Reisverslag Madagascar 2018: STARLING goes endemics!
Begin november 2018 vertrokken acht gemotiveerde reizigers met gids Samuel De Rycke op natuurreis naar Madagaskar. Het werd een adembenemende kennismaking met natuur uit een verloren wereld. Van tropische regenwouden tot unieke stekelige bossen, met daarnaast een vleugje cultuur. De groep bezocht onderweg lokale marktjes, een schooltje en vissersdorpjes. Dit reisverslag door reisbegeleider Samuel De Rycke neemt je mee doorheen enkele hoogtepunten van de natuurreis naar Madagaskar.
Moedermaki houdt de wacht
We trokken vanuit de droge spiny forests in het zuiden doorheen de centrale hooglanden naar de regenwouden van het oosten. Via de loofbossen en imposante Baobabs van het westen naar de regenwouden nabij de hoofdstad Antananarivo. Ons doel? Een intense kennismaking met de diverse soorten natuur en de unieke plant- en diersoorten in dit prachtige land.
Omdat Madagaskar al zo lang geïsoleerd is van het vasteland, zijn hier verschillende ecosystemen en steeds weer andere endemische soorten ontstaan. Het viel ons op dat natuurbeleving in Madagaskar steeds dichtbij is. Zo wandelden we vaak in alle stilte over de kleine paadjes in het regenwoud.
Doorheen het bladerdak bekeken maki’s en vogels ons vaak met evenveel fascinatie als wij hen.
We werden op heel wat mooie momenten getrakteerd en namen volwaardig de tijd om de unieke maki’s of lemuren en hun sociale interacties te bewonderen. Een heel uur lang bleven we bij een groep van diadeemsifakas. We zagen hen reuzensprongen maken door het bladerdak, waarbij sommige dieren erg nieuwsgierig onze eigen groep STARLING-deelnemers kwamen bekijken, onder het wakend oog van de leidende moedermaki.
Een portie geluk
Naast de fascinerende zoogdieren hebben zowat alle soortengroepen bijzondere vertegenwoordigers in Madagaskar.
We hadden écht geluk, want we zagen de meerderheid van de endemische vogelsoorten
We konden onder meer roodschoudervanga, Madagaskarnachtzwaluw, rode boswevers en dwergekstertjes bewonderen. Ook konden we absoluut niet om de kameleons en kikkers heen. In Madagaskar zit immers een aanzienlijk percentage van soorten op wereldniveau. Onder het motto ‘wie zoekt, die vindt’ kregen we een indrukwekkend exemplaar van de Parson’s kameleon van maar liefst meer dan 40 cm lang in het vizier, een echte reus in vergelijking met de piepkleine nose-horned kameleon die we enkele minuten voordien hadden gevonden.
Onverwacht bezoek naast onze boot
Het zijn vaak de onverwachte momenten die de sterkste herinneringen nalaten. We waren pas enkele dagen in Madagaskar en maakten een speedboat-transfer van het vissersdorpje Anakao naar Tulear.
Plots riep de kapitein “Whale!”. Een wolk waternevel was nog te zien boven het wateroppervlak.
In de minuten daarna kregen we een spektakel te zien van een bultrugmoeder en haar kalf, springend en duikend naar de diepte.
In het dorpsreservaat van Anja hoorden we dan weer een gek geroep uit het struikgewas. Het waren de doodskreten van een gekko in de bek van een striped Madagascar gartner snake. Gespartel noch geroep mocht baten.
De slang schrokte onverstoorbaar de gekko levend naar binnen, iets wat tientallen minuten duurde, met open mond aangestaard door het STARLING-publiek.
Wilde nachten
Wanneer de zon ondergaat, komt in Madagaskar een totaal andere wereld tot leven. Dan gaan ook de STARLING-reizigers meestal op pad.
In Kirindy werden we begeleid door een onwaarschijnlijk goeie lokale gids, John, die zelfs zonder zaklamp de weg door het bos leek te kennen. We zagen slapende vogels en nachtelijke maki’s. De ster van de avond was ongetwijfeld de bleke vorkstreepmaki.
Aangetrokken door het zoete sap van een gekwetste boom kwam dit mysterieuze dier behoedzaam en geruisloos tot op enkele meters van ons.
De spetter van de nacht
In Ranomafana verkenden we ‘s nachts de tuin van het hotel, waar een poel en een beekje een echte insecten-en-kikker-magneet vormen. Een soort waar we niet op hadden durven hopen wordt de spetter van de nacht: op de tuinplanten rusten meerdere fel gekleurde vrouwtjes van de starry-night reed frog.
We vinden in een uurtje niet minder dan 10 verschillende kikkersoorten.
Op andere nachten ontmoetten we meesters in de camouflage: de mossy leaf-tailed geckos. Met een patroon van korstmossen en rafelige huid langs het lichaam zijn ze overdag bijna niet op te merken. Pas ‘s nachts worden ze actief en gaan ze op zoek naar hapjes op de stammen en takken van struiken en bomen.
Het was een reis boordevol indrukken. Madagaskar is een niet te missen bestemming voor natuurliefhebbers!