23 december 2013

Een witte Kerst voor iedereen

Recent konden we in de lage landen genieten van enkele tot de verbeelding sprekende uilensoorten, wat als het ware een witte Kerst opleverde. We vatten het geheel even kort samen om het overzicht te bewaren.

Een sperweruileninvasie sijpelde in de loop van september door in Scandinavië. De invasie zette zich verder tot in oktober-november, met als resultaat vogels in Denemarken, Estland, Letland, Polen, Duitsland en uiteindelijk ook Nederland. De vogel van Zwolle trok naast de immense belangstelling (werkelijk duizenden kijklustigen) ook onze aandacht. Altijd een heerlijke soort om van te genieten. Je kunt de sperweruil nog steeds gaan bewonderen. Best wel de moeite waard om eens te gaan kijken.

Sperweruil. © David ‘Billy’ Herman
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.

Afgelopen weekend was dan België aan de beurt. Het zat er lichtjes aan te komen, maar niks was zeker. Aan de oostkust van Noord-Amerika wordt op dit ogenblik de grootste invasie sneeuwuilen sinds decennia genoteerd. Half december werd zelfs een vogel op een containerschip waargenomen. In vogelaarstermen noemen we zoiets ship-assisted. De hoop was groot dat deze vogel in Antwerpen zou aanmeren, maar een waarneming bleef uit. Tot een Waalse collega zaterdag een (de?) sneeuwuil opmerkte aan de Westdam van Zeebrugge. Met veel interesse als gevolg.

Sneeuwuil zit te rusten. © David ‘Billy’ Herman

Tot slot werd begin december eveneens een dwerguil in Nederland gevonden, maar deze vogel bleef helaas maar enkele dagen ter plaatse. Vandaag werd de vogel echter terug gezien dus wie weet scoren we wel een zuivere hattrick. Dat zou pas uniek zijn.