk laten ze zich zien! Deze reis organiseren we in samenwerking met natuurvereniging Landschap vzw.

 

Wolvenreis in de voetsporen van Naya, August en Noëlla

Wat maakte de komst van wolven Naya (intussen gedood), August en Noëlla zo bijzonder? Uiteraard het feit dat het meer dan een eeuw geleden was dat de wolf in België werd gezien. Maar zeker ook de halsband die Naya lang heeft gedragen. Dankzij de GPS-tracker konden specialisten elke beweging volgen. We weten dus exact via welke route en aan welk tempo ze vanuit Duitsland, dwars door Nederland, naar Leopoldsburg liep.

Waar wolven thuis zijn

Vijf dagen lang verblijven we in Duitsland in de streek waar Naya, Noëlla en August vandaan kwamen. We gaan mee op gegidste wandelingen met een van de onderzoekers die meewerkt aan de monitoring van de Duitse wolvenroedels. We leren tijdens deze wolvenreis onder andere hoe we wolvensporen en -uitwerpselen herkennen in het veld en hopen een glimp op te vangen van de familieleden van Naya, Noëlla of August.

Onze lokale gids vertelt ons hoe de bevolking, na 150 jaar zonder wolven, toch in harmonie kan leven met deze toppredator. We gaan op bezoek bij een schapenhoeder, die ons toont hoe je schapen veilig kan houden.

Wanneer de nacht valt, hebben we een presentatie in petto, onder meer over de comeback van de wolf in Europa. Kortom, een razend boeiende en informatieve natuurvijfdaagse voor iedereen die meer over wolven wil weten.

Op de terugweg bezoeken we het Wolfcenter Dörverden, een professioneel gerunde opvang voor Europese wolven. Het wolfcenter timmert aan de weg voor een breed maatschappelijk draagvlak voor de wolf.

Wat maakt deze wolvenreis naar Duitsland zo bijzonder?

 • We gaan naar het gebied waar de 'Belgische' wolven Naya, Noëlla en August vandaan kwamen. We rijden als het ware in hun voetsporen en stoppen op de belangrijkste plaatsen onderweg.
 • We logeren in een ecologische B&B met excellente maaltijden.
 • De hele trip stappen we mee met een lokale wolvenexpert die ons alles leert over de Duitse wolvenpopulatie.
Natuur groepsreizen
Natuur
Landschap vzw
Ecologisch reizen
Zoogdierenreizen
Vogelreizen

We organiseren deze wolvenreis in samenwerking met Landschap vzw

Begeleider van dienst is niemand minder dan Jan Loos. Jan is de bezieler en trekker van WelkomWolf en ademt wolven. Hij kan als geen ander sporen van wolven herkennen en is dus de geknipte man voor een wolvenweekje Duitsland.

Is deze wolvenreis naar Duitsland iets voor jou?

 • Je bent (figuurlijk) gebeten door wolven en alles wat ermee te maken heeft en wil zien hoe mens en wolf harmonisch met elkaar kunnen samenleven.
 • Je bent benieuwd naar de geboorteplaats van Naya, Noëlla en August en naar de route die ze afgelegd hebben.
 • Je hoopt om een wolf in het wild te spotten.
 • Je hebt zin om je onder te dompelen in een echt wolvenbad: welke sporen laten ze na, hoe herken je een prooi, welke keuzes maken ze … Je wil het allemaal meemaken, zien en leren.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
04/03
Rit naar Duitsland, de route van Naya, Noëlla en August

We rijden vanuit België/Nederland naar Duitsland. We houden regelmatig halt op belangrijke plaatsen waar wolven Naya, Noëlla en August rivieren overzwommen of snelwegen overstaken.

05/03 - 08/03 
Wolvenstage in wolventerritorium

Een wolvenkenner neemt ons elke dag mee op wandelingen door de streek. We komen alles te weten over het gedrag van de wolf en over hoe mens en dier hier in harmonie samenleven. We brengen een bezoek aan een herder om met eigen ogen te zien hoe je schapen veilig kan houden.

Tijdens onze reis zal Jan Loos, samen met de lokale gids, Kenny Kenners met ons op stap gaan en jullie meer informatie geven over:

 • Loopsporen van wolven leren herkennen;
 • Wolvenuitwerpselen leren herkennen;
 • Een bezoek aan de leefgebieden van wolven en uitleg over territoriumkeuze;
 • Uitleg over de monitoring van wolven in Duitsland;
 • Bezoek aan een schapenhouder met wolf-proof rasters en kuddebewakingshonden;
 • Bezoek aan de Lübthener Heide, het geboortegebied van Naya. Op deze manier krijgen we een beter beeld van waar Naya is opgegroeid;
 • Tijdens één van de avonden houdt jullie gids Jan Loos een lezing over de wildlife comeback in Europa in het algemeen, over de terugkeer en de huidige verspreiding van de wolf. Kortom, alles wat er over wolven te weten valt.
09/03
En weer terug ...

Terugrit naar België/Nederland. Op de terugweg bezoeken we het Wolfcenter Dörverden, een professioneel gerunde opvang voor Europese wolven. Het wolfcenter timmert aan de weg voor een breed maatschappelijk draagvlak voor de wolf.

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie en transport

We logeren voor onze wolventrip in een ecologische herberg, midden in het Duitse wolvengebied. We smullen er dagelijks van een heerlijk biologisch buffet. We rijden met een comfortabele minibus naar Duitsland. De opstapplaatsen worden zo efficiënt mogelijk bepaald aan de hand van de woonplaats van de deelnemers.

Voor deze trip zoeken we nog een chauffeur. Interesse? Geef ons even een berichtje of noteer het bij opmerkingen in de inschrijving.

Klimaat en kledij

Voorzie voldoende warme en waterdichte kledij (werk met laagjes). het kan ijzig koud zijn en vriezen. Eventueel kan je ook een paraplu meenemen. Stevige, waterdichte stapschoenen zijn een must. Laarzen/waterbestendige sandalen/bottines kan je dragen, afhankelijk van het weer en persoonlijke voorkeur! Echt lange wandelingen staan niet op het programma, maar af en toe zal er wel een eind gestapt worden (+5 – 10 km/dag).

We kunnen ook regen en sneeuw verwachten, dus een warmte muts, sjaal en handschoenen zijn geen overbodige luxe.

Het is belangrijk van goed voorzien te zijn van goeie outdoor-kledij die wat vuil mag worden. Het is daarnaast ook belangrijk van geen parfum of teveel geuren te gebruiken. Probeer vooral stille kledij te dragen (katoen, wol, …) en gore- tex synthetische kledij te mijden. Ook kleurrijke kledij mijd je beter.

6 dagen | 04 mrt 2025 - 09 mrt 2025

Wolvenreis naar Duitsland: in het spoor van Naya, Noëlla en August
In samenwerking met Landschap vzw

Reizigers: Min 6 - Max 15
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • transport vanuit België/Nederland en ter plaatse
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 215 euro per persoon
1495 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons