23 juni 2014

STARLINGs tips voor verantwoord reizen

We realiseren ons dat reizen – en met name verre reizen – een niet te onderschatten invloed hebben op de aarde. Dat blijft het eeuwige dilemma van de natuur- en reisliefhebber. Het is ongelooflijk verrijkend om nieuwe plaatsen te ontdekken, kennis te maken met andere gebruiken, mensen te ontmoeten of ongeziene habitats uit te pluizen. Tegelijkertijd beseffen we echter dat elke reiziger impact heeft op de lokale natuur en cultuur.

Toch kan je ook op een positieve en duurzame manier door een land reizen en daarmee een reële bijdrage leveren in de regio. Onze tips.

Tip 1: laat niets achter (behalve voetstappen)

Sommige locaties – met name eilandengroepen – zijn bijzonder fragiel voor verstoring gezien ze de aanwezigheid van mensen niet gewoon zijn. Je bent daarom verplicht uitgebreide voorzorgsmaatregelen te nemen en erg voorzichtig met deze ecosystemen om te springen. De Galapagoseilanden zijn een voorbeeld van waar men enkel door extreme beschermingsmaatregelen en uitgebreide voorlichting aan bescherming is kunnen blijven doen.

Een nieuwsgierige Galàpagos mockingbird. © Yves Adam.

Tip 2: neem niets mee (behalve foto’s)

Wist je dat zelfs op de grond gevonden veren van vogels vaak illegaal zijn om mee te nemen over de grenzen heen? Dit kadert binnen de wetgeving omtrent de bescherming van bedreigde dier- en plantensoorten. Foto’s maken kan je naar hartenlust natuurlijk.

Neem enkel foto’s en geef wildlife genoeg ruimte. © Yves Adams

 

Tip 3: mensen zijn mensen

Mensen zien er vaak anders uit in andere werelddelen. Het blijven echter mensen. Respect is overal vereist. Wanneer je mensen wil vastleggen op foto, vraag je eerst hun toestemming. Zo maak je de mooiste beelden.

Een lokaal jongetje van een stam in Papoea. © Silas Moreeuw

 

Tip 4: dieren zijn dieren

Dieren blijven dieren. Het betekent dat je nooit 100% zeker bent wat ze gaan doen. Hou daarom afstand en wees voorzichtig. Je zorgt er zo voor dat ze zelf ook niet in de problemen geraken. In Canada zegt men: a fed bear, is a dead bear (“een gevoede beer, is een dode beer”), aangezien deze later mensen zal associëren met eten en zo conflicten ontstaan.

Zelfs in hartje Vancouver is er altijd wel wat wildlife te vinden. © Joachim Bertrands

Tip 5: water is goud

In de westerse wereld beschouwen wij drinkwater vaak als vanzelfsprekend. Hou er rekening mee dat – hoewel je het op onze reizen uiteraard steeds tot je beschikking hebt – dit niet overal zo is. Zuinig zijn met drinkwater is niet alleen goed voor het milieu, je toont er ook je respect mee aan de inwoners van lokale landen.

Een sfeerbeeld in een dorpje in het Ethiopisch hoogland. © Billy Herman

Tip 6: natuurbehoud boven alles

Natuurbehoud is de centrale as doorheen onze visie en reizen. Zonder natuurbehoud zouden de gebieden die we bezoeken gewoonweg niet bestaan. Algemeen respect voor alles rondom je is cruciaal.

Een gigantische bremraap in de woestijn van Oman. © Johannes Jansen
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.