Cyprus is een van de grootste eilanden in het Middellandse Zeegebied. Het prijkt in de ANWB vogelgids als een intrigerende bestemming door twee endemische vogelsoorten: de Cyprustapuit en Cyprusgrasmus. Enkele jaren geleden kwam daar dan een derde bij: Cyprusdwergooruil! Een recente split. Behalve dat, is het land ook bekend om z’n spetterende voorjaarstrek, met soorten die vanuit de Levant zo de Balkan binnenkomen. Voeg daarbij een hele resem reptielen, dagvlinders en voorjaarsflora, en je weet dat je reist naar een fantastische bestemming voor natuur!
Cyprus kent zowel een Grieks als een Turks gedeelte, en ligt in het verre oosten van de Middellandse Zee. Dankzij de nabijheid van Israël en Turkije, wordt het land door veel trekvogels als een soort van stapsteen gebruikt om de oversteek te maken naar de Balkan en de rest van Eurazië. Tijdens de lente is het land dan ook een echte ‘skyhub’ voor trekvogels, en is het er elke dag weer anders. De ene dag duiken jufferkraanvogels op, de dag nadien zit je met een fallout van zangvogels. Het is even verschieten! De laatste jaren was de lente ook de periode bij uitstek voor een aantal bizarre dwaalgasten, waarvan Amoerroodpootvalk misschien wel de speciaalste was…
De broedvogels zijn waar het land weliswaar echt om bekend staat. Cyprustapuit en Cyprusgrasmus, twee pareltjes die gelukkig doenbaar zijn. Recent kwam daar nog een derde soort bij: Cyprusdwergooruil! Dit uiltje werd gesplit van dwergooruil en is inmiddels een vaste norm onder de vogelreizen naar het eiland. Ook deze uil is best algemeen, met hoge dichtheden typisch voor eilandpopulaties.
Naast deze soorten herbergt het eiland ook een aantal leuke soorten die op het vaste land soms lastig zijn. Aziatische steenpatrijs, zwarte frankolijn en bonte ijsvogel staan op het programma, en in de trekperiode is het natuurlijk steeds zoeken naar een leuke meeuw! Reuzenzwartkopmeeuw behoort tot de mogelijkheden.
Niet alleen de vogels zijn magistraal, ook de andere fauna én zeker ook de flora zijn op en top. Tijdens deze reis kijken we naar alles wat leeft en beweegt en mooi is om te observeren. En wie wilt kan uiteraard ook fotograferen. We gaan op zoek naar speciale orchissen, hopen op wat leuke reptielen en amfibieën en wie weet kunnen we ook al de eerste grote insecten vinden. Cyprus herbergt daarnaast nog enkele prachtige overblijfselen van de Griekse en Romeinse cultuur, wat misschien wel op ons pad kan komen. Eén ding staat vast. Wie met onze Johan ooit al reisde, die weet dat hij of zij ogen te kort zal komen!
Na aankomst in Paphos – onze uitvalsbasis voor deze reis – gaan we meteen op pad. We bezoeken zo onder andere de vuurtoren in de omgeving die steeds aantrek heeft onder de trekvogels: roodkeelpieper, duinpieper, draaihals, oostelijke vale spotvogel en grasmussen waaronder Ruppell’s, oostelijke baardgrasmus en verschillende soorten tapuiten. We hopen ook op zeldzamere gasten waaronder Smyrnagors, al is deze natuurlijk verre van gegarandeerd. Op zee zien we de Yelkouanpijlstormvogels langs scheren.
Dit gebied is alleen al de moeite omwille van de prachtige vergezichten. Toch laten we ons niet zomaar uit ons werk slaan, en zoeken we voort naar vogels en alles wat ons pad kruist. De Troodos bergen hebben heel wat te bieden wat betreft ondersoorten. Zo kent de regio onder andere endemische rassen van zwarte mees, gaai en natuurlijk de Cypruskruisbek (‘guillemardi’). Bij het afdalen van de heuvels passeren we door diverse boomgaarden waar het zoeken is naar trekvogels als vliegenvangers (bonte-, withals- en natuurlijk Balkan!) maar ook specialisten als kuifkoekoek en roodpootvalk. Indien nodig, doen we een avondexcursie voor de Cyprusdwergooruil.Â
Tot slot, gaan we ons op de watervogels focussen. We bezoeken verschillende waterrijke gebieden waar we naast de endemen – die hier ook te vinden zijn – ook op zoek gaan naar trekvogels. Denk aan soorten als poelruiter, reuzenstern, zwarte ibis, sporenkievit, terekruiter,…Â De verschillende habitats geven kans op verschillende soorten en de zoutpannen zijn klassiek ideaal voor Europese flamingos en dunbekmeeuw.
Vandaag reizen we naar Cyprus. Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs maar bij gegarandeerd vertrek doen we jullie een voorstel.
We vangen de reis aan in Paphos en zoeken naar trekvogels in de laaglanden.
De Troodos bergen laten ons toe te zoeken naar verschillende endemische ondersoorten en doen ons genieten van spectaculaire landschappen.
We spenderen twee dagen in de lokale moerassen en wetlands voor het zien van de endemen en meerdere soorten trekvogels.
De reis zit er al weer op! We vertrekken vandaag naar huis.
We denken erover om een tweede South Georgia - Antarctica reis in 2027 te organiseren in eigen beheer. Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden & kans maken om 1 van de 100 te zijn?