02 januari 2014

Zeeland in de winter: een winner!

Zo vlakbij en toch waan je je in een ver Scandinavisch land … Zeeland in Nederland. Het laatste weekend van 2013 konden we in onze vrije tijd genieten van een door Vogelwerkgroep Mergus (Noord-West-Vlaanderen) georganiseerde winteruitstap naar Zeeland. De weergoden waren ons enorm goed gezind en continu met de zon op onze snoet, toerden we van hotspot naar hotspot.

Fenomenale groep goudplevieren. © David ‘Billy’ Herman
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.

De twee meest sensationele plekken van Zeeland zijn ongetwijfeld de Brouwersdam en de Prunjepolder. De eerste is een verbindingsdijk tussen twee ‘eilanden’ waar de omstandigheden subliem zijn voor zeevogels. Deze soorten kenmerken zich dat ze zelden goed te zien zijn vanaf land. Hier is het echter gegarandeerd succes. De gemengde groepen brilduiker en de middelste zaagbek zijn op zijn zachtst gezegd impressionant te noemen. Letterlijk tientallen tot honderden van deze beauties klusteren hier samen. Neem daar nog zwarte zee-enden, eiders en de meest spectaculaire ‘zee-eenden’, namelijk de ijseenden bij, en het plaatje is compleet. Of wat dacht je van groepjes kuifduikers en roodhalsfuten met kers op de taart de vele roodkeelduikers die af en aan vliegen. Met wat geluk vind je zelfs een eenzame ijsduiker die druk in de weer is.

De ijsduiker vind je met wat geluk aan de Brouwersdam. © David ‘Billy’ Herman

De tweede niet te missen ontmoetingsplaats voor vogels is de Prunjepolder. Dit mekka voor watervogels is een vrij recent natuurontwikkelingsgebied dat zonder twijfel een schot in de roos is. Geen honderden, geen duizenden maar tienduizenden vogels troepen hier samen. Een spektakel waar we in België alleen maar kunnen van dromen. Het lijkt wel of alle vogels van de Uitkerkse polder, het Zwin, de Blankaart en de Doelpolder opeengepakt zitten in een gebied.

Verrekijkers en telescopen aan de kant en gewoon genieten. Ongeziene aantallen ganzen, goudplevieren, kemphanen en eenden van de meest uiteenlopende soorten. Het is een schouwspel waar je met open mond naar staat te kijken en de ideale afsluiter voor een gevulde dag vol diversiteit en topwaarnemingen.

Puur genieten. © David ‘Billy’ Herman

Kleine groepen vrienden en/of familie, afdelingen van natuurverenigingen of vogelwerkgroepen kunnen ons altijd vrijblijvend contacteren om dergelijke trips te organiseren.