Volzet
10 dagen | 11 mei 2024 - 20 mei 2024

Natuurreis naar Roemenië met Landschap vzw: Donaudelta en Karpaten
In samenwerking met Landschap vzw

Met STARLING naar Roemenië, dat wordt een klepper van formaat! Roemenië is een van de enige Europese landen waar de natuur zo goed als onaangetast en de biodiversiteit torenhoog is. Het land is uitgestrekt en zit boordevol variatie: machtige bergen, eindeloze loofwouden, de rivierdelta van de Donau en de Zwarte Zee. Een droombestemming waar het lijkt alsof je de klok soms 100 jaar terug draait. Reis met ons mee op deze comfortabele natuurreis op een aangenaam tempo! 

 

 

 

Ralreigers mogen dan wel bruin lijken in zit, wanneer ze de vleugels openen zijn ze plots oogverblindend wit. © Billy Herman

Piatra Craiului National Park, Vulcan en de bergen van Mancin

We beginnen deze reis in Piatra Craiului National Park. Dit bosareaal geeft ons meteen kans op een aantal heel interessante soorten, maar een bezoek aan een schuilhut voor bruine beer wordt mogelijk een hoogtepunt van de reis…

In en nabij de bergen van Mancin voegen we enkele oostelijke specialiteiten toe die je nergens anders in Roemenië kan vinden: de sakervalk, bonte tapuit, izabeltapuit en kleine klapekster. Het bosareaal huisvest verder dan weer een enorme variëteit aan roofvogels waaronder de Balkansperwer en arendbuizerd. Andere specialiteiten hier zijn rouwmees, Syrische bonte specht en kleine vliegenvanger. Als we geluk hebben, zijn ook dit jaar grote groepen roze spreeuwen aanwezig. Je merkt het, deze natuurreis begint al met een fenomenaal ornithologisch hoogtepunt!

De Griekse landschildpad in een bloemrijk grasland. © Billy Herman

Met de boot door de Donaudelta

We vervolgen onze reis op de Donau. Die is 2840 km lang, ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland en mondt uit in de Zwarte Zee met een delta die zich uitstrekt over meer dan vierduizend vierkante kilometer. Het impressionante watergebied is geklasseerd als Unesco-biosfeerreservaat. Het gebied is een oase van rust en biodiversiteit.

We verblijven op een hotelboot en gaan op verkenning met kleinere bootjes in een eindeloos netwerk van moerassen, broekbossen, kanalen en rietkragen. Nooit eerder zag je dergelijke aantallen reigers, ibissen, karekieten, aalscholvers, pelikanen en kiekendieven.

De eilandjes in het gebied verkennen we te voet. We gaan er op zoek naar de andere parels die dit biosfeerreservaat huisvest: bijeneters, hoppen, scharrelaars, klauwieren en roodpootvalken. De bloemenpracht, vlinders, libellen, amfibieën en reptielen maken het plaatje helemaal compleet. Zelfs de meest doorgewinterde natuurliefhebber wordt tijdens deze trip vaak met verstomming geslagen.

Wat maakt deze natuurreis naar Roemenië zo bijzonder?

  • Je ontdekt de authentieke natuurlijke rijkdom van Roemenië onder begeleiding van een geweldige gids met tonnen kennis.
  • Je krijgt een ongelooflijk aantal geweldige soorten te zien. Dankzij tochten met fluisterbootjes zelfs van héél dichtbij.
  • Je beleeft een unieke natuurervaring middenin de Donaudelta.
Natuur groepsreizen
Natuur
Belevingsreizen
Vogelreizen
Bootreizen
Landschap vzw

Maak kennis met jouw reisbegeleider

Deze reis wordt begeleid door een gids van Landschap vzw. Daarnaast zal Jan Wellekens helpen met de begeleiding van deze reis. Samen met onze lokale gids laten zij je ongetwijfeld kennismaken met de diverse fauna en flora van Roemenië. Het wordt een onvergetelijke reis die je niet wilt missen!
Benieuwd?
Het topmoment van de Donau-bootreis
volgens reisbegeleider Jan Wellekens

Vanop de sloepen op de Donau is het genieten van alles wat de delta te bieden heeft. Onze speurtocht kan gekleurd worden door een overzwemmende wilde kat of een overvliegende grijskopspecht! Dankzij de kleine sloep kunnen we de kleine kanalen in en komen we tot op ooghoogte bij de pelikanen-kolonie en verrassen we misschien een klein waterhoen.

Is deze natuurreis naar Roemenië iets voor jou?

  • Je houdt van de natuur: van authentieke landschappen tot prachtige vogelwaarnemingen.
  • Je hebt geen bijzondere voorkennis nodig: reisbegeleider Jan deelt zijn kennis graag.
  • Je hebt een basisconditie en kijkt er naar uit om de verschillende eilandjes te voet te verkennen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
11/05
Van Brussel/Amsterdam via Boekarest naar Vulcan

We vliegen vanuit België of Nederland naar Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Van daaruit rijden we met een comfortabele bus naar Vulcan waar we inchecken in onze guesthouse.

12 - 13/04
Piatra Craiului National Park

Voor twee dagen verkennen we Piatra Crailui National Park. Er is kans op bruine beer hier!

14/05
Transfer Vulcan - Tulcea

Vandaag is een tranferdag en reizen we naar Tulcea.

15 - 16/05
Dobrogea - Macin Bergen

Twee dagen verkennen we Dobrogea en vervolgens ook de Macin Bergen. Vadu staat tevens op het programma.

De laatste dag verhuizen we naar onze hotelboot!

17 - 19/05
Tulcea – Danube Delta – Tulcea

We verblijven vier nachten in een comfortabel Gasthuis Eden en varen elke dag over in de Donaudelta. De bedoeling is dat we elke variatie van dit indrukwekkende ecosysteem zullen zien, met alle daarbij horende fauna en flora. Accommodatie in de hotelboot.

20/05
Tulcea - Brussel/Amsterdam

Helaas! De natuurreis zit er op. Vandaag reizen we terug huiswaarts.

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie, transport en vluchten

Tijdens deze reis verblijven we in standaard tot comfortabele hotels/gasthuizen. In de Donaudelta overnachten we op een hotelboot. Je ontwaakt en gaat slapen letterlijk in de Donaudelta. Deze belevenis is natuurlijk een unieke manier van reizen. De maaltijden zijn verzorgd.

Het transport is afhankelijk van de groepsgrootte maar steeds ruim en comfortabel. We vliegen vanuit België en/of Nederland naar Boekarest, de hoofdstad van Roemenië.

De vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Bij gegarandeerd vertrek gaan we samen op zoek naar de beste en meest voordelige vluchten. Je kan dan kiezen om de vluchten via ons te boeken, of op eigen kracht. Reken voor de vluchten ongeveer op 200 – 400 euro per persoon.

Klimaat en kledij

Roemenië heeft een gematigd landklimaat. Verwacht je aan warme tot hete dagen tijdens deze reis. Dagtemperaturen kunnen daarbij schommelen tussen de 25 tot 35°C. Regen of buien zijn altijd mogelijk. De Zwarte Zeekust is op zijn droogst van juni tot september, maar er kan een hoge luchtvochtigheid zijn in de delta.

Voorzie dus kleding die je beschermt tegen de zon, en neem voldoende lagen mee voor een frisse ochtend. Stevige stapschoenen komen altijd van pas.

In deze periode van het jaar is het over het algemeen mooi en zonnig weer. Het kan echter altijd gebeuren, dat het bewolkt is of fikse onweersbuien in de namiddag het kan er flink warm zijn maar in de hoge bergen frisser. Tijdens de excursies ‘s morgens en ‘s avonds kan het best heel fris tot koud zijn. Goede warme en waterdichte aangepaste kledij voor heel uiteenlopende omstandigheden is dus aangewezen. Hou dus rekening met kledij zowel voor warmte, regen als voor koude in de vroege ochtend en in de bergen. Vermijd echter dikke kledij, beter is het om met lagen te werken. Stevige wandelschoenen  zijn noodzakelijk zeker voor de bergen. Paraplu of poncho kunnen handig zijn. Stekende insecten zijn present, een muggen werend middel is toch aangewezen.

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er goede mogelijkheden voor fotografie, zowel van vogels als van landschappen en ander levend gespuis zoals vlinders, libellen, flora, amfibieën en reptielen. Let wel: dit is geen fotografiereis, de focus ligt op waarnemen en natuurbeleving.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons