26 maart 2015

Reisverslag kattenreis India 2015: tijgers, luipaarden en Aziatische leeuwen

Onze kattenreis naar India was wederom een groot succes. We zagen meerdere exemplaren van maar liefst vier soorten katten, soms van adembenemend dichtbij. In totaal zagen we elf tijgers, zeven luipaarden, veertien leeuwen en acht jungle cats. Daarnaast konden we ons vergapen aan wilde honden, lippenberen, een nieuwsgierige woestijnvos en als kers op de taart enkele Indische wolven die een aanval uitvoerden op een Indisch antilopekalfje. Uiteraard konden we nog veel meer andere leuke zoogdieren bijschrijven zoals de Nijlgau, de sambar, de Indische muntjack, de Bengaalse vos, de vierhoornige antilope, de vliegende eekhoorn en de reuzeneekhoorn. Op de extensie voegden we nog eens zeven fraaie tijgers toe aan het geheel. Kortom, een reis om in te lijsten en zonder enige twijfel opnieuw op het programma te zetten. Lees hier het reisverslag.

Een tijger kruist ons pad te Tadoba. © Janco van Gelderen
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.

De reis startte in het westen van India, in Gujarat. Hier stond alles in het teken van de Indische antilope (Velavadar), de leeuwen (Gir) en de ezels (Kutch). In totaal maakten we in de parken tien verschillende safari’s en namen we deel aan een exclusieve night drive in Kutch. Dat leverde ons een jakhals en diverse nachtzwaluwen op. In Gir waren we getuige van twee leeuwengroepen waarvan zelfs eentje met vijf jonge welpen. Ook zagen we er ons eerste luipaard. Wat een droomstart. In Kutch troffen we tientallen wilde ezels aan en zagen we vanop korte afstand een woestijnvossenwelpje nieuwsgierig uit het hol verschijnen. Om nog maar te zwijgen van de couleur locale, fraaie landschappen en desolate woestijnsfeer.

Sfeerbeeld van het bos te Kanha. © Janco van Gelderen

Onze reis vervolgden we naar Satpura park waar we vooral op zoek gingen naar de lippenbeer, het luipaard en de reuzeneekhoorn. Dit schitterende park ligt aan de overzijde van een brede rivier die we eerst oversteken om vervolgens vanaf de oever verder met de jeep op safari te gaan. Het heuvelachtige landschap vormt de voet van het Satpuragebergte en is heel gevarieerd. We troffen hier tijdens onze safari’s een moeder lippenbeer aan met twee jongen. Ook zagen we twee jonge luipaarden uit het hoge gras de jungle in sluipen. Een derde luipaard liep voor de jeeps uit de jungle in. Ook zagen we hier tijdens het spotlighten diverse lippenberen, een vierhoornige antilope, een kleine Indische civet, een palmcivet en ook maar liefst drie luipaarden.

Twee leeuwenwelpen luieren in de schaduw. © Janco van Gelderen

Vervolgens trekken we naar Pench. Een park dat sprekend lijkt op ‘Jungle Book’. Hier zien we onze eerste tijger, weliswaar nog niet van zeer dichtbij maar wel fraai lopend in een een brede, stenige rivierbedding. Ook zien we een tijger drinkend bij een poel. In Pench treffen we ook twee keer een groep wilde honden, de meest efficiënte jagers van de jungle. We zijn zelfs live getuige van een kill van een axishert, weliswaar van enige afstand, maar een erg bijzondere waarneming. In het donker, tijdens het spotlighten, zien we nog twee jungle cats en een prachtige vliegende eekhoorn die vlak voor de jeep een zweefvlucht maakt van boom naar boom.

Een dhole op jacht tijdens het vallen van de avond. De soort leeft vooral van kleinere prooien zoals vogels en kleine zoogdieren. © Janco van Gelderen

In het laatste park, Tadoba genaamd, staat alles in het teken van de tijger. De spanning is er uiteraard ook weer voelbaar. Zou de tijger worden gespot? Tijdens de eerste safari is het gelukkig al meteen raak. Een prachtige tijger komt drinken bij een poel. Na het drinken loopt de tijger zelfs een stukje vlak langs de jeep en besluit om prachtig te gaan poseren. Wat een geluk. Op de andere safari’s zien we hier drie jonge tijgers baden in een poel en even later twee anderen rustend in het struikgewas. Tenslotte zien we in Tadoba wederom een groepje wilde honden dar zelfs tot vlakbij de jeep komt en ook nog enkele lippenberen.

In de extensie bezochten we nog twee tijgerparken, Kanha en Bandhavgar. Hier zagen we nog eens zeven tijgers, waarmee het totaal op achttien uitkomt, een groot succes dus.

Een portret van een tijger in Tadoba. © Janco van Gelderen