Laatste plaats
8 dagen | 17 mei 2025 - 24 mei 2025

Fotografiereis Hongarije: de fotohutten van Bence Máté

Deze fotografiereis naar Kiskunsági National Park in Hongarije is voor elke natuurfotograaf a dream come true. Vanuit speciaal gebouwde fotohutten (misschien wel de best uitgeruste in de wereld) krijg je de meest uiteenlopende soorten voor je lens. Dat je bovendien persoonlijk begeleid wordt door professioneel fotograaf Jeffrey Van Daele maakt deze reis helemaal af. We ontmoeten wereldberoemd natuurfotograaf Bence Máté persoonlijk tijdens een lezing vol praktische tips.

Geperfectioneerde fotohutten

In de omgeving van zijn vakantiehoeve bouwde de wereldberoemde Hongaarse natuurfotograaf Bence Máté tientallen fotografiehutten. Die hutten staan dicht bij de plek waar we logeren: de dichtste op één minuutje wandelen, de verste (bijeneters) op een halfuurtje rijden.

We logeren op Bence’s vakantieboerderij bij het Kiskunsági National Park, op enkele kilometers van het dorp Pusztazer en vlakbij de grens met Servië. Vanuit Boedapest is het amper anderhalf uur rijden naar ons verblijf.

Om de kleurrijkste Europese vogels zoals de hop, de scharrelaar en de bijeneter in beeld te brengen, kan je kiezen tussen wel twintig verschillende hutten met diverse achtergronden en verschillende lichtinvallen. Naargelang het tijdstip maak je vanuit deze hutten dan ook spectaculaire actiebeelden van vogels die baltsen, copuleren of met allerlei soorten prooien aanvliegen.

Je fotografeert vrij door spiegelglas, waardoor je onzichtbaar bent voor de vogels. Zelfs van een camera- of lenswissel merkt je onderwerp niets.

 

© Billy Herman

Theater of Cinema: de natuur als decor

Twee van de hutten (het Theatre en de Cinema) liggen bij ondiep water. Met een ingenieus systeem wordt hier vis gevoederd. Deze luxehutten zijn uitgerust met nog meer innovatieve snufjes. In de Cinema kan je niet alleen een spiegel-reflectiescherm bedienen, maar je kan er ook kunstlicht inschakelen. ’s Avonds – of zelfs bij volledige duisternis – kan je dus blijven fotograferen. De Cinema is misschien wel Europa’s beste plaats om otters in beeld te brengen.

Het groter opgevatte Theatre is dan weer dé plaats om alle reigersoorten en steltlopers van dichtbij (soms zelfs té dichtbij!) te fotograferen. In beide onderaardse hutten (laag camerastandpunt!) zit je in luxefauteuils. Elke fotograaf heeft er een zwenkarm met twee balhoofden voor telkens één camera. Het gebruik en het omschakelen van de ene naar de andere camera gebeurt in een paar seconden.

Tele- of breedhoekplaatjes van zwemmende, foeragerende en ruziënde vogels, inclusief elegant opspattend water én een perfecte kadrering: allemaal gegarandeerd!

We fotograferen van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Afhankelijk van je voorkeur blijf je drie tot zes uur lang in de hut.

Twee otters tijdens de nachtfotografie. © Bence Máté

Unieke Europese vogels en een klein, lief zoogdiertje

Verwacht je aan zo’n dertig tot veertig vogelsoorten. In het bos hebben we drie hutten met ‘drinkstations’. Deze  staan bij een vijvertje waar heel wat soorten komen drinken en badderen. Je kan oog in oog staan met de appelvink, tortel, sperwer en havik. Maar ook de zwarte specht, wielewaal, ree en zelfs wespendief behoren tot de mogelijkheden.

Het Theatre is de plek voor de zwarte ooievaar, lepelaar, kwak en nog veel meer reigersoorten. Je kan ook heel wat soorten steltlopertjes en eenden verwachten. Bruine kiekendieven (en ’s winters zeearenden) zijn ook van de partij. In de Cinema zien we geregeld woudaapjes, ijsvogels en waterrallen. En op nauwelijks één minuut lopen van ons verblijf treffen we een hut aan die er speciaal staat voor siesels! Deze sympathieke grondeekhoorns hebben een aaibaarheidsfactor van wel 105 procent. Op ooghoogte, met een perfecte achtergrondkleur en een natuurlijke ‘blur’, is het fotograferen van deze knaagdiertjes één groot feest.

© Billy Herman

In de voetsporen van Bence Máté

De Hongaarse natuurfotograaf Bence Máté won al twee keer de BBC Wildlife Photographer of the Year-competitie. Hij kreeg de bronzen plak bij de uitreiking van de winnaars in de categorie ‘Nature’ tijdens de World Press Photo Contest. Hij is de grondlegger van het gebruik van spiegelglas in fotohutten, perfectioneerde het concept en construeerde de afgelopen vijftien jaar hutten in Hongarije, Costa Rica, Brazilië en Zuid-Afrika. Op een van de avonden tijdens ons verblijf vertelt Bence ons hier persoonlijk meer over. Hij geeft ons ook specifieke tips mee om unieke beelden te maken vanuit een fotohut.

Wat maakt deze fotografiereis naar Hongarije zo bijzonder?

 • Je fotografeert vanuit enkele van de best ingerichte, gespecialiseerde fotohutten in de wereld.
 • Je schiet gegarandeerd pareltjes van beelden van diverse soorten zoals de zwarte ooievaar, de appelvink en de havik.
 • Je reis is van A tot Z georganiseerd!
Fotografie groepsreizen
Fotografie
Schuilhutreizen
Workshops
Vogelreizen

Maak kennis met je reisbegeleider

Professionele natuurfotograaf Jeffrey Van Daele is de gids voor deze reis. Hij zal jou begeleiden in de schuilhutten om thuis te komen met de mooiste resultaten. Hij leert je zoveel mogelijk technieken en legt je de kneepjes van het vak deskundig uit. Wie met Jeffrey op reis gaat, weet dat hij een zorgeloze vakantie tegemoet zal gaan.
Meer over Jeffrey

Is deze fotografiereis naar Hongarije iets voor jou?

 • Je bent gebeten door natuurfotografie, of je nu een beginner of ervaren rot bent.
 • Je droomt ervan om in de best mogelijke omstandigheden unieke wilde vogels en zoogdieren in beeld te brengen.
 • Drie tot zes uur aan een stuk in een fotohut doorbrengen schrikt je niet af, integendeel!
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
17/05
Vertrekdag Brussel/Amsterdam - Boedapest - Kiskunsági (vluchten niet inbegrepen)
18/05 - 23/05
Kiskunsági National Park

We spenderen de hele reis fotograferend in de meer dan twintig hutten van de wereldberoemde natuurfotograaf Bence Máté. Deze hutten zijn speciaal ontworpen voor de meest comfortabele en kwalitatieve natuurfotografie.

We ontmoeten Máté ook in persoon, want we verblijven op zijn domein en krijgen een avondlezing van hem. Niet te missen!

24/05
Terugreis Kiskunsági - Boedapest - Brussel/Amsterdam (vluchten niet inbegrepen)
Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie

We verblijven op de boerderij van Bence Máté. Naast de vakantiehoeve staat een bijgebouw met vier kamers en een gezamenlijk toilet en douche. Alles is keurig en netjes. De single opties voor deze reis zijn beperkt. De meeste kamers zijn tweepersoonskamers (met twee eenpersoonsbedden).

Het team van Bence serveert elke avond rond 21u een warm, lekker avondmaal. ’s Morgens maken we zelf ons ontbijt klaar in het hoofdgebouw. De lunch is meestal eenvoudig, want elk groepje eet wanneer het past in de excursieplanning. Je kan op elk moment van de dag zoveel fruit, boterhammen en beleg nemen als je wil. Ook fruitsap, frisdrank, koffie en thee zijn inbegrepen in de prijs.

Transport en vluchten

De internationale vlucht van en naar Boedapest is niet inbegrepen in de prijs van deze reis. Bij gegarandeerd vertrek stelt STARLING je passende vluchten voor (vanuit Charleroi (Brussels South) – wegens de kostprijs). Je kan er ook voor kiezen om zelf je vluchten te regelen.

Klimaat en kledij

Het weer varieert sterk in deze periode van het jaar, met temperaturen tussen 20 en 30 graden en iets frissere nachten. Regen is natuurlijk mogelijk, maar je zit meestal in een hut en blijft dus droog. Je laarzen hoef je niet mee te nemen, stevige wandelschoenen volstaan. Wél heel nuttig: een muggenspray!

We raden je aan om tijdens de huttensessies zwarte of donker gekleurde kledij met lange mouwen te dragen, om reflectie tegen te gaan en helemaal ongezien te blijven.

Natuurfotografie

Of je nu een beginnende natuurfotograaf bent of een ervaren rot in het vak, genieten wordt dit sowieso. We focussen natuurlijk op vogelfotografie, maar maken ook een mooie kans om heel wat zoogdieren (misschien wel een vos of ree) te fotograferen. En vergeet de koddige siesels niet!

We raden aan om zoveel mogelijk lenzen mee te nemen. Naast je super-tele is een twee- tot driehonderd een must. Maar ook een standaardlens of zelfs een groothoeklens om de vogels te fotograferen is hier op zijn plaats. Voor de liefhebbers: ook je macrolens niet vergeten! Het insectenleven is hier heel gevarieerd.

We staan vroeg op en gaan ’s avonds relatief laat aan tafel, zodat we onze tijd op deze unieke plek ten volle benutten om te fotograferen. Dat betekent ook dat er tijdens de reis weinig tijd is om de foto’s te bekijken. Uiteraard staat gids Rudi altijd paraat om je te helpen en te adviseren bij het fotograferen.

Elke avond kiezen we de fotohutten van de volgende dag. Een beurtrol zorgt ervoor dat iedereen de beste hutten van het moment kan gebruiken. Lokale gidsen brengen ons ernaartoe en halen ons – op het door jou gekozen tijdstip – weer op.

Laatste plaats
8 dagen | 17 mei 2025 - 24 mei 2025

Fotografiereis Hongarije: de fotohutten van Bence Máté

Reizigers: Min 5 - Ingeschreven 6 - Max 7
Gegarandeerd
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door professionele STARLING-fotograaf
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • internationale vluchten en luchthaventaxen
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Voertaal
Nederlands
Kamertypes
Eenvoudige tweepersoonskamer
gedeeld sanitair
3590 euro
Eenvoudige eenpersoonskamer
gedeeld sanitair
3945 euro
Luxe tweepersoonskamer
met airco
3945 euro
Luxe eenpersoonskamer
met airco, gedeeld sanitair (1 badkamer voor 2 personen)
4435 euro
3590 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons