Reisverslag Sri Lanka 2015: een adembenemend diverse natuurbestemming
Onze natuurreis naar Sri Lanka (2015) was er eentje om niet snel te vergeten. Een prachtige en diverse rondreis met talrijke waarnemingen van vogels, zoogdieren, vlinders, reptielen, libellen en planten. Uitschieters waren zonder enige twijfel de waarnemingen van álle endemische vogelsoorten. We reisden op een rustig tempo, bewonderden een halfuur lang een blauwe vinvis en sloegen een rustende luipaard gade. Lees hieronder ons reisverhaal, doorspekt met foto’s van deze reis.
De eerste endemische vogels
Na een nachtvlucht komen we aan in Colombo. We rusten even uit en frissen ons op in een hotel in de omgeving van de luchthaven. Daar zien we meteen de eerste tuinvogels, -vlinders en -libellen, zoals de spotted dove, smyrna-ijsvogel en red-vented bulbul.
Daarna gaat het richting Sigiriya, werelderfgoed en één van de bekendste plaatsen van Sri Lanka. Dit enorme tempelcomplex is gebouwd rond een rots die 200 meter boven de omgeving uittorent. Je ziet er indrukwekkende muurschilderingen en ruïnes die tot 1500 jaar oud zijn. Dit knap staaltje cultuur is bovendien een mekka voor fauna en flora. En de perfecte introductie op de rest van Sri Lanka, dat overloopt van de endemische vogelsoorten (met *).
Tijdens ons bezoek vinden we onder andere onze eerste Indische pauwen, Malabar pied hornbill, Aziatische pad, crested serpent-eagle, Malabar trogon, blue-tailed bee-eater, crimson-fronted barbet*, Sri Lanka gray hornbill*, Sri Lanka woodshrike*, Sri Lanka green-pigeon*, Jerdon’s bush-lark, en nog veel meer. ’s Nachts worden we dan weer verwend met de bruine visuil en brown wood-owl. Waauw!
Mysterieuze wouden
Van Sigiriya reizen we verder naar Nuwara Eliya. Een bergstadje waar je de Britse koloniale invloeden nog sterk herkent. Frisser en killer weer kenmerkt deze streek, net als meer bewolking en mist. Het hult de prachtige wouden vol boomvarens in een mysterieuze sfeer. Het is bovendien het beste klimaat om thee te telen, en dat leidt tot prachtige uitzichten. De bijzondere endemische vogelsoorten maken van dit gebied een absolute hotspot. In 2014 zagen we hier zelfs een schuwe luipaard de weg over steken …
Tijdens deze reis verblijven we in luxueuze en optimaal gelegen accommodatie. Hoewel we een rustig tempo aanhouden, dat goed past bij het klimaat, krijgen we enorm veel te zien. Vind je dit ook een leuk concept? Deelnemen aan de najaarsreis van 2019 kan nog!
Nuwara Eliya en de Horton plains stellen niet teleur! Een afwisseling van bewolking en prachtige opklaringen op de juiste momenten speelt daar een belangrijke rol in. Uitblinkers hier zijn de sambar deer, Kashmir flycatcher, een schitterende Indian pitta, Purple-faced leaf-monkey, Sri Lanka whistling-thrush* en de black eagle. Daarnaast stelen de Sri Lanka bushwarbler*, Sri Lanka woodpigeon*, Sri Lanka hanging-parrot*, toque macaque en de fantastische yellow-eared bulbul* volop de show. Net als de Sri Lanka white-eye*, hill swallow, blue bottle (vlinder), bar-winged flycatcher-shrike, Sri Lanka scimitar-babbler*, dull-blue flycatcher*, black-lipped lizard en véle andere. Heel wat van deze soorten komen uitsluitend in Sri Lanka voor (met *).
Oogverblindende biodiversiteit
Vervolgens verruilen we de hooglanden voor tropisch regenwoud. Warm en vochtig klimaat, iets meer ‘kruipende beestjes’ en een enorme diversiteit aan kleuren. In Kithulgala is de meest bijzondere waarneming een hump-nosed viper. In Sinharaja, het meest intacte en biodiverse gebied van Sri Lanka, weten we niet waar te kijken. De treenymph, pied parasol, clipper en cruiser zijn enkele van de talrijke vlinder- en libellensoorten. En ook reptielen kruisen ons pad, met onder andere de green vine snake, kangaroo lizard en green pit-viper.
Ondertussen worden we ‘overrompeld’ door vogels die alleen in Sri Lanka voorkomen (endemische soorten): de Sri Lanka frogmouth, Serendib scops-owl, red-faced maklkoha, green-billed coucal, Sri Lanka blue magpie, spot-winged thrush en Sri Lanka thrush en layard’s parakeet kruisen ons pad. En wat te denken van de orange-billed babbler, Sri Lanka myna, white-faced starling, white-throated flowerpecker, Sri Lanka spurfowl en de ashy-headed laughingthrush? We genieten verder van de Sri Lanka drongo, Sri Lanka junglefowl, black-throated munia, Sri Lanka swallow, en we horen een chestnut-backed owlet ... Stuk voor stuk waarnemingen van een enorm hoge kwaliteit.
Safari in open jeep
Het ‘harde werken’ en de vele bosvogelsoorten laten we achter ons, tijd voor echte vakantie en ontspanning! Op een gezapig tempo trekken we op safari in Udawalawe en Yala nationaal park. Beide parken garanderen een overvloed aan fauna en flora, met de talrijke grote zoogdieren als hoogtepunt.
Vanuit – een van de weinige – volledig open jeeps genieten we van Sri Lanka-olifanten, kuddes spotted deer, waterbuffels, ruddy en king mongoose en Indian hare. Overal zien we wilde pauwen, white-bellied Sea-eagles, bijeneters, bedreigde ooievaars zoals de black-necked stork, painted stork en lesser adjudant, oriental darter, crested hawk-eagle, pheasant-tailed jacana, great thick-knee, small buttonquail, duizenden steltlopers, little pratincole (tot 33 samen!), honderden sterns, zangvogels van allerlei pluimage … te veel om op te noemen! In totaal noteren we tijdens deze reis ongeveer 228 vogelsoorten.
Udawalawe en Yala nationaal park garanderen een overvloed aan fauna en flora. Met talrijke grote zoogdieren als hoogtepunt!
Bijzonder om te vermelden in Yala is zeker onze nachtsafari: we beleven er prachtige waarnemingen van de Indian nightjar, jakhals, een mooie jungle cat en de zeldzame rusty-spotted cat. Naast deze twee kleine katten vinden we overdag nog een van de hoofdattracties van Sri Lanka: een écht lui luipaard. Op een heel relaxte manier, zonder al te veel andere aanwezigen en hectiek, kunnen we genieten van een uit de kluiten gewassen mannetje dat ligt te rusten op een dertigtal meter van de weg. Voor iedereen een ongelooflijke ervaring, één van onze laatste doelstellingen is ingelost.
In het warme en vochtige klimaat genieten we op een rustig tempo van de natuurpracht. Ook voor verkoeling bij het zwembad en een verfrissende cocktail nemen we de tijd. Ben jij zo’n levensgenieter die hier niet aan kan weerstaan? Leg dan nu je najaarsreis van 2019 vast!
Vakantie met vinvis
Eindigen doen we in volle vakantiesfeer, aan de kust van Merissa. Een gezapig, toeristisch stukje Sri Lanka. Strand met palmbomen, terrasjes en gezellige bars en restaurantjes.
En we krijgen er dé kers op onze ‘natuurtaart’: de blauwe vinvis, het grootste zoogdier van de wereld. Een vrij pittige zeetocht en goeie portie geduld wordt uiteindelijk toch beloond met een zalige waarneming van deze kanjer. Een half uurtje lang kunnen we genieten van enkele heel dichte waarnemingen.
Alle doelstellingen bereikt! Iedereen kan met een voldaan gevoel terugkijken op deze reis. De laatste ochtend maken we een ultieme afsluitende excursie, voor de liefhebbers die er maar niet genoeg van kunnen krijgen. De Indian brown mongoose maakt het lijstje van vier mongoose-soorten tijdens deze reis nog compleet. Verdere leukerds zijn de white-breasted waterhen, black bittern en striated heron. Meteen de laatste nieuwe soort van onze diverse natuurreis …
*endemische soort