Deze fotografiereis naar Kiskunsági National Park in Hongarije is voor elke natuurfotograaf a dream come true. Vanuit speciaal gebouwde fotohutten (misschien wel de best uitgeruste in de wereld) krijg je de meest uiteenlopende soorten voor je lens. Dat je bovendien persoonlijk begeleid wordt door professioneel fotograaf Jeffrey Van Daele maakt deze reis helemaal af. We ontmoeten wereldberoemd natuurfotograaf Bence Máté persoonlijk tijdens een lezing vol praktische tips.
In de omgeving van zijn vakantiehoeve bouwde de wereldberoemde Hongaarse natuurfotograaf Bence Máté tientallen fotografiehutten. Die hutten staan dicht bij de plek waar we logeren: de dichtste op één minuutje wandelen, de verste (bijeneters) op een halfuurtje rijden.
We logeren op Bence’s vakantieboerderij bij het Kiskunsági National Park, op enkele kilometers van het dorp Pusztazer en vlakbij de grens met Servië. Vanuit Boedapest is het amper anderhalf uur rijden naar ons verblijf.
Om de kleurrijkste Europese vogels zoals de hop, de scharrelaar en de bijeneter in beeld te brengen, kan je kiezen tussen wel twintig verschillende hutten met diverse achtergronden en verschillende lichtinvallen. Naargelang het tijdstip maak je vanuit deze hutten dan ook spectaculaire actiebeelden van vogels die baltsen, copuleren of met allerlei soorten prooien aanvliegen.
Je fotografeert vrij door spiegelglas, waardoor je onzichtbaar bent voor de vogels. Zelfs van een camera- of lenswissel merkt je onderwerp niets.
Twee van de hutten (het Theatre en de Cinema) liggen bij ondiep water. Met een ingenieus systeem wordt hier vis gevoederd. Deze luxehutten zijn uitgerust met nog meer innovatieve snufjes. In de Cinema kan je niet alleen een spiegel-reflectiescherm bedienen, maar je kan er ook kunstlicht inschakelen. ’s Avonds – of zelfs bij volledige duisternis – kan je dus blijven fotograferen. De Cinema is misschien wel Europa’s beste plaats om otters in beeld te brengen.
Het groter opgevatte Theatre is dan weer dé plaats om alle reigersoorten en steltlopers van dichtbij (soms zelfs té dichtbij!) te fotograferen. In beide onderaardse hutten (laag camerastandpunt!) zit je in luxefauteuils. Elke fotograaf heeft er een zwenkarm met twee balhoofden voor telkens één camera. Het gebruik en het omschakelen van de ene naar de andere camera gebeurt in een paar seconden.
Tele- of breedhoekplaatjes van zwemmende, foeragerende en ruziënde vogels, inclusief elegant opspattend water én een perfecte kadrering: allemaal gegarandeerd!
We fotograferen van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Afhankelijk van je voorkeur blijf je drie tot zes uur lang in de hut.
Verwacht je aan zo’n dertig tot veertig vogelsoorten. In het bos hebben we drie hutten met ‘drinkstations’. Deze staan bij een vijvertje waar heel wat soorten komen drinken en badderen. Je kan oog in oog staan met de appelvink, tortel, sperwer en havik. Maar ook de zwarte specht, wielewaal, ree en zelfs wespendief behoren tot de mogelijkheden.
Het Theatre is de plek voor de zwarte ooievaar, lepelaar, kwak en nog veel meer reigersoorten. Je kan ook heel wat soorten steltlopertjes en eenden verwachten. Bruine kiekendieven (en ’s winters zeearenden) zijn ook van de partij. In de Cinema zien we geregeld woudaapjes, ijsvogels en waterrallen. En op nauwelijks één minuut lopen van ons verblijf treffen we een hut aan die er speciaal staat voor siesels! Deze sympathieke grondeekhoorns hebben een aaibaarheidsfactor van wel 105 procent. Op ooghoogte, met een perfecte achtergrondkleur en een natuurlijke ‘blur’, is het fotograferen van deze knaagdiertjes één groot feest.
De Hongaarse natuurfotograaf Bence Máté won al twee keer de BBC Wildlife Photographer of the Year-competitie. Hij kreeg de bronzen plak bij de uitreiking van de winnaars in de categorie ‘Nature’ tijdens de World Press Photo Contest. Hij is de grondlegger van het gebruik van spiegelglas in fotohutten, perfectioneerde het concept en construeerde de afgelopen vijftien jaar hutten in Hongarije, Costa Rica, Brazilië en Zuid-Afrika. Op een van de avonden tijdens ons verblijf vertelt Bence ons hier persoonlijk meer over. Hij geeft ons ook specifieke tips mee om unieke beelden te maken vanuit een fotohut.
We spenderen de hele reis fotograferend in de meer dan twintig hutten van de wereldberoemde natuurfotograaf Bence Máté. Deze hutten zijn speciaal ontworpen voor de meest comfortabele en kwalitatieve natuurfotografie.
We ontmoeten Máté ook in persoon, want we verblijven op zijn domein en krijgen een avondlezing van hem. Niet te missen!