19 januari 2021

Fotografiereis Kenia 2020: een pleziertje van een reisgids

Afgelopen december organiseerde STARLING een fotografiereis op maat naar de Masai Mara in Kenia. Onze gids Pieter-Jan selecteerde alvast een memorabel moment die hij als reisbegeleider mocht beleven. Lees hieronder zijn impressie!

Het succes van safari’s kan enorm verschillen. Het is afhankelijk van enkele belangrijke factoren. Denk maar aan het jaargetijde, de bestemming, de locatie van het kamp, de kunst van je driver om je steeds weer perfect te positioneren, … Mits een goede organisatie schiet je makkelijk duizenden beelden per dag! Maar hoe kan je dan als reisbegeleider nog het verschil maken op zo’n trips? Afgelopen kerstdag had ik zo een voldaan meerwaarde-gevoel.

Na zonsondergang vonden we een luipaard, struinend in de savanne. Het licht minderde snel, foto’s in deze situatie zouden weinig goeds opleveren. De horizon was wel nog prachtig verlicht. Er zat nog mooi kleur van de ondergaande zon in. Vlakbij stond er tevens een boom. Het typisch silhouetje op de uitgestrekte savanne. Eerder die dag had het luipaard een gazelle in diezelfde boom gesleurd … Zou het? Mijn vermoeden was dat het luipaard misschien zou doen waar ik van droomde. Ik gaf onze driver instructies om zich achter de boom te positioneren met de mooie gekleurde lucht in de achtergrond.

 

 

Het was bijna pikkedonker, maar een silhouetje van het luipaard die de boom in klimt zou het summum van onze dag zijn! Een longshot, maar zeker het proberen waard. Ik gaf iedereen een rijstzak zodat de camera’s stabiel lagen. Focus op de boom, snel instructies gegeven over compositie, belichting en iso, want de beweging MOEST vast liggen. Iedereen AF-ON knop ingedrukt voor focus lock, vinger klaar op de trigger. Voor mij had ik 2 camera’s liggen. Mijn  Canon 1D met 24-105 en de nieuwe Canon R5 met een 100 – 500mm. Dus elke hand bestuurde 1 camera, maar mijn ogen waren gefixeerd op de acacia.

Geritsel tussen het hoge gras …

Ik zie een staartpunt afsteken tegen de horizon, vlak bij de boom.

Het luipaard draait een rondje rond de boom.

Iedereen houdt zich gespannen klaar.

Plots zie ik zijn kop, hij kijkt omhoog.

Ik fluister hard: “HIJ GAAT!”

Camera’s ratelen.

Euforie alom. Alle deelnemers maken hét perfecte beeld.

Dat terwijl alle andere bezoekers van het park al met hun voetjes onder tafel zitten.

Dit is één van de redenen waarom ik zo hou van reizen te begeleiden! 

Een zaaalig gevoel. Voldoening alom.