21 maart 2023

Reisverslag lynxreizen naar Estland 2023: je moet het zien om te geloven!

In 10 jaar reizen organiseren, zijn we er al verschillende keren in geslaagd om pionier groepsreizen aan te bieden op wereldniveau. Katten zijn daarbij vaak een rode draad geweest. Borneo voor de nevelpanter, Mongolië voor de pallas’ kat en nu komt daar Estland voor de Europese lynx bij. Allemaal te danken aan een uitgekiende voorbereiding, een fantastische lokale partner en een gids om ‘U’ tegen te zeggen. Geluk dwing je af, toeval bestaat niet. Overtuig jezelf en schrijf je als de bliksem in!

Coverbeeld: © Ben Hellebaut

Reisverslag lynxreis Estland 2023: de eerste afreis

Op 25 februari arriveerde de eerste groep op Tallinn airport. Na een vlotte kennismaking reden we richting oosten. Een grote manor, gelegen middenin lynx territory zou onze uitvalsbasis worden voor de komende weken. Februari en maart kunnen enorm koud zijn in Estland, maar ook verrassend mild.

Het weer heeft veel invloed op de start van het paarseizoen van de lynx en op de komst/zichtbaarheid van andere interessante soorten in het gebied. Koud, winters weer met veel wind, leverde de eerste twee dagen weinig waarnemingen. Sporen werden wel gevonden en cameratraps werden geplaatst.

Inmiddels hadden we ook een presentatie achter de rug van onze lokale gids. Hij staat bekend als de lynxfluisteraar en heeft een project opgezet waarbij hij al jaren data verzamelt over de lokale lynx populatie d.m.v. monitoring en tracking.

© Cordula Peheim

Winter wonderland

Op dag 3 van de eerste tour sloeg het weer om, het werd warmer en bijna windstil. Lichte bewolking zorgde voor een donkere nacht en veel activiteit van reeën en hazen, dit gaf ons goede hoop op succes. Na een succesvolle ochtend waarbij we twee auerhoen hanen heel mooi en lang konden observeren, begonnen we de nightdrive met goede moed. Na ongeveer twee uur rijden, spotte onze gids iets interessants op een steen vlak naast een bosweg. We sloegen af en binnen een minuut of twee werd het onmiskenbare silhouet van een lynx zichtbaar in de warmtecamera. De locatie was vrij dicht begroeid, met open velden aan beide kanten van de lynx. De deelnemers stapten uit de bus en zagen de lynx vervolgens in de spotlight de weg oversteken en door een veld lopen. Lynxen worden sinds 2016 niet meer bejaagd in Estland en nagenoeg alle lynxen in het land zijn daarom geen jachtdruk meer gewend. De katten zijn schuw en voorzichtig maar laten zich over het algemeen redelijk goed observeren.

Dit is fantastisch voor ons maar ook voor de dieren zelf, we kunnen op deze manier meer natuurlijk gedrag waarnemen zonder voor verstoring te zorgen. Een uitzondering op deze regel is vrouwtjes met jongen, deze zijn over het algemeen zeer voorzichtig en gunnen ons vaak niet meer dan een glimp. Na de lynx sighting was het tijd voor een kleine viering! We haalden champagne en besloten dit te drinken in het bos, enkel omsingeld door de duisternis, dierengeluiden en de wind. Net toen we dachten dat deze dag niet beter kon, kregen we een prachtshow van het noorderlicht. Dit was de ultieme afsluiter van een fantastische dag in een magisch winter wonderland!

© Cordula Peheim
© Cordula Peheim

Het weer bleef goed en de volgende avond hadden we drie verschillende lynxen binnen de twee uur! De eerste week eindigde uiteindelijk met 7 lynx waarnemingen (waarvan vier door de hele groep gezien). Behalve de lynxen waren er meerdere observaties van auerhoen, oeraluil, boommarter, wasbeerhond, eland, eekhoorns, witrugspecht, grijskopspecht, zeearend, korhoen en nog vele andere interessante vogelsoorten.

© Cordula Peheim

Overdag werd tijd besteed aan het zoeken naar lynxsporen, cameratraps checken en lokale informatie vergaren. Al deze bezigheden hielpen ons om de lynxen in de avond daadwerkelijk te vinden. Ook werd er tijd besteed aan vogelen en de Estlandse natuur ontdekken. Er was ook tijd voor culinair genieten, een heel goed ontbijt en maaltijden gemaakt met lokale specialiteiten gaven ons de energie om veel buiten te zijn.

 

→ NU AL OVERTUIGD? KLIK HIER VOOR DE VOLGENDE AFREIS.

 

Reisverslag lynxreis Estland 2023: de tweede afreis

De tweede groep werd opgehaald in Tallinn op 4 maart. Zes nieuwe enthousiaste deelnemers hoopte op een lynx waarneming en zouden hoe dan ook veel gaan leren over deze charismatische soort en zijn leefomgeving. Door koud weer (meerdere dagen temperaturen van -17°C) startte het paarseizoen niet echt op en dit maakte het vinden van de lynxen wat moeilijker. De voorspelling voor de rest van de week leek niet veel beter: koud, helder weer met hier en daar sneeuwstormen en veel wind. Op dag 2 sloeg het weer ’s middags echter om. De condities waren perfect waardoor de reeën heel actief waren die avond en het er veelbelovend uitzag.

We reden vlakbij de plek waar we met de eerste groep twee keer een lynx zagen. Plots zag één van de deelnemers met de warmtecamera iets interessants. Na even te bestuderen waren we er zeker van dat dit een lynx was, maar hij verdween in de bosrand. Toen we vervolgens iets verder reden naar een open stuk, dook de lynx weer op en klom hij op een heuveltje op ongeveer 40m van de weg. Iedereen ging snel de bus uit en zo hadden we de eerste waarneming te pakken. De lynx was echter wat ver en niet perfect zichtbaar vanuit de hoek waar we stonden.

We benaderden het dier strategisch. Het plan werkte en de hele groep kon het jonge mannetje lynx ongeveer een half uur lang uitgebreid fotograferen en bekijken! De volgende dag zijn we teruggegaan om de lynx sporen te volgen. Dit is nuttig voor het verzamelen van data (territoria grootte, sociale interacties en prooi preferentie). De groep had enorm veel geluk want na 700m sporen volgen, vonden we een verse reeën kill. Naast de kill vonden we de slaapplaats, marking spots en twee sporen. Snel werden er cameratraps bij de kill geplaatst en een plan gemaakt om te wachten tot de lynx terug zou komen. De lynx kwam terug maar had ons door en maakte rechtsomkeer na een heel korte sighting door de warmtecamera. Daarna begon de lynx gelukkig nog te roepen… Een magische ervaring!

© Filip Van den Wyngaert

We hoopten dat dit dan echt de start was van het paarseizoen maar helaas zat het weer niet mee. Het werd terug kouder en de lynx activiteit stagneerde. We moesten twee dagen wachten op de volgende waarneming. Maar het wachten was zeker de moeite waard. Een lynx zat plots naast de weg op een tiental meter van de bus. Eerst alleen de oortjes zichtbaar maar al snel liet de kat zich helemaal zien. Een fantastische ervaring voor de deelnemers die niet eens hun verrekijkers nodig hadden, zo dicht zat hij.

© Mark Kaptein

De rest van de reis was een combinatie van tracken (waarbij zelfs een tweede reeën kill gevonden werd), vogelen, genieten van de natuur en de maaltijden in het hotel. Een dag was het weer zo slecht dat we een museum over de Estse natuur bezochten en de deelnemers kregen een presentatie over roofdierbescherming in o.a. Afrika, Estland en Polen. Door het extreem koude weer werden deze week minder soorten gezien maar de lynx waarnemingen waren van een heel hoge kwaliteit. Eveneens zagen we elanden, sneeuwhaas, notenkrakers, auerhoenen, drieteenspecht, zeearenden, ijseend, bevers, vele andere vogelsoorten en wasbeerhonden met daglicht.

© Mark Kaptein

We kijken terug op twee enorm geslaagde weken waarin alle deelnemers meerdere Euraziatische lynxen in het wild hebben gezien en tevens de mogelijkheid hebben gehad om de soort in het wild te fotograferen. Naast het zien van deze fascinerende soort hebben we ongelooflijk veel andere fijne diersoorten gezien en heel veel geleerd over Europa’s grootste wilde kattensoort!

 

→ VOOR HERHALING VATBAAR DUS! WIE GAAT TERUG MEE MET MIJ VOLGEND JAAR?

 

Een reis in samenwerking met Inezia Tours Nederland.

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.