15 juli 2022

Spanje Extremadura 2022 met STARLING!

Extremadura is altijd een winner voor natuurbeleving! Het is dé hotspot in Europa voor vogels. Niet te verwonderen dat natuurliefhebbers hier nooit genoeg van krijgen, net als wij.

In 2022 trokken we naar Extremadura met Natuurpunt Klein-Brabant. Het was onze grootste groepsreis ooit maar tevens ook één van onze meest bijzondere. Door de grootte van de groep, waren we genoodzaakt te reizen per bus. En net dit bleek dé sleutel tot succes!

 

→ INTERESSE OM MET JOUW NATUURVERENIGING EEN WEEKEND OF REIS TE ORGANISEREN? CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND VOOR EEN VOORSTEL OP MAAT!

 

Impressie van ‘een dag’

We startten de eerste dag met een wandeling net ten noorden van Trujillo in de dehesa, het typische landschap van Extremadura. Het is het perfecte habitat voor enkele bijzondere soorten. We hoorden wielewalen en nachtegalen jodelen, zagen onze eerste roodkopklauwieren, Europese kanaries, kleine zwartkop, grauwe gorzen, Spaanse mussen, blauwe eksters, bijeneters, Iberische klapekster, roodstuitzwaluw en hop en genoten van de heerlijke ochtendgeuren terwijl de natuur ontwaakte. De topsoort die we hier verwachtten liet even op zich wachten maar kregen we uiteindelijk prachtig te zien: kuifkoekoek! Met enkele ogenblikken daarvoor nog een prachtig langs vliegende griel en een biddende slangenarend. Wat een vliegende start!

 

Op weg naar onze lunchplek maakten we even halt in de steppes. Zingende kalanderleeuweriken, dwergarend, grauwe kiekendief, raaf en de drie gieren samen (vale, monniks- en aasgier) waren zeker niet slecht om hier in dit habitat mee te starten. Maar plots riep Joost ‘kleine trap!‘ terwijl Billy daarop volgde met ‘Spaanse keizerarend!‘. Twee doelsoorten samen op één moment zorgde voor keuzestress bij de aanwezige waarnemers. Waar moesten ze eerst kijken? Gelukkig waren beide vogels rustig en langdurig in beeld en werden ze daardoor netjes door iedereen gezien. Een voormiddag om in te kaderen…

In de buurt van onze lunchplek zagen we rode patrijs, cirlgors en rotszwaluw. De zon zinderde ondertussen boven de steppe. Daarom besloten we een strategisch terrasje te doen als middagpauze, iets wat altijd wordt gesmaakt!

Volledig opgeladen breiden we een slotakkoord aan onze dag, vooraleer we terug naar het hotel reden voor een welverdiende aperitief en avondmaal. Het was meteen bingo met een groep kleine torenvalken en 4 scharrelaars. Iets verder zagen we zwarte wouw, steltkluut, graszanger en hoorden we een kwartel zingen. Plots vlogen enkele zwartbuikzandhoenen langs gevolgd door witbuikzandhoenen! Alsof dat nog niet genoeg was vonden we een mooie kortteenleeuwerik en een foeragerende groep grote trappen. Hét symbool van Extremadura.

De toon van een onvergetelijke reis was gezet, een betere start hadden we ons niet kunnen wensen!

Reizen in grote groep

Wie dacht dat je in een grote groep niet veel ziet, die moet beslist zijn idee bijschaven. Ook wij hebben ons idee eerlijk gezegd volledig moeten herzien. Door te reizen in een grote groep, word je gedwongen om rustiger te reizen. De eerste dag hadden we een mooie route uitgestippeld. Uiteindelijk hebben we maar 1/3de van de route uitgevoerd omdat het tempo lager lag en we veel meer wandelden dan voorzien.

Meer wandelen betekent ook veel meer buiten zijn. Dag na dag voelde je de impact op lichaam en geest. Dit voelde voor iedereen heerlijk voor de gezondheid. Rustiger reizen betekent ook minder tijd in de wagen of bus en dus een groter aantal waarnemingen. Je kan veel meer kijken naar flora en andere fauna zoals vlinders, reptielen, andere insecten, … Kortom, het resultaat is simpelweg meer én beter!

Met meer ogen zie je tot slot ook meer als groep. Als de groep dan ook nog eens min of meer samen blijft, dan heeft iedereen meer waarnemingen op het einde van de rit. Belangrijk is wel dat je geen stap-ambities hebt en dagelijks je 20 km. wilt halen. Want dat is niet realistisch op een STARLING-reis! Gemiddeld stapten we deze reis een kleine 10 km. per dag, wat naar onze normen veel is! Maar niet té veel.

 

Botanisten zorgen voor immense plantenlijst

Dat de botanisten in de groep een grote meerwaarde zijn geweest voor deze reis, dat staat vast. Dankzij ons rustige tempo kregen zij de tijd die ze nodig hadden. Ze wezen ons dagelijks verschillende keren op de schoonheid van de natuur en dat resulteerde in een prachtige plantenlijst en unieke waarnemingen. Voor herhaling vatbaar? Heel zeker. Botanisten welkom!

 

Een vleugje cultuur …

In het begin van de reis werd door enkele deelnemers aangegeven dat zij, indien mogelijk, graag ook een vleugje cultuur wilden meepikken indien mogelijk. Na een rondvraag in de groep, bleek de overgrote meerderheid hier voor open te staan. Daarom planden we halverwege de reis een uitstap naar Merida, waar enkele bijzondere Romeinse bouwwerken mooi bewaard zijn gebleven. We mikten dit bezoek strategisch op het warmste van de dag, tijdens de lunch, zodat iedereen deugddoend kon genieten. Zo konden ook de natuurexcursies op de beste momenten van de dag nog plaatsvinden (en zo zagen we o.a. onze beste grijze wouwen). De stadsexcursie leverde ons de beste waarnemingen van alpengierzwaluw, purperkoet en zwarte ibis op! Dus ook de vogelaars kwamen aan hun trekken.

In het magistrale stadje Trujillo waar we verbleven, organiseerden we tevens op de voorlaatste dag een korte maar boeiende rondleiding met een stadsgids. Twee vleugjes cultuur die enorm werden gesmaakt. Iets wat we zonder twijfel nog gaan herhalen in de toekomst.

 

 

Interesse in deze reis? Reis met samen met Landschap vzw en ons mee in 2023?

 

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.