22 mei 2021

Reizen in tijden van corona, kan het al (verantwoord)?

UPDATE: 23/08/2021

Het antwoord is voor ons duidelijk: jazeker, dat kan! STARLING ging voor jullie op verkenning in tijden van corona. We zien dit als een essentieel onderdeel om onze reizen terug op te starten. Zo weten we waarover we spreken. Het is namelijk onze toewijding jullie veilig en verantwoord op reis te sturen.

We organiseerden de afgelopen weken en maanden enkele reizen op maat en zijn gestart met verschillende groepsreizen naar alle uithoeken van Europa en zelfs enkele van de wereld. Met deze blog willen we jullie graag informeren over onze ervaringen en inzichten, en hoe wij de toekomst verder zien. Lees hieronder wat onze bevindingen zijn!

 

1. Kan je wel reizen?

De afgelopen maanden reisden we naar vier continenten. Je kan dus wel degelijk reizen in tijden van corona! Recent moesten we een vertrek naar Finland annuleren (tot midden juli kon je niet voor het plezier naar Finland reizen) terwijl we tezelfdertijd een groep naar Costa Rica stuurden … Het is dus niet eenvoudig en rechtlijnig.

We reisden ondertussen naar een vijftiental bestemmingen. Zowel over land als via de lucht. We reisden binnen Europa naar Frankrijk, Nederland, Duitsland, Kroatië, Hongarije, Bulgarije, Spanje, Slovenië, Portugal en Polen. Maar we gingen verder dan dat. Ook Georgië, Egypte, Kenia, Costa Rica en Zuid-Afrika passeerden onze revue. We durven dus wel te stellen dat we ervaren zijn met het reizen in tijden van corona!

 

Onder de regenboog in Zuid-Afrika. © Billy Herman

2. Wat zijn de regels?

In de eerste plaats moet je mogen reizen van je eigen regering. Op dit ogenblik is het reizen voor toerisme opnieuw helemaal toegestaan. Soms wordt het wel afgeraden, maar bijna steeds is het niet verboden. Let dus goed op de formulering. Enkel naar écht gevaarlijke landen, zoals Afghanistan, zal het nu verboden zijn om naartoe te reizen (wat niet anders is dan vroeger). Het advies van onze regeringen is niet bindend en heeft vooral als doel om het reizen te temperen.

In praktijk is er weinig tot geen verschil tussen de kleurencodes groen, geel, oranje, rood, … De kleurcodes dienen als indicatie om het reizen te temperen. Maar als je dubbel gevaccineerd bent, dan heb je eigenlijk volledige vrijheid om te vertrekken van hier en terug te komen naar hier. 

 

REIZEN NAAR HET BUITENLAND

Om in te schatten of een land veilig is, kan je kijken naar de aanpak van het land, demografische gegevens, de regels, de vaccinatiestrategie, etc. Dit vertelt iets, maar niet alles. Wees dus voorzichtig met inschattingen of uitspraken en probeer je te beroepen op feitelijke ervaringen, van mensen die op het terrein zijn (geweest).

Wij hebben er geen baat bij je naar een onveilig land te sturen. Dus wanneer we jou op reis sturen, dan voelen we er ons zelf ook goed bij. Voor een Brazilië hebben we enige terughoudendheid maar bv. voor een Costa Rica, Kenia en zelfs Zuid-Afrika zijn we eigenlijk zeker van ons stuk, dat je ginds geen groter risico loopt dan hier.

Ruim voor vertrek (> 2 maanden) kun je weinig zinvolle uitspraken doen over de veiligheid van een bestemming. Het is pas enkele weken voor vertrek dat je een inschatting zal kunnen maken. Voor al onze reizen die we organiseren, bekijken we de corona-situatie van het desbetreffende land kort voor vertrek. Dat betekent dus ook dat we meer last-minute moeten werken dan anders. Helaas is dit eigen aan de situatie.

Belgen en Nederlanders zijn welkom op heel wat bestemmingen. Hier vind je een (onvolledig) overzicht en kun je snel uitzoeken naar welke landen je wel of niet mag reizen. De regels verschillen van land tot land. Ben je volledig gevaccineerd, dan kun je binnen Europa min of meer vrij reizen. Meestal, maar niet altijd, zal voor een exotischer land een pcr-test nodig zijn van minder dan 72u voor vertrek, om een land binnen te komen. Wanneer er een lange quarantaine bij aankomst vereist is, dan spreekt het voor zich dat de reis niet georganiseerd kan worden (tenzij de quarantaine geen belemmering is voor jou als reiziger).

Wil je graag meer weten over de regels van het land waar je naartoe reist, surf dan naar de website van buitenlandse zaken België of buitenlandse zaken Nederland.

LET OP: niet alle informatie is altijd even accuraat of up to date en de regeringen stellen alles minder positief voor dan het in werkelijkheid is.

 

TERUGKEREN NAAR BELGIË OF NEDERLAND

  • Wanneer je gevaccineerd bent, zijn er bijna geen regels meer bij terugkeer. Dat betekent geen PCR-test, geen quarantaine (23/08/2021).
  • De PLF dien je nog steeds in te vullen maar dat is een makkie. Op basis hiervan kan de regering je blijven volgen voor als het toch fout zou lopen.

 

Meer informatie over het terugreizen naar België of Nederland vind je hier:

Er zijn uiteraard (veel) uitzonderingen op de regel. Reizen naar de rode zones is niet verboden. Dit reizen is op eigen risico, maar wordt wel door verzekeraars ondersteund zoals VAB, Europ-assistance of Allianz.

 

© Billy Herman

3. PCR-test: wat, waar en wanneer?

Nogal wat mensen hebben nog geen ervaring met de PCR-testen. Tegenwoordig kun je op heel veel locaties terecht voor deze test, zoals medische centra of ziekenhuizen. Je dient ongeveer een week op voorhand een afspraak te maken en na 24u ken je jouw resultaat. Plan je afspraak op minder dan 72u voor aankomst aan de grenscontrole maar op meer dan 24u voor je vertrek.

De test zelf duurt slechts enkele seconden. Meestal wordt met een fijn wattenstaafje in de neusholte gegaan en soms ook met een extra wattenstaafje naar de achterzijde van de mondholte. Super aangenaam en plezant is het niet. Maar als slechts deze kleine actie nodig is om jouw droomreis te maken, een fluitje van een cent…!

Dien je een test af te nemen in het buitenland? Niet gevreesd. Wij helpen je met het organiseren van jouw test, eender waar ter wereld. Ziekenhuizen en medische instanties zijn goed (en soms zelfs beter dan hier!) ontwikkeld op de locaties waar wij naartoe gaan met STARLING reizen. Geen vrees dus dat we je aan je lot overlaten.

 

4. Hoe verloopt het reizen ter plaatse?

Het reizen is fundamenteel niet gewijzigd. Niet in Kroatië, Spanje of Scandinavië en ook niet in Egypte, Costa Rica of Zuid-Afrika. Op nagenoeg alle bestemmingen worden heel herkenbare maatregelen genomen, die op de openbare plaatsen en/of in alle gesloten ruimtes van toepassing zijn. Bijna overal ter de wereld gelden deze basisregels:

  • dragen van mondkapjes
  • sanitaire voorzieningen (overal vind je voorzieningen om handen te wassen en te ontsmetten)
  • social distancing (op openbare plaatsen of plaatsen met veel mensen dien je voldoende afstand te bewaren)

Momenteel is het zelfs zo dat het merendeel van de landen, strenger is dan de landen in West-Europa!

Hoe verlopen de vluchten?

Tijdens de ganse procedure in de luchthaven wordt er op gewezen om overal een mondkapje te dragen, de handen te ontsmetten en de afstand te bewaren.

De vluchten verlopen meer gedisciplineerd dan voorheen. Het instappen gebeurt rustiger en meer gespreid. Dit geldt ook tijdens het uitstappen. De vliegtuigen worden continu sterk verlucht met een neerwaartse luchtstroom en uiteraard ontsmet wanneer het vliegtuig aan de grond staat. Tijdens de vluchten is het niet toegelaten het mondkapje af te nemen, tenzij om te eten of te drinken. Momenteel zijn de vluchten voor minder dan de helft bezet wat betekent dat je automatisch heel veel ruimte hebt en afstand kan bewaren.

Is het reizen wel verantwoord?

De moeilijkste vraag om te beantwoorden. Wanneer je het zelf niet hebt beleefd, is het moeilijk om in te schatten of reizen wel verantwoord is. Heb je een reis met ons gepland maar voel je je nog niet comfortabel om al te reizen? Neem dan contact met ons op en we luisteren naar jouw verhaal. Wij bekijken elk dossier individueel en persoonlijk en proberen een gepaste oplossing te vinden die voor elke partij positief is.

We zijn er echter van overtuigd dat wanneer we een reis laten doorgaan, deze veilig kan verlopen. Als reisorganisatie hebben we er geen enkele baat bij om onnodige risico’s te nemen of onze deelnemers in gevaar te brengen.

 

5. Corona-proof reizen met STARLING!

De inhoud van ons product, van nagenoeg al onze reizen en workshops, dát is onze allergrootste sterkte en troef! Op geen enkel ander type van reizen, ben je zo veel en zo ver weg van alles en iedereen, dan met een échte authentieke natuurreis. En laat dit nu één van onze belangrijkste visiepunten zijn. Tijdens het reizen met STARLING vermijden we de massa en toeristische attracties zoveel als mogelijk. Onze rondreizen vinden bijna uitsluitend plaats in dunbevolkte natuurgebieden met nagenoeg uitsluitend buiten activiteiten.

Wie al met ons heeft meegereisd, die kan het weten. Herinner je je nog die mooie zonsondergang, dat prachtige landschap of die éne zotte waarneming? Bijna altijd beleefde je dat moment enkel en alleen met STARLING’ers om je heen. Met ons op reis kun je vergelijken met een bubbel vrienden die samen op stap gaat. We proberen steeds zoveel mogelijk contact met de buitenwereld te vermijden. Iets wat we voor corona, óók al deden …

Transport en accommodatie zijn voor STARLING altijd heel belangrijk geweest. We maken bijna steeds gebruik van kleinschalige hotels, gastenhuizen of B&B’s. Voor ons transport verplaatsen we ons meestal met minibusjes. Transport is steeds exclusief voor onze groep. We benaderen onze groepsreizen alsof we met een bubbel op reis zouden gaan. Wanneer een pcr-test niet verplicht is om te reizen, dan kunnen we bekijken om via zelftest een veiligheidsmarge in te bouwen. Dit is enkel zinvol als iedereen hiermee akkoord is. We houden uiteraard rekening met de standaard maatregelen, maar willen een groepsreis anderzijds ook aangenaam en zonder echte beperkingen laten verlopen. Als je hierover vragen of bezorgdheden hebt, contacteer ons dan gerust en dan zoeken we een gepaste oplossing.

 

Onze reizen brengen je naar de mooiste, en meest desolate plekken ter wereld. Weg van alles en iedereen! © Billy Herman
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.