25 maart 2022

Reisverslag Zuid-Afrika 2022: door de ogen van gids Luc

Zuid-Afrika is de perfecte introductie voor wie Afrika wil leren kennen. Je hebt er een enorme vogeldiversiteit en de parken zijn toegankelijk om enigmatische dieren waar te nemen. Klassieke soorten maar ook zeldzaamheden zoals neushoorns en enkele kleine zoogdiersoorten, zijn steeds mogelijk! Kortom, een bestemming waar je niet snel teleurgesteld van thuis komt.

© Billy Herman

Tijdens een reis naar Zuid-Afrika word je goed verzorgd en verwend. Alle maaltijden zijn uitstekend. ’s Morgens vroeg start je meestal met een kop koffie en een hapje. Na de eerste gamedrive, rond negen-tien uur, geniet je van een uitgebreid ontbijt/brunch. Tijdens het warmste moment van de dag kun je wat relaxen. Om 15 uur nuttig je na een siësta een drankje en een hapje waarna je in de vroege avond een tweede gamedrive maakt. Na een mooie sundowner heb je tijd om je op te frissen en te genieten van een verzorgd diner. Een heerlijk ritme op de tonen van de natuur.

Gids Luc is gespecialiseerd in Zuid-Afrika. Het land is zijn tweede thuis! Ook al is hij er al ettelijke keren naartoe gereisd, toch krijgt hij er maar niet genoeg van. Voor Luc deed het dan ook extra veel deugd om na lange tijd, opnieuw voet te zetten op Afrikaanse bodem. Die ervaringen deelt hij nu graag met ons in een reisverslag!

We beginnen onze tocht door het noordoosten van Zuid-Afrika met een bezoek aan Nylsvley Nature Reserve. Een beschermd overstromingsgebied, halverwege tussen Johannesburg en de noordelijke grens. Een locatie voor vogelkijkers die kan tellen! Bij het bezoeken van de schuilhutten weet je niet waar eerst kijken. Uit alle richtingen vliegen de eenden, reigers, wevers in het blikveld van de verrekijker of telescoop. Deze tijd van het jaar barsten de riet- en grasvelden van het vogelleven. Ook op de omheiningen langs de paden verzamelen zich de koereigers, ralreigers en Afrikaanse woudaapjes om er maar enkele te noemen.

woodland kingfisher © Luc De Brabant

Na twee dagen gaat het verder naar Leshiba, onze volgende halte. Tijdens dagelijks 2 game drives en wandelingen verkennen we de streek en ontdekken we al gauw de eerste witte neushoorns. Heel uitzonderlijk, hier zijn de dieren niet onthoornd. Een koppel zwarte arenden krijgen we enkele keren te zien. Tijdens een wandeling op de heuvelflanken worden we plots ingehaald door een enorme neurshoornstier. Hij blijft heel relaxed, wij, 10 meter verder tussen enkel struiken en klippen, min of meer ook.

Bij Return Afrika hebben we in de Makuleke-regio het noordelijkste punt van het Krugerpark en van onze reis bereikt. In het drielandenpunt tussen Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe doorkruisen we met open safari-voertuigen verschillende biotopen. Fevertree-Forest, struiksavanne met enorme Baobabs en Mopanevelden zijn de voornaamste. De lokale gidsen kennen de streek blindelings en brengen ons naar ideale locaties voor vogel- en wildobservaties. Ook in de buurt van onze lodge valt er altijd wel iets te bespeuren langs de oevers van de machtige Livuvuh. Tijdens één van onze avondmalen werden we vergezeld door een enorme krokodil die probeerde een been van een zebra door te slikken.

We rijden nu zuidwaarts door eindeloze halfopen bossavanne met Mopanewoud, nu en dan opgehouden door grote kuddes olifanten of buffels. In het Letaba kamp verblijven we de volgende 2 dagen. Van hieruit verkennen we de omgeving, verder op zoek naar de big five. Deze keer lukt het echter niet om leeuwen of luipaarden te spotten, maar…volgende keer beter. De ugly five krijgen we echter wel te zien: marabu, wrattenzwijn, de gnoe, hyena en de oorgier. In het kamp zelf, heel ruim en open, kan men tijdens korte wandelingen vele typische vogelsoorten spotten en fotograferen. Tijdens onze laatste gamedrives rijden we richting Hoespruit en verlaten we het Krugerpark. We bezoeken nog verschillende schuilhutten waar we nog mooie observaties krijgen van olifanten, giraffes, zadelbekooievaars en talrijke andere vogelsoorten.

witte neushoorn © Luc De Brabant

De laatste dagen spenderen we in de buurt van Hoedspruit en de Blyde River Canyon waar we in de fenomenale Drakensbergen verblijven. Tijdens een boottocht op een stuwmeer tussen de bergflanken zoeken we de verborgen levende watertrapper en de kobaltijsvogel. Ook in de dichte wouden van de Drakensbergen tijdens verschillende wandelingen is het zaak van goed te luisteren, en in te houden want hier is vogelkijken hard werk en niet eenvoudig. Wij slagen erin inderdaad de kobaltijsvogel, de geheimzinnige Narinatrogon, enkele toerakos, de roodkoplawaaimaker (what’s in a name), de kroonarend en de trompetneushoornvogel te horen en te zien. De heel zeldzame Taitavalk liet zich niet zien….

In totaal zagen we tijdens de reis een 200tal vogelsoorten. Waarbij we niet altijd enkel op zoek waren naar nieuwe soorten, maar ook tijd namen om nieuwe locaties te bezoeken!

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.