21 dagen | 07 nov 2025 - 27 nov 2025

Natuur- en vogelreis Tasmanië: Tasmaanse duivel, vogelbekdier, koala en de wereldberoemde liervogel

Tasmanië is een tot de verbeelding sprekende wildernis. De regenwouden en bergen huisvesten er nog tal van de typisch Australische buideldieren die op ‘mainland’ Australië al lang zijn uitgestorven. De 12 endemische vogelsoorten tonen aan dat dit een héél bijzondere locatie is. Deze reis wordt een aaneenschakeling van hoogtepunten met een wereldberoemde zeetocht en lichtgevende organismen in een grot! 

Na een week met wombats, duivels, albatrossen en gekke buideldieren verlaten we ‘Tassie‘ om het mooiste van zuidelijk Australië mee te pikken. Victoria biedt ons een enorme diversiteit. Met een stuk regenwoud waar we onder andere op zoek gaan naar de legendarische liervogel. Of met koala’s in de eucalyptussen en tal van doortrekkende steltlopers langs de ‘Ocean road‘. We sluiten deze unieke reis af in het droge binnenland met twee soorten die een vogelfamilie op zich vormen: de malleefowl en plains wanderer. Kortom, een niet te missen magistrale topreis.

 

→ WIE MEER DAN 1 JAAR OP VOORHAND INSCHRIJFT BETAALT 10% VOORSCHOT IN PLAATS VAN 30%.

→ DEZE REIS WORDT TEN VROEGSTE OPNIEUW GEORGANISEERD IN 2027.

→ OM DEZE UNIEKE REIS GOED TE ORGANISEREN, IS TIJDIG INSCHRIJVEN BELANGRIJK! TWIJFEL JE OM IN TE SCHRIJVEN OF HEB JE VRAGEN, AARZEL NIET OM ONS TE CONTACTEREN.

→ LET OP: REISDAGEN EN EVENTUELE RUSTDAG NIET INCLUSIEF. INCLUSIEF 09 – 26/11/2025.

 

Vogelbekdier en Tasmaanse duivels

We beginnen de reis op Bruney Island. Hier treffen we het grootste deel van de Tasmaanse fauna aan op een kleine oppervlakte. Bruney is de ideale locatie om bijna alle endemische vogelsoorten te vinden naast little penguins, short-tailed shearwater en een aantal leuke buideldieren zoals de algemene voskoesoes, roodbuikpademelons (soort kangoeroe) of met wat geluk een gevlekte buidelmarter.

Op Tasmanië zelf gaan we onmiddellijk op zoek naar één van de vreemdste zoogdieren ter wereld: het ei-leggende vogelbekdier! In de beekjes rond Geevston is het een vrij algemene verschijning die zich meestal goed laat zien. ’s Avonds gaan we dan weer op zoek met de spotlight naar Tasmaanse duivels, gevlekte en grote buidelmarters, Tasmaanse buideldas en tal van andere nachtdieren zoals morepork (een uilensoort).

 

Eén van de doelen op Tasmanië is een andere zeldzame rariteit: de Eastern ground-parrot. Deze vinden we in een prachtig habitat, kenmerkend voor het eiland. In combinatie met de buttongrass moerassen- heides brengen we een bezoek aan een volgend bijzonder fenomeen: grotten met lichtgevende wormen (of beter de larven van de vliegen) van de soort Arachnocampa tasmaniensis. Een heus spektakel! Op de weg naar hier maken we kans op de legendarische liervogel. Een aaneenschakeling van hoogtepunten waar je van kan nagenieten in de Hastings hot springs!

We sluiten het hoofdstuk Tasmanië af op Maria Island. Dit eilandje is een refugium voor Tasmaanse duivels die in de rest van Tasmanië helaas lijden aan besmettelijke en oprukkende kanker. Zodra je van de boot stapt moet je letterlijk uitkijken om niet te struikelen over wombats en pademelons die hier uitermate tam en algemeen zijn. En zodra de avond valt, komen ook de Tasmaanse duivels naar buiten. Een unieke ervaring om deze monstertjes eens van dichtbij te zien! Op vlak van vogels maken we hier overigens goede kans op hooded plover, forty spotted pardalote en cape barren goose.

Wereldberoemde pelagic

Zonder twijfel moet dit één van de hoogtepunten van de trip worden. Eagle-hawk neck is één van de beste plekken ter wereld om zeevogels te observeren! Met een gecharterde boot, die we voor ons alleen hebben, varen we vanaf het zuidoosten van Tasmanië naar de rand van de ‘continentale shelf’. Hier duikt de zeebodem de diepte in en krijgen we het beste van de oceaan te zien. Albatrossen vliegen ons letterlijk om de oren! Royal, wandering, black-browed , shy, campbell albatros met daarnaast ook kans op tal van stormvogels zoals northern giant, white-chined en cape petrel, Wilson’s stormvogeltjes, pijlstormvogels en zelfs prions zoals fairy prion. Ook zeezoogdieren zoals walvissen en dolfijnen zijn zeker mogelijk. Kortom het beste wat de oceaan te bieden heeft op één dag.

 

Proeven van zuidelijk Australië

Na het spectaculair Tasmanië trekken we richting ‘main land’ Australië, ook wel ’the North Island’ genoemd door Tasmaniërs. De vele parken in Melbourne zitten vol met vogels die zich vaak fantastisch laten zien. In één van deze parken zit zelfs een gigantische kolonie grijskopvleerhonden. Terwijl de gidsen voor jou een barbecue klaarstomen, geniet jij van de vele duizenden gigantische vleermuizen die de stad intrekken voor de nacht.

De zuidtip van Australië is tevens een mekka voor steltlopers en waadvogels. We kijken er uit naar red-necked stint, pectoral en sharp-tailed sandpipers, blue-billed duck en met wat geluk brolga, ook wel Australische kraanvogel.

Met al die steltlopers op zak exploreren we verder de populaire ‘Ocean road’ op zoek naar koala’s, rufous bristlebird, chestnut heathwren, grey goshawk en de indrukwekkende king parrot.

Alvorens we het droge binnenland intrekken brengen we nog een bezoek aan regenwouden van Victoria. We gaan er onder andere op zoek naar superb lyrebird, large billed shrubwren, pilotbird, zowel pink als rose robin en satin bowerbird. Als we ’s avonds nog fris genoeg zijn, zoeken we reuzenkoeskoes en suikereekhoorns. Dit zijn gekke buideldieren die van boom naar boom zweven! Wie weet vinden we zelfs de ooit uitgestorven gewaande buideleekhoorn.

De meeste mensen in Europa associëren Australië met droge woestijnen en rood zand. Met deze climax eindigen we de reis. Bijhorende soorten: een heel nieuw spectrum aan honey eaters: fuscous, thorny crowned, white-fronted… Ster van deze droge gebieden is zonder twijfel de malleefowl en plains wanderer. Eén van de gekste vogels ter wereld die een eigen uniek genus is binnen het vogelrijk.

Wat maakt deze natuurreis en vogelreis naar Tasmanië en Australië zo bijzonder?

 • We maakten voor jou een heuse bucketlist reis en selecteerden voor jou de échte wildlife highlights van Australië!
 • We gaan op zoek naar wombats, Tasmaanse duivels, vogelbekdier, koala's én de vogelspecialiteiten op ons pad.
 • Je wordt begeleid door twee ervaren gidsen: Brecht die deze reis netjes heeft voorbereid en Guille die ter plaatse leeft en werkt.
 • We reizen naar de fantastische landschappen en zoeken naar de ongelooflijke vogelrijkdom in de nationale parken.
 • Wij organiseerden voor deze reis enkele unieke excursies, enkel en alleen voor onze groep.
Natuur groepsreizen
Natuur
Belevingsreizen
Landschapsreizen
Wildlifereizen
Vogelreizen
Zoogdierenreizen

Maak kennis met je reisbegeleiders

Brecht is de geknipte man voor deze unieke reis. Hij is bioloog van opleiding en één van de professionele gidsen in ons team. Hij reisde de wereld rond en heeft een zwak voor minder evidente bestemmingen. Hij spreekt een aardig woordje Russisch, heeft ervaring in Iran en gidst ook bijzondere slede-expedities in Groenland! In 2018 reisde hij naar Tasmanië en Australië met in het achterhoofd om hier terug te komen voor STARLING. Hij zocht naar de beste plaatsen voor de mooiste waarnemingen en belevenissen. Brecht loodst je met een glimlach doorheen dit unieke reisschema die je nergens anders zal vinden! Ter plaatse wordt Brecht bijgestaan door Guille. Guille is een Franse bioloog die woont, leeft en werkt in Australië. Guille weet samen met Brecht de mooiste fauna en flora die we tijdens deze reis kunnen zien, te vinden. Samen staan ze garant voor een onvergetelijke unieke belevenis!
Meer over Brecht

Is deze natuurreis en vogelreis iets voor jou?

 • Je wou altijd al eens naar Australië en/of Tasmanië reizen?!
 • Je wilt dit continent minstens één keer in je leven bereisd te hebben.
 • Je hoopt om ooit eens Tasmaanse duivel, koala en vogelbekdier te zien op één reis.
 • Je houdt van fauna en flora, natuur en landschappen, vogels en zoogdieren.
 • Je wilt prachtige waarnemingen en eventueel ook foto’s maken.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
07/11
vertrek Brussel/Amsterdam

De vluchten zijn misschien wel het meest vermoeiende deel van de reis. Vluchten kunnen via ons geboekt worden. Je kan ervoor kiezen in groep mee te reizen of individueel te reizen. Wie wenst kan in Azië een extra stop inlassen voor een nacht extra rust.

08/11 - 09/11
aankomst Hobart

We beginnen de reis in Tasmanië, en vliegen op Hobart, het gezellige hoofdstadje van het eiland!

De nacht van 9 – 10/11 is inclusief. Je wordt dus verwacht ten laatste 9/11 te arriveren. Wie wenst kan echter een dag vroeger arriveren om rust in te bouwen. Dit is niet inclusief.

10/11 - 11/11
Hobart - Bruny Island

Na een nacht in Hobart nemen we een ferry naar een nog kleiner eilandje: Bruny Island. Hier treffen we het grootste deel van de Tasmaanse fauna op erg kleine oppervlakte. Bruny is dus ook de ideale locatie om de meeste Tasmaanse endemische vogelsoorten te scoren. ’s Avonds gaan we naar een kolonie little penguins en short-tailed shearwater. Daarnaast zoeken we ook een aantal leuke buideldieren zoals de algemene voskoesoes, roodbuikpademelons of met wat geluk een gevlekte buidelmarter.

12/11 - 13/11
Geeveston

De volgende ochtend gaan we op zoek naar een andere zeldzame rariteit: de eastern ground-parrot. Na de buttongrass moerassen en heides brengen we een bezoek aan een bijzonder fenomeen: grotten met lichtgevende wormen (of beter de larven van de vliegen Arachnocampa tasmaniensis)! Een heus spektakel! Op de weg erheen vangen we met een beetje geluk opnieuw een glimp van de legendarische liervogel. Hierna kunnen we onze vermoeide lichamen even laten rusten in de Hastings hot springs.

14/11
Geeveston - Maria Island

We blijven eilandhoppen… deze keer is Maria Island aan de beurt. Het moment om een aantal dieren van wel erg kortbij te zien! Dit eilandje wordt gebruikt als refugium voor Tasmaanse duivels die in de rest van Tasmanië lijden aan besmettelijke en oprukkende kanker. Zodra je van de boot stapt moet je letterlijk uitkijken om niet te struikelen over wombats en pademelons die hier uitermate tam en algemeen zijn. Zodra de avond valt komen ook de Tasmaanse duivels naar buiten, die hier ook alles behalve schuw zijn! Een unieke ervaring om deze monstertjes eens van dichtbij te zien en fotograferen! Op vlak van vogels maken we hier een goede kans op hooded plover en cape barren goose. Verblijven doen we in de oude gevangenis van het eiland, spartaans maar uniek.

15/11
transfer naar Eagle Hawk Neck

In de voormiddag is er de mogelijkheid voor een stevige wandeling naar de top van het eiland, met een spectaculair uitzicht als beloning. Voor wie het graag wat rustiger aan doet gaan we op zoek naar Tasmaanse specialiteiten zoals forty spotted pardalote. Daarna nemen we de boot terug en rijden we richting het volgende spektakel.

16/11
Pelagic op zee!

Eagle-hawk neck pelagic. Deze dag wordt vast één van de hoogtepunten van de trip. Met een klein vissersbootje, dat we voor ons alleen hebben, varen we vanaf het zuidoosten van Tasmanië naar de rand van de ‘continentale shelf’. Hier duikt de zeebodem de diepte in, en krijgen we het beste van de oceaan te zien. Albatrossen vliegen ons letterlijk om de oren. Royal, wandering, black-browed, shy, campbell albatros zullen ons pad kruisen, daarnaast maken we ook kans op tal van stormvogels (giant, white-chined, cape petrel), Wilson’s stormvogeltjes en  pijlstormvogels, fairy prion,… Uiteraard houden we ook onze ogen open voor wat zeezoogdieren! Kortom het beste wat de oceaan te bieden heeft, netjes gebundeld op één dag. Eagle-hawk neck is één van de beste plekken ter wereld om zeevogels te observeren!

17/11
Eaglehawk Neck - Melbourne

Na deze ongetwijfeld spectaculaire afsluiter nemen we afscheid van Tasmanië en trekken we richting ’the North Island’ zoals de Tasmaniërs Australië wel eens durven noemen. Na de vlucht verkennen we rustig Melbourne stad: de vele parken zitten vol met vogels die zich vaak ook nog eens erg goed laten zien. In één van deze parken aan de rand van de stad zit een enorme kolonie vliegende honden (grijskopvleerhond). Terwijl we onze barbecue warm maken in het park, trekken de vele duizenden gigantische vleermuizen de stad in voor de nacht.

18/11
Anglesa

Na een nacht in de stad trekken we er weer op uit, vandaag gaan we naar een steltloper paradijs. We kijken er naar red-necked stint, pectoral en sharp-tailed sandpipers, blue-billed duck en met wat geluk een brolga (Australische kraanvogel).

19/11
scenic Ocean Road

Met al de steltlopers op zak exploreren we de populaire ‘Ocean road’ op zoek naar o.a. koala’s, rufeous bristlebird, chestnut heathwren, grey goshawk, king parrot.

20/11
Victoria regenwouden

Alvorens we het droge binnenland intrekken brengen we nog een bezoek aan de regenwouden van Victoria, we gaan er onder andere op zoek naar superb lyrebird, large billed shrubwren, pilotbird, pink en rose robin, satin bowerbird, rufous fantail. Als we ’s nacht nog wakker kunnen blijven zoeken we reuzenkoeskoes en suikereekhoorns, gekke buideldieren die van boom naar boom zweven met grote huidflappen tussen hun voor- en achterpoten! Misschien kan je je slaap wel laten, wetende dat de ooit uitgestorven gewaande buideleekhoorn zich hier af en toe wel eens laat observeren.

21/11
het binnenland van Australië

De meeste mensen in Europa associëren Australië met droge woestijnen en rood zand, iets waarvan we tot nu toe nog maar erg weinig gezien hebben. Na een laatste ochtend in het regenwoud, trekken we het droge Australische binnenland in en verkennen de outback. Hier zien we weerom totaal verschillende habitats en hun bijhorende soorten. Doel van deze eerste dag in de outback is de bizarre plains-wanderer (trap-vechtkwartel). Deze ‘critical endangered’ vogel is de enige vertegenwoordiger van z’n familie.

22/11
Mildura

Na onze nachtexcursie plannen we een wat rustigere ochtend en rijden we verder richting Mildura. Onderweg stoppen we nog voor een paar leuke soortjes: inland dotterel, little buttonquail, masked woodswallow, emu, orange chat, reuzenkangoeroe.

23/11
Hattah Kulkyne National Park

Vandaag bezoeken we het Hattah Kulkyne National Park voor soorten als mallee emuwren, striated grasswren, Gilbert’s en red-lored whistler en een heel spectrum aan honeyeaters: fuscous, thorny crowned, white-fronted, purple gaped, spiny cheeked,

24/11
Malleefowl!

Onder het motto ‘save the best for last’ gaan we vandaag op zoek naar de ster van de outback: de malleefowl (thermometervogel). We kijken ook uit naar de laatste ontbrekende ‘Mallee-soorten’ shy heathwren, black-eared cuckoo, square-tailed kite, red-backed kingfisher, owlet-nightjar.

25/11
transfer naar Melbourne

Nu we ook de hete droge woestijnen van het Australische binnenland hebben verkend wordt het stilaan tijd om de terug te keren naar Melbourne en verder huiswaarts. Painted honeyeater, diamond firetail, white-winged chough, dusky and white-browed woodswallow.

De laatste avond sluiten we af in schoonheid met een stevige maaltijd in de stad en als kroon op de reis bezoeken we nog de kolonie van little penguin in de stad.

26/11 - 27/11
Melbourne - terugreis naar Brussel/Amsterdam

Voor de fanatieksten onder ons nog wat early morning birding in de parken van Melbourne als we nog tijd hebben alvorens naar de luchthaven te trekken. Voldaan van een unieke natuurreis keren we terug huiswaarts. Hou rekening met thuiskomst op 27/11.

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie, maaltijden en transport

De accommodatie is uiteenlopend. We logeren zowel in lokale gasthuizen, motels als hotels. Accommodatie is standaard tot comfortabel.

Voorbeelden van hotels (deze of gelijkaardig) zijn:

Maaltijden zijn verzorgd. Afhankelijk van de locatie nemen we de maaltijden in het hotel of op verplaatsing in een restaurant.

Transport is comfortabel. Voor deze rondreis voorzien we ruim transport zodat iedereen gegarandeerd door een raam kan kijken en plaats heeft voor de handbagage/fototas.

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Bij gegarandeerd vertrek doen wij een voorstel voor jouw vluchten. Je kan deze boeken via ons of op eigen houtje. Reken voor de vluchten heen en terug op 1200 – 1800 euro per persoon. Hou er rekening mee dat dit een inschatting is en vluchtprijzen pas definitief zijn wanneer deze geboekt worden.

Klimaat, kledij, natuurbeleving en fotografie

Je kan je verwachten aan een aangenaam klimaat: dit wil zeggen dat het warm (20 tot 25 °C) en vochtig is in de laaglanden en wat frisser in de hooglanden (15 tot 20 °C). De reis vindt plaats in het droge seizoen, al is dat geen garantie voor droog weer.

De reis is toegespitst op kwalitatieve natuurbeleving en doorspekt met ‘easy birding’. We kijken tijdens deze reis ook naar vogels, maar wel op een rustig tempo (en willen we de héél speciale vogels wel graag gezien hebben!). Het is niet de bedoeling elk bruin vogeltje van het continent gezien te hebben.

Ben jij fotograaf, maar je partner minder, of omgekeerd? Dan is dit deze reis geschikt voor jullie. Brecht is voor beiden de gedroomde gids. Hij helpt je bovendien graag bij het fotograferen, of je nu een beginner of gevorderde bent. In Australië kan je heel makkelijk aan algemene natuurfotografie doen.

21 dagen | 07 nov 2025 - 27 nov 2025

Natuur- en vogelreis Tasmanië: Tasmaanse duivel, vogelbekdier, koala en de wereldberoemde liervogel

Reizigers: Min 6 - Max 10
Inbegrepen
09 nov 2025 - 26 nov 2025
 • alle boottochten
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • nationale vluchten en luchthaventaxen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • extra overnachtingen
 • internationale vluchten en luchthaventaxen
 • onkosten voor visum (indien van toepassing)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 895 euro per persoon
Reserveren vóór 1 juli 2025
6490 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons