We hebben opnieuw een afspraak met ons vliegtuig. © Yves Adams
20 februari 2020

Vliegen met veel bagage!

Op reis vertrekken is een ‘hele verhuis’. Zeker als je graag je optisch materiaal, fotomateriaal, veldgidsen of zelfs gewoon kleren voor alle omstandigheden wil meenemen. Gelukkig past er best veel in een valies, reistas of trekkersrugzak. Maar hoeveel mag je nu juist meenemen? Wat hoort er in je koffer? Wat kan, mag of moet er in de handbagage? Weten wat en hoeveel je mag meenemen is cruciaal voor een vlekkeloos verloop van je trip. Dit blogbericht geeft je een reeks tips om te vliegen met (veel) bagage. Wees gerust creatief en combineer ze naar hartenlust!

Ruimbagage om in te checken

  • Vliegen met veel bagage = keuzes maken

Op reis gaan is keuzes maken. Om die gemakkelijker te maken, hebben wij een eenvoudig trucje: geef voorrang aan voorwerpen die twee functies hebben. Een sjaal(tje) is zo’n voorwerp: zowel op warme als koude bestemmingen komt het van pas én je kan er ook iets mee vastbinden.

Ook de keuze tussen handbagage en in te checken bagage is niet altijd makkelijk. In Economy Class mag je van elk type één stuk meenemen. Vraag je af wat echt onmisbaar is voor een geslaagde reis (fototoestel, oplader, lenzen, verrekijker, …) en welke spullen het meest kostbaar zijn. Die stop je in je handbagage, al de rest kan in je grote bagage. Meestal betekent dit dat je je optische en fotomateriaal niet in je ruimbagage stopt.

Door de beperkingen voor handbagage, zowel qua afmetingen als qua gewicht, kan je vaak niet anders dan ook breekbare spullen in je ruimbagage te stoppen. Onze tip: prop kleren en handdoeken rondom je breekbare materiaal, om schokken op te vangen. Ook je statief zit goed in je ruimbagage.

TIP: check de general conditions!

Vergeet niet om vooraf de algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij te checken. Soms staat daar duidelijk vermeld dat je fotografisch materiaal niet mag inchecken in je gewone bagage. Iets om achter de hand te houden als je handbagage meer weegt dan eigenlijk toegelaten is. Ook kijk je het best na welke materialen er in de ruimbagage of net in de handbagage moeten. Batterijen bijvoorbeeld, vragen extra aandacht. Herlaadbare lithiumbatterijen laat je best niet in je camera laten zitten. Deze moeten in een plastic zakje in je handbagage. Ook mogen ze niet in je ruimbagage.

  • Valies, harde koffer, rugzak of duffelbag? 

Waarin stop je je bagage? Ook hier valt er een en ander te wikken en te wegen. Het gewicht van je valies zelf, de stevigheid, manipuleerbaarheid én – gek genoeg – hoe ze eruit ziet. Een duffelbag of trekrugzak ziet er niet duur uit en trekt dus minder grijpgrage handen aan. Bovendien verschillen ze duidelijk van de meerderheid van de bagage, waardoor ze minder snel verloren gaan en ze zijn vaak een pak lichter. Ten slotte is zo’n reistas handiger tijdens de reis zelf. In tegenstelling tot een harde koffer kan ze makkelijk ingedrukt worden en stapelt ze beter.

  • Expect the unexpected bij het inpakken

Denk bij het inpakken ook logisch na over wat je waar stopt en welke kleren je aan zal doen. Een voorbeeld: op een noordelijke bestemming zal je warme kleren kunnen gebruiken. Omdat je die niet nodig hebt op het vliegtuig, heb je de neiging deze in je ruimbagage te laten. Toch is het verstandig om warme kledij mee te nemen op het vliegtuig. Niemand kan immers garanderen dat jouw bagage effectief mee zal zijn met jouw vlucht. Het gebeurt wel eens dat bagage een dag vertraging heeft. Zeker wanneer je een overstap hebt. Een extra voordeel wanneer je al je warme kledij bij je hebt. Bij aankomst sta je minder snel te bibberen van de kou in je Lage Landen-winterkleren. Trek je volledige Noord-outfit dus al beter aan om te reizen. De overbodige lagen kunnen op het vliegtuig onder je stoel. Handig bij aankomst én je wint nog eens plaats in je bagage.

  • De maximale afmetingen van je bagage

Doorgaans mag het gewicht van de ruimbagage die je incheckt 20 tot 23 kg bedragen. Overschrijd je die gewichtslimiet, dan moet je meestal bijbetalen (per kilogram). Elke luchtvaartmaatschappij heeft z’n eigen regels en limieten. Google die vooraf even. Tik ‘checked luggage limit’ en de naam van de maatschappij in (bv. Brussels Airlines)’ en je krijgt al snel de info die je zoekt.

Hou er rekening mee dat internationale vluchten soms andere limieten hebben dan nationale vluchten (15 kg.). Niet onbelangrijk dus als je tijdens je reis nationale vluchten neemt. Ook voor nationale vluchten kun je normaal gezien altijd bijbetalen (per kilogram).

 

Je grote lens of telescoop is vaak het eerste wat je mee wil op reis … Maar vaak ook meteen het zwaarste! © Billy Herman

Handbagage

Voor wie graag veel fotomateriaal meeneemt op reis, is de handbagage een stevige denkoefening. Onze (immense) ervaring leert echter dat je er altijd kan komen! Geen zorgen dus, het zou goed moeten komen.

De limieten van het gewicht van handbagage of ‘carry-on lugage’  liggen meestal tussen de 8 en de 12 kg. Vliegtuigmaatschappijen zijn soms flexibel, soms heel strikt. Bijbetalen voor zwaardere tassen is bij handbagage geen optie, tenzij je boekt voor business class (wat vrij prijzig kan zijn) of bv. priority plus (betaalbaar voor de extra service die je krijgt) bij de low-cost maatschappijen.

Ook de afmetingen hebben limieten en schommelen meestal rond de 55 x 40 x 23 cm. Kijk voor je thuis vertrekt de toegelaten afmetingen voor handbagage.

TIP: bepaalde tassen houden onmiddellijk rekening met de correcte afmetingen (bv. de tassen van Mr. Jan Gear).

Een gemiddelde fototas met inhoud weegt al snel 10 tot 15 kilogram. Bij veel luchtvaartmaatschappijen is dat dus te veel. Als je handbagage (veel) meer weegt dan toegelaten, loop je het risico dat de mensen aan de incheck-balie je hier op aanspreken. Ze proberen je dan te dwingen om een deel van je handbagage in te checken. De stress van elke fotograaf.

Met wat geluk kan je bij de incheckbalie op begrip rekenen als je uitlegt dat je materiaal wel wat waard is (maak bv. een vergelijking met iets uit het dagelijkse leven zoals een kleine wagen). Onthoud: de persoon achter de balie heeft het altijd bij het rechte eind. We raden je aan om niet in discussie te gaan. Je kan eventueel je goodwill tonen en enkele zaken in je bagage steken. Eventueel kan je ook rustig verwijzen naar de algemene voorwaarden (eerdere tip).

Fotomateriaal en optisch materiaal in je bagage

Tijdens het inpakken

Voor je naar de luchthaven gaat, is het belangrijk dat je je bagage zo efficiënt mogelijk verdeelt. Om zo veel mogelijk kostbare fotografie- en optische spullen in de handbagage mee te nemen, passen wij alvast – met wisselend succes – deze trucjes toe. 

  • Lichte fototas

Steeds meer merken bieden fototassen aan die speciaal ontworpen zijn om als handbagage mee te nemen op het vliegtuig. Hun afmetingen liggen binnen de toegestane afmetingen en ze passen netjes in de opbergvakken in het vliegtuig. Ook wegen ze heel weinig, terwijl ze binnenin toch zeer ruim zijn. En, even belangrijk: ze schreeuwen niet om gestolen te worden (geen opvallende logo’s en gadgets).

Deze fototassen zijn vaak iets minder stevig, maar met de nodige zorg bieden ze toch voldoende bescherming en een goed draagcomfort.

Tip: houd je tas aan de incheckbalie uit het zicht door ze vlak voor de balie neer te zetten.

Oefen vooraf even om deze vlot op te tillen, zodat het niet opvalt dat ze best zwaar is.

Een telescoop en tent maakt je rugzak al snel vol. © Johannes Jansen
  • Laptoptas

Hoewel je officieel maar 1 stuk handbagage mee mag nemen, laten luchtvaartmaatschappijen doorgaans een extra laptoptas toe. Meestal wordt die niet gewogen. Als je een ruime laptoptas (geen rugzak) meeneemt, kan je daarin ook een deel van je andere spullen kwijt. Denk aan enkele kleine lenzen, flitsers of zelfs een kleine body.

Je stopt je laptop beter niet in je fotorugzak, ook al heeft die daarvoor een compartiment. Een laptop maakt je rugzak zwaarder en laat hem groter lijken.

Ook een statief wordt doorgaans toegestaan als extra stuk handbagage. Al combineer je dit beter niet met een extra laptoptas (3 stukken handbagage meenemen lukt waarschijnlijk niet). Als je een statief probeert mee te nemen als handbagage, schroef dan eventuele scherpe spikes van de statiefpoten. Extra voordeel: je bespaart het gewicht van het statief in je ruimbagage. Nadeel: je valt op.

  • Fotojas en kledij met ruime zakken

Zonder twijfel de belangrijkste tip van allemaal! Als je het vliegtuig opstapt en bovenstaande tips konden niet voldoende helpen, dan zou dit de ultieme oplossing kunnen zijn. Er staan namelijk nergens echte restricties over het materiaal die je in je jas opbergt.

Een andere optie is direct een fotojasje dragen. Fotojassen vind je in fotozaken, hengelsportzaken en legerstocks (‘tactical jackets’). Let erop dat ze licht en niet te warm zijn, grote vakken hebben en niet opvallen. Je kan ze eventueel onder je gewone jas dragen. Wanneer puntje bij paaltje komt kan je zo snel enkele lenzen en een body uit je handbagage kwijt. Desnoods kun je ook een body met een lens rond je hals dragen. Ook hier kunnen ze normaal gezien weinig op zeggen.

Extra tip: in een broek met grote zakken kan je ook al heel wat materiaal kwijt. 

Enkele geduldige natuurgenieters op zoek naar hun doel, pallas’ kat. © Geert Beckers

 

Al kunnen we niks beloven, we hopen dat je dankzij deze bovenstaande tips wat meer ontspannen kan reizen met veel bagage. Zit je nog met een concrete vraag? We helpen je graag! Deze tips zijn een leidraad voor jullie, STARLING is echter niet verantwoordelijk voor wat je ermee doet.

 

PS: Een tip die we niet aanraden maar wel willen meegeven …

Fotomateriaal in je ruimbagage

  • Voor- en nadelen van inchecken

Bagage inchecken heeft voordelen en nadelen. Weeg deze even af voor jezelf. Het kan handig zijn als je het gewicht niet hoeft te dragen op de luchthavens (zeker wanneer je moet overstappen). Je kan je spullen nergens vergeten (bv. na de security check) en je hoeft je bagage niet kwijt in de opbergvakken in het vliegtuig.

Het belangrijkste nadeel van materiaal in je ruimbagage stoppen, is dat je er na het inchecken geen controle meer over hebt. Er kan mee gegooid worden, het kan later aankomen op de bestemming en in het slechtste geval wordt het gestolen of gaat het verloren.

  • Check niet alles in

Om jezelf wat kopzorgen te besparen, kan je ervoor kiezen alleen in te checken wat écht niet in je handbagage past zonder de gewichtslimiet te overschrijden. Check bijvoorbeeld alleen het zwaarste item uit je fotografieset in. Denk aan je telelens, voldoende beschermd in een stevige Pelican Case of in de originele lenskoffer.

Een koffer kan je bovendien stevig op slot doen. Nadeel is dat dit enorm opvalt als waardevol.

Tip: stop je koffer nog eens in een hoes of eenvoudige reistas om minder op te vallen.

  • Bijbetalen

Als je je fotomateriaal incheckt, heb je daarnaast hoogstwaarschijnlijk een tweede stuk ruimbagage. Je zal dus moeten bijbetalen. Het kost je gemiddeld 50 tot 100 euro per traject (je betaalt apart voor de heen- en de terugreis). Je kan een tweede in te checken item opgeven wanneer je je vlucht boekt, of bij de incheckbalie op de luchthaven.