02 oktober 2020

Op natuurreis in tijden van corona? Enkele inzichten

Frederik Willemyns is een van de meest ervaren reizigers in het STARLING-team. Zijn strategische inzichten zijn voor onze organisatie al meermaals erg waardevol gebleken. Hij behoort dan ook tot onze vaste raadgevers als er zich nieuwe ideeën of omstandigheden aandienen.

En vreemde omstandigheden, daar zijn we in 2020 onherroepelijk mee geconfronteerd. Want ook in tijden van corona is de lokroep om eropuit te trekken groot voor velen, en dat bleek problematisch. Toch gaf Frederik zich niet gewonnen en ging hij er met volle overgave voor. Zijn reiservaringen deelt hij met ons!

Huismus of nomade?

Staycation. Dat is misschien wel hét woord van 2020 – naast corona, dat spreekt. Een staycation kan zalig zijn en biedt veel voordelen. Maar het moet je wel liggen om eropuit te trekken in eigen streek. En dat is voor mij niet helemaal het geval”, bekent Frederik. “Kijk, je hebt standvogels en je hebt trekvogels. Sommige trekvogels vliegen ver, andere wat minder ver. En dan heb je de echte nomaden. Ik beschouw mezelf als een nomade met trek-ambities. Een beetje als een combinatie van een bleke rotsmus en een noordse stern”, lacht hij (n.v.d.r. een bleke rotsmus is een nomadische soort, je weet nooit echt waar je hem kan vinden. Noordse stern is dan weer een extreme trekvogel die migreert van de noordpool naar de zuidpool en terug!).

Bleke rotsmus is een nomadische soort. Je weet vaak niet waar ze gaan opduiken. © Frederik Willemyns

Ik beschouw mezelf als een combinatie van bleke rotsmus en noordse stern.
Frederik Willemyns

Het is dus geen verrassing dat coronatijden voor Frederik extra uitdagend waren. “En daar ben ik natuurlijk niet uniek in”, beseft hij. Maar hij zat duidelijk op erg hete kolen: “Na het schrappen van heel wat plannen, keek ik vanaf begin juni ongeduldig de kat uit de boom. Er waren veel aspecten om rekening mee te houden: waar kan ik heen? Hoe geraak ik daar? Met welke maatregelen moet ik rekening houden? Hoe zit het met zekerheden of garanties? Het thuisfront wist: als er een interessant kansje mijn pad kruist én er zijn een aantal voorwaarden vervuld, dan zou ik springen.”

Spitsbergen, Oostenrijk of Griekenland

“Op 12 juli kreeg ik een mail binnen over een expeditiecruise in Spitsbergen van 25 juli tot 4 augustus. Ik had gezien dat Noorwegen zijn grenzen opende op 15 juli. De evolutie van de pandemie was vrij gunstig. Ik kon vluchten boeken en kreeg het thuis georganiseerd. Spitsbergen werd een feit. Meer dan ooit heb ik genoten van de serene landschappen, de ijsberen en de ivoormeeuwen. Ik voelde me oprecht blij en dankbaar.”

Deze onverwachte reis maakte me oprecht blij en dankbaar.
Frederik Willemyns

Frederik kwam nog maar net terug thuis of dochterlief kwam met het plan op de proppen om enkele dagen naar Oostenrijk te trekken. “Daar zeg ik uiteraard geen neen tegen,” zegt Frederik, “en enkele dagen later waren hamsters en Alpenmarmotten realiteit. Heerlijk!”

September diende zich aan en voor het nieuwe academiejaar startte, wilden ze er nog eens met de dochter op uit. “Eind augustus bekeken we de opties en regelden we een trip naar Noordoost-Griekenland. Op 6 september zetten we voet aan land en genoten we van de mooie landschappen, de vele vogels en de hartelijke bevolking. Mijn conclusie: je hebt maar de deugd die je jezelf gunt”, geniet Frederik zichtbaar na.

Is reizen tijdens Covid-19 verantwoord?

Of het wel verantwoord is om te reizen tijdens de Covid-19 pandemie? Frederik antwoordt volmondig ja, maar voegt daar wel een aantal voorwaarden aan toe.

“De voorbije maanden vloog ik via de luchthavens van Zaventem, Frankfurt, Oslo, Longyearbyen, Tromsø, Zurich en Thessaloniki naar Noorwegen en Griekenland. Ik voer tien dagen rond in een internationaal gezelschap op een schip met passagiers uit Noorwegen, Denemarken, UK, Italië en België. Ik sliep in hotels in Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk en Griekenland. Ik reed en reisde door Duitsland, Oostenrijk en Griekenland. En geen seconde had ik een onveilig gevoel.”

Gedraag je niet als een spreeuw, wel als een ivoormeeuw.
Frederik Willemyns

Toch nuanceert Frederik: “Er is een belangrijke ‘maar’. Ik heb me niet gedragen als een spreeuw. Waarmee ik bedoel: we hebben nooit samengetroept in grote massa’s. Ik nam eerder het gedrag van de ivoormeeuw aan: alleen of in kleine groepjes, altijd met de nodige afstand. Je moet het risico niet opzoeken en dat heb ik naar mijn gevoel nooit gedaan: afstand houden, handen wassen of ontsmetten op geregelde tijdstippen, mondkapje gebruiken waar het moet.”

Ivoormeeuw samen met drieteenmeeuwen. © Billy Herman

Wat brengt de toekomst?

Frederik is overtuigd: “internationaal reizen blijft perfect mogelijk, ook in coronatijden. Meer landen openen hun grenzen voor internationale toeristen. Van quarantaine is hoe langer hoe minder sprake. Wél vereisen meer landen dat je een negatieve coronatest van max. 72 uur oud kunt voorleggen. Hou daar dus rekening mee wanneer je vluchten vastlegt. Vertrekken op een maandag of dinsdag is dan misschien geen goed idee.”

Vertrek vanaf je kan! Reis goed voorbereid, en vertrek niet op een maandag of een dinsdag.
Frederik Willemyns

Het is bovendien zinvol om twee tot drie weken vóór de vertrekdatum heel alert te zijn bij sociale contacten. En bekijk ook grondig wat jouw reisverzekering wel of niet dekt als je gedwongen last-minute annuleert.

“Of je nu alleen reist of in groep, dat maakt naar mijn gevoel geen verschil. Persoonlijk denk ik dat je geen spoken mag zien. Angst is een slechte raadgever”, verduidelijkt Frederik. En als een rasechte ivoormeeuw besluit hij: “als corona mij één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat uitstel niet altijd nodig is: ga vanaf het kan! Tenslotte heb je als natuurliefhebber één groot voordeel: mensenmassa’s zijn waarschijnlijk toch niet je ding!”

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.