13 augustus 2015

Natuurworkshop aan het Lauwersmeer

Natuurworkshops zijn een uniek concept in de natuurreissector. Ze combineren theorie en praktijk in een activiteit. De bedoeling van onze natuurworkshops is om jouw natuurkennis op korte tijd op een luchtige manier naar een hoger peil te loodsen. En daar slagen we in. De natuurworkshop steltlopers aan het Lauwersmeer liep als een trein, en nu kunnen de deelnemers vlot steltlopers op naam brengen. Missie geslaagd. Deze workshop werd ondersteund door SWAROVSKI OPTIK.

Een spreeuw, de favoriete soort van al onze reisbegeleiders natuurlijk. © Billy Herman
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.

Een oase temidden de chaos

Vrijdag 7 augustus 2015. De deelnemers van de steltloperworkshop worden hartelijk verwelkomd in Logement Doosje in het Lauwersmeergebied, een oase van rust te midden de polders. Het is gelegen op een boogscheut van Ezumakeeg, een van de meest spectaculaire steltlopergebieden van Nederland. Wat zeggen we? Zonder overdrijven kunnen we wel stellen dat dit het spectaculairste steltlopergebied van West-Europa is. Na een heerlijke aperitief, een schitterende fly by van duizenden spreeuwen (jawel, onze mascotte was ook hier massaal aanwezig) en een verrukkelijke maaltijd zijn we klaar om er in te vliegen. De eerste lezing, topografie en leeftijd, is een feit.

Een juveniele kemphaan, te herkennen aan het roestbruine verenkleed. © Billy Herman

Diversiteit troef

De volgende ochtend is iedereen om 7u paraat. Recht naar het wad gaan we, een goed voorbereid schot in de roos. Honderdenen, duizenden, tienduizenden steltlopers verzamelen zich op de slikplaten, velen hebben dit nog nooit eerder gezien. De tureluurs leren we algauw kennen. Stelselmatig bouwt de soortenlijst op: zilverplevieren, rosse grutto’s, regenwulpen, bonte strandlopers, krombekstrandlopers, wulpen, noem maar op … Roepend, vliegend en foeragerend; verschillende leeftijden passeren de revue: van juveniele vogels tot adult zomerkleden en adult winterkleden. Wat een veelbelovende start.

Na een uitgebreid ontbijt leren we alles bij over de ruiters, ook wel Tringa-steltlopers genoemd. Na de theorie volgt de praktijk. De bosruiter, het witgat, de oeverloper, de zwarte ruiter en de groenpootruiter werken heel goed mee. Kers op de taart zijn enkele reuzensterns, een wespendief, baardmannetjes, een zwarte stern en een havik. De namiddag is snel voorbij en in ons super gezellige logement genieten we van een heel verzorgde maaltijd. Een zonsondergang bij Ezumakeeg met duizenden steltlopers en andere leuke vogels is de perfecte afsluiter.

Baardmannetjes broeden in de slootranden en rietvelden in het gebied. Hier zien we een juveniel, te herkennen aan de zwarte rug. © Billy Herman

Kennis omzetten in de praktijk

De volgende dag volgen we hetzelfde scenario, we starten bij het wad met mooi licht. Na de grote rakkers van gisteren, besluiten we ons meer toe te spitsen op de ‘kleintjes’. We voegen naast de bonte strandloper, de krombekstrandloper ende zilverplevier ook dichte kleine strandlopers en bontbekplevieren toe in alle maten en gewichten. Een eenzame drieteenstrandloper in zomerkleed zorgt voor een leuke verrassing, evenals enkele steenlopers in de haven. Een zwarte ruiter in tegenlicht nog voor het ontbijt blijkt enorm leerrijk voor iedereen.

Na de koffie en croissants volgde een lezing over strandlopers en plevieren, onmiddellijk gevolgd door een knap staaltje praktijk. temmincks strandlopers en een juveniele kleine strandloper laten zich in een beeld van kortbij bestuderen, evenals juveniele kleine plevieren en adulte bontbekplevieren. Ondertussen heeft iedereen van de groep de leeftijdsbepaling perfect onder de knie en kunnen de deelnemers alle aanwezige soorten nu zonder hulp zelf determineren. Missie volbracht.

Heel graag nog een woord van dank aan al onze partners die deze expeditie mee mogelijk hebben gemaakt. Nikon, Foto Coudenys, Benro, Natuurkijkers, Swarovski Optik, Mr. Jan Gear, Mammut en de Berghut.

Een juveniele zwarte stern. © Billy Herman