30 oktober 2019

Reisverslag Zuid-Afrika 2019: Indrukwekkende foto’s vanuit de kijkhutten van Zimanga

STARLING-gids Jeffrey Van Daele voelde tijdens zijn prospectiereis in 2017 meteen aan dat een reis naar Zimanga een succesverhaal zou worden. Bij het grote publiek doet de naam niet meteen een belletje rinkelen, maar voor fotografen met een voorliefde voor Afrikaanse wilde dieren is het dé topbestemming. “De kijhutten zijn er ontworpen door ‘The Hide Master himself’, Bence Maté. Ze behoren echt tot de beste van de wereld. Je kan er letterlijk de wimpers van de olifanten tellen.” Jeffrey geniet zichtbaar na van zijn eerste groepsreis naar het Zimanga Private Game Resort. 

Uitgerust aan de start

Jeffrey: “Van mijn prospectiereis herinnerde ik me hoe ontzettend intens een bezoek aan Zimanga is. De indrukwekkende fotomogelijkheden, de dieren, maar ook de lange dagen zorgen daarvoor. Goed uitgeslapen aankomen vond ik dus uitermate belangrijk. Daarom rijden we na de onvermijdelijke nachtvlucht eerst naar een rustgevende lodge in St. Lucia. Na een korte bootsafari, waar we nijlpaarden fotograferen van op het water, genieten we daar van een lekkere maaltijd. En nog belangrijker: van een broodnodige nachtrust.”

Dieren fotograferen vanuit alle hoeken

Jeffrey: “Na mijn prospectiereis in 2017 wilde ik meteen met een groep naar Zimanga vertrekken. Maar voor 2018 waren de interessantste periodes – met de beste fotokansen – al volgeboekt. Daarom reisden we pas in september 2019 voor het eerst met een STARLING-groep af. De spectaculaire foto’s van de deelnemers laten zien dat dit de juiste keuze is geweest.”

“We reserveerden de fotohutten in de beste periode van het jaar. Dat merk je aan de foto’s van de deelnemers.”

“In het Zimanga Private Game Reserve fotograferen we op twee manieren: tijdens safari’s en vanuit kijkhutten. Ons groepje van zes fotografen splitsen we daarom in twee. Drie mensen nemen plaats in een kijkhut, de anderen gaan met de jeep op safari. Als begeleider vergezel ik het groepje dat daar het meest nood aan heeft.”

“Of je nu de jeep neemt of postvat in de knusse zetels van de kijkhut, altijd nemen we vooraf samen de aandachtspunten voor de dag door. Waarop moet je letten om de beste beelden te maken? We bespreken de optimale scherpte, compositie, sluitertijden en mogelijke creatieve invalshoeken. Zelf kijk ik over de schouders mee om hier en daar wat bij te sturen.”

Een typische dag in Zimanga

Jeffrey: “Om halfzes ’s morgens vertrekken we met de jeep op safari of komen we aan in een kijkhut. Na de sessie, rond 9 uur, ontbijten we op ons gemakje in de lodge. Daarna sta ik voor je klaar om op al je vragen te antwoorden. Over compositie, techniek tot zelfs de verwerking van jouw beelden. De meeste deelnemers grijpen deze kans gretig.”

“Om 13 uur komt de lunch op tafel en tussen 14 en 15 uur gaan we weer op pad: naar een volgende hut of op safari. Dit programma herhaalt zich elke dag. In etappes doorkruisen we zo het hele reservaat en fotograferen we vanuit uiteenlopende kijkhutten. Wie dat wil, gaat ’s avonds ook nog op ‘night drive’.”

Nachten in de luxehut

“We plannen ook twee ‘overnight hide sessions’. Voor veel fotografen zijn die sessies van 19 uur de hoofdreden om Zimanga aan te doen. Van 14 uur ’s middags tot 9 uur de volgende ochtend geniet je vanuit de luxehut van al het wild dat langskomt. ’s Nachts verlichten twee lampen er een drinkpoel. Als fotograaf zit je op de waterlijn klaar met je camera. Ik raad iedereen aan om tijdens deze nachtsessies zeker een groothoeklens mee te nemen. Want soms komen de dieren tot op één meter van jou!”

“Neem zeker een groothoek mee. De dieren komen soms tot op één meter.”

“Het woord ‘luxehut’ is voor deze hut niet overdreven. Je vindt er een keuken met microgolfoven, een toilet, wifi … en zelfs vier bedden, voor wie toch even wil uitrusten. Ook statieven met schommelkoppen hoef je niet zelf mee te brengen.”

“Tijdens de eerste sessie van iedere groep ben ik erbij om de juiste instellingen door te geven en de fotografen ‘creatief uit te dagen’. Daarnaast vinden de deelnemers het natuurlijk handig dat ik koffie en eten breng (knipoogt).”

Buffels aan de waterkant vanuit de nachthut. © Karin Lokers

Zoveel dieren, zoveel hutten

Elke hut in het Zimanga-reservaat is speciaal ontworpen om bepaalde soorten te zien. En die van hun beste kant in beeld te brengen.

Jeffrey: “We stellen ons zeker op in de Lagoon Hide, waar we watervogels en misschien zelfs krokodillen fotograferen. Vanuit de twee nachthutten, Tamboti en Umgodi, richten we onze lenzen op drinkende zoogdieren. En de Scavenger Hide is logischerwijs speciaal gebouwd om aaseters te zien. Maar liefst vijf soorten gieren kunnen hier voor onze neus een kadaver komen oppeuzelen.”

“Elke hut heeft zijn specialiteit. Denk aan watervogels, drinkende zoogdieren of gieren.”

“Zelf heb ik nu twee keer Zimanga bezocht, maar ik kijk alweer uit naar de volgende reis. In 2020 komt er een boot van waaruit je zwemmende olifanten kan fotograferen!”

Meer over elke kijkhut

Waarom Zimanga?

Jeffrey: “Voor een echte Afrikaanse safari-ervaring raad ik je onze trips in de Masai Mara aan. Maar wil je een onvergetelijke wilde-dieren-ervaring, thuiskomen met een enorme diversiteit aan beelden, onopgemerkt op drie meter zitten van een drinkende giraf of een luipaard, op de grond liggen op enkele meters van cheeta’s? Dan is Zimanga voor jou de reis van je leven!”

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.