10 april 2014

Reisverslag: prospectie in Extremadura

Begin maart 2014 werd STARLING uitgenodigd op de Extremadura Birdwatching Fair ‘14. Deze beurs brengt vogelkijkers en -liefhebbers over heel de wereld samen in het Monfragüe National Park. Een vierdaagse trip beloofde een pittige combinatie van natuur, gevarieerde landschappen en een smaakje van het rijke cultuur- en historisch erfgoed van Extremadura. STARLING is inmiddels een vertrouwde waarde als het gaat om Spanje-trips. Dit bericht verhaalt hoe het begon, en hoe we aan die ervaring komen. Reisverslag van een prospectie naar Extremadura.

De rit van de luchthaven van Madrid richting Monfragüe leverde reeds mooie waarnemingen op in de buurt van het park:de rode wouw, zwarte wouw, twee grijze wouwen, bruine kiekendief, rode patrijs, een groep koereigers en schitterende flocks van zwarte spreeuw. Vol spanning naderden we onze bestemming.

Narcissus triandrus, een wilde narcissoort © David ‘Billy’ Herman

In het hartje van de provincie Cáceres strekt de omgeving van Monfragüe National Park zich uit over 116.150 hectare beschermd natuurgebied. Kleine bergruggen, rotskliffen en spectaculaire kloven langs de rivieren Tajo en Tietar vormen de kern van het gebied. In en rond het nationaal park vind je een grote variatie aan reliëf en landschap: hellingen met mediterraan bos, landelijke boomweides of ‘dehesas’, glooiende vlaktes, uitgestrekte steppes, kleinschalig urbaan gebied,  … Een waaier aan biotopen.

De eerste voormiddag bracht STARLING een bezoek aan de Extremadura Birdwatching Fair die doorging midden in het park. Monniksgieren en vale gieren zweefden gretig boven onze hoofden tijdens interessante ontmoetingen met lokale inwoners. De infostand van SWAROVSKI bood een heel arsenaal aan telescopen die naar hartenlust werden getest. Bij een middagwandeling in de omgeving van de beurs liet een koppel jagende havikarenden zich even mooi bekijken. Het rustige wandelpad leidde langs begroeide hellingen en kleine weitjes. Tijdens de korte tocht zagen we een zingende kleine zwartkop, grauwe gors, cirlgors, europese kanarie, kleurrijke blauwe eksters … Een alert edelhert vluchtte dieper het bos in toen het ons in de kijker kreeg. Op een klein houten brugje vonden we een prachtexemplaar van een zuidelijke boomkikker om de dag af te sluiten.

Thekla leeuwerik op zangpost © David ‘Billy’ Herman

Vroeg uit de veren, de volgende ochtend. We kregen een mooie start aan Portilla del Tiétar in het noordoosten van Monfragüe. Vanop dit indrukwekkende uitkijkpunt hadden we zicht op een koppel Spaanse keizerarend dat regelmatig uithaalde naar de vele vale gieren die rondhingen op de klifwand. Goed verstopt in het struikgewas op de helling, konden we nog net een oehoe onderscheiden. Ook de monniksgier, de rotszwaluw, de blauwe rotslijster en de grijze gors werden van op dit punt gezien. Aan de indrukwekkende rotsklif van Salto del Gitano-Peña Falcón vonden honderden gieren door het regenachtige weer maar weinig hoogte via thermiek. Een spektakel van laag cirkelende vogels rond grillige rotsformaties leverde erg leuke beelden op. Ook een tweede kalenderjaar steenarend en een zwarte ooievaar kwamen erg laag boven onze hoofden. Verder zagen we een overvliegende raaf, een jagende slechtvalk en een havikarend.

Tijdens een gezellige picknick langs de Almonterivier konden we van op een afstandje mooi een slangenarend in zit bekijken. De tocht bracht ons verder naar de uitgestrekte vlakten ten westen van Santa Marta de Magasca. Een ideale omgeving voor steppevogels. Bij het scannen van de omgeving kregen we een groep van vier grote trappen te zien, en ook kleine trappen, zwartbuikzandhoen, goudplevier, kuifkoekoek, grauwe gors en een overvliegende aasgier en rode wouw.

Huismussen in laatste avondlicht © David ‘Billy’ Herman

Een bezoek in de vroege avond aan het pittoreske dorpje Trujilo leverde een spektakel van jagende, baltsende en parende kleine torenvalken. Langs het oude Arabische fort en de kerk van Santa Maria nestelden verschillende ooievaars op de daken. Dit leverde opnieuw erg leuke beelden op. We overnachtten in de schilderachtige omgeving van Trujllo. Een ochtendwandeling bracht mooie waarnemingen van een steenuil op de lage muurtjes in de weiden, en ook de hop, kuifkoekoek, zingende kalanderleeuweriken, zuidelijke klapekster, roodborsttapuit en een nestelende kolonie ooievaars aan een vervallen schuurtje.

Bij stops aan de Sierra Brava en Moheda Alta (Vegas Altas del Guadiana) kregen we groepjes kraanvogels te zien die na hun overwintering nog niet richting noorden waren vertrokken. Daarnaast zagen we een aantal steltkluten, twee grielen, grote groepen koereigers, kleine zilverreiger, grote zilverreiger, jagende kleine torenvalk, buizerd, bruine kiekendief, blauwe kiekendief, Spaanse mus, cetti’s zanger, zingende graszangers en ook de Iberische haas. Onze laatste excursieplaats langs de Embalse de Alange leidde langs stenige hellingen, met leuke waarnemingen van de zwarte tapuit, de blauwe rotslijster, de theklaleeuwerik en de vale gierzwaluw. Als afsluiter van de trip bezochten we ’s avonds het mooie Mérida, waar alle inwoners op straat kwamen met de jaarlijkse afsluiter van het carnavalfeest. Tijd voor een afscheidsdiner in stijl.

Bij STARLING zijn we inmiddels wel erg vertrouwd met dit soort Spanje trips. Vaak brengen we naast Monfragüe en Extremadura ook  een bezoekje aan Spanje op zoek naar de bruine beer, de Iberische wolf en de pardellynx. To be continued …

Mannetje Ooievaar take off © David ‘Billy’ Herman
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.