09 september 2019

Dansende paradijsvogels in Irian Jaya, Papoea 2019

Papoea is een van onze specialiteiten. Al vier jaar op rij trekken we naar deze bestemming onder begeleiding van de beste natuur- en vogelgidsen. Telkens opnieuw betekent onze veldervaring een belangrijke surplus voor bijzondere waarnemingen van moeilijke vogelsoorten.

Ook in 2019 kregen we vogels te zien die bijna nooit worden waargenomen. We kwamen thuis met meer dan 260 waargenomen soorten en heel wat wilde verhalen. Verwachtingen werden overtroffen en jeugddromen werden waargemaakt. Laat je overtuigen om met ons mee te reizen volgend jaar!

ALLE BEELDEN IN ONDERSTAAND FILMPJE WERDEN GEMAAKT TIJDENS DE ALGEMENE NATUUR- EN VOGELREIS IN 2019.
KIJK MEE EN GENIET!

Zeven dansende soorten paradijsvogels

Wanneer je naar Papoea reist hoop je op een dansende paradijsvogel. Misschien in je stoutste dromen hoop je op twee verschillende soorten die dansen.

In 2019 werden alle verwachtingen ruimschoots overtroffen en zagen we maar liefst zeven volledige dansen. Een overzicht van de hoogtepunten:

 • de eerste soort die we zagen dansen was de lesser bird-of-paradise. Het is een vrij algemene soort die nagenoeg gegarandeerd gezien wordt. Op het einde van de reis namen we extra tijd om deze vogels opnieuw te zien dansen. De vogelsoort waar iedereen Papoea van kent.
 • de tweede in rij die zich in vol ornaat liet zien was de twelve-wired bird-of-paradise. Waarschijnlijk de vogel met de meest bizarre staart ter wereld.
 • in Nimbokrang gingen we ook naar een nieuwe locatie voor magnificent riflebird. Zijn dans zagen we niet maar de vogel kwam verschillende keren voor onze neus zingen. Ook pale-billed sicklebill kregen we mooi zingend te zien!
 • in het Arfakgebergte zijn verschillende hutten voorhanden voor in totaal vier soorten paradijsvogels. Wist je dat in deze hutten David Attenborough voor de BBC en Tim Laman voor National Geographic hun paradijsvogels filmden en fotografeerden? Wij zagen hier verschillende dansen van de magnificent bird-of-paradise, black sicklebill en western parotia. Deze laatste is wereldberoemd omwille van zijn complexe ‘hoepelrok-dans’, werkelijk onwezenlijk om te zien en mee te maken. We werden tot tranen toe bewogen… Een vierde soort die we hier goed zagen zingen maar zijn dans uitstelde voor een volgende keer was de Vogelkop superb bird-of-paradise. 
 • de Arfakbergen zijn ook om andere soorten paradijsvogels bekend. Het is hier dat we de long-tailed paradigalla, verschillende manucodes en ook de zeldzame Arfak astrapia zagen.
 • op het eiland Waigeo werden we getrakteerd op de prachtige balts van red birds-of-paradise en van wilson’s birds-of-paradise. Vooral deze laatste was moeilijk te overtreffen met twee mannetjes die ruimschoots de tijd namen om hun dansgrond onveilig te maken. Het leverde ons prachtige foto’s en video’s op en herinneringen voor het leven van een van de mooiste vogels ter wereld.
 • de allerlaatste locatie in ons reisschema was Malagufuk. Een nieuw ontdekte bestemming met enorm veel potentieel. Onder het filmpje staan heel wat waarnemingen beschreven van deze locatie. Van dansende paradijsvogels zagen we naast de lesser bird-of-paradise uiteindelijk ook hier de king bird-of-paradise zingen en dansen. Een waardige afsluiter!

 

Overtuigd? Klik hier voor de ultieme vogelreis naar Papoea in augustus 2020

Zeldzame vogelsoorten er bovenop

De reis naar Papoea draait niet enkel om paradijsvogels. We proberen op deze reis zoveel mogelijk mee te pikken, afhankelijk van de persoonlijke interesses van de deelnemers. Op vraag van de deelnemers kan er ook wat naar grote insecten en zelfs zoogdieren gezocht worden.

De deelnemers van de editie in 2019 keken naar alles wat bewoog met vooral aandacht voor vogels. Een overzichtje van de meest bijzondere waarnemingen:

 • northern cassowary zagen we op twee verschillende plaatsen. Zowel in Nimbokrang als in Malagufuk!
 • victoria crowned-pigeon was met stip een van de hoogtepunten van de reis. Het duurde even voor we de vogels vonden maar we werden uiteindelijk beloond met een sublieme waarneming. Ook de western crowned-pigeon zag iedereen uiteindelijk bijzonder goed met in totaal vier waarnemingen.
 • naast paradijsvogels is Papoea gekend voor zijn kingfishers. Met yellow-billed, blue-black en red-breasted paradise-kingfisher als uitschieters. In totaal zagen we negen soorten ijsvogels.
 • nog zo’n bijzondere familie voor Papoea zijn de owlet-nightjars. Mountain owlet-nightjar is makkelijk te zien maar feline owlet-nightjar liet zich uiteindelijk pas de allerlaatste dag, na lang zoeken, heerlijk zien. Een moment om te koesteren.
 • in de Arfaks volgden de hoogtepunten elkaar op. De Spotted jewel-babbler en de Vogelkop bowerbird (en zijn gedrag) zijn twee soorten die we zeker moeten opnemen in de lijst van memorabele waarnemingen van deze reis.
 • tijdens de nachtelijke tochten kom je vaak oog in oog te staan met moeilijk waar te nemen soorten. Zo vonden we in enkele minuten tijd hooded pitta, Papuan pitta en cinnamon ground-dove.
 • een specialiteit van STARLING is de grey-banded manakin. We zijn de enige reisorganisatie in de Benelux die deze soort aanbiedt. Dit jaar zagen we er honderden.
 • absoluut onverwacht was de waarneming van torrent lark! Een opvallend bontgekleurde vogelsoort die langs heldere beken leeft en maar heel zelden wordt waargenomen. Voor STARLING een nieuwe vogelsoort.
 • een van de deelnemers heeft als doel alle leden van de verschillende families ter wereld zien. Een goed voorbereid lijstje vogels om te zien was een bijzondere uitdaging die we vol overgave aangingen. We slaagden er in alle doelsoorten waar te nemen met als meest bijzondere uitschieter de drongo fantail.

 

ALLE ONDERSTAANDE FOTO’S WERDEN GEMAAKT TIJDENS DE EDITIE VAN 2019! HET GEEFT EEN REALISTISCH BEELD VAN DE KWALITEIT VAN DE WAARNEMINGEN, WAT JE ZIET DOOR EEN GEWONE VERREKIJKER.

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.