01 maart 2022

Colombia part 2: Santa Marta!

Vogels kijken kan je beleven op veel manieren: kleurrijk, zeldzaam, enigmatisch, afgelegen, moeilijk, skulkerig, … Allemaal bekende woorden voor wie al geruime tijd de wereldbol afspeurt op zoek naar gevederd leuks. Je kan op de meeste bestemmingen wel een aantal soorten vinden waarop een van de beschrijvingen past, maar de variatie kent vaak een zeker einde. Colombia steekt daar met kop en schouders boven uit, en weet van geen ophouden. Honderden kleurrijke soorten, tientallen mega zeldzaamheden, soorten zo enigmatisch dat ze maar een handvol keer werden gefotografeerd, afgelegen locaties waar je nooit eerder van hoorde, ranzig moeilijke bos-skulkers en noem het maar op. Voor iedereen vind je wat wils in dit land, en het was dan ook een wonder dat we nog niet eerder naar deze bestemming afzakten. In 2021 besloot onze gids Joachim dat het tijd was, en trokken we naar daar. Holy moly!

DEEL 2: endemic’s galore in Santa Marta!

De hoogste berg van Colombia

We waren er niet echt klaar voor toen we te horen kregen dat de Sierra Nevada de Santa Marta, een geisoleerde top aan de Caraibische kust in Colombia, maarliefst 5700 meter hoog is. Wat een unit! Compleet omgeven door laagland en dus afgesloten van andere populaties, ontstond hier dus de ideale bakermat voor heel wat endemische soorten. Na onze vlucht uit Cali gaan we meteen door naar de prachtige lodges aan de noordflank van het gebergte. We maken verschillende stops en maken kennis met de vogels die hier toch wel een pak anders zijn dan we de afgelopen twee weken gewoon waren. Kwalitatief vogelen doen we, met heel wat leukerds waaronder de eerste endemen en near-endemics: Santa Marta woodstar, Santa Marta foliage-gleaner, military macaw, black-backed antshrike, Santa Marta antpitta, Santa Marta antbird, Santa Marta tapaculo, rufous-breasted antpitta, Sierra Nevada brushfinch, golden-winged sparrow,… We hebben ogen tekort, het regent gewoon lifers!

Santa Marta Foliage Gleaner (c) Joachim Bertrands
Blue-naped Chlorophonia (c) Joachim Bertrands
Band-tailed Guan (c) Joachim Bertrands

Aankomst in de lodge doen we in de namiddag waarna het snel tijd is om ons voor te bereiden op morgen. We hebben een eerste rustige kijk op de voedertafels waar band-tailed guan, golden grosbeak en blue-naped chlorophonia ons verwelkomen. De eerste endemen vallen in de vorm van yellow-crowned redstart en white-lored warbler. Spectaculair is wanneer het lokale broedpaar black-and-chestnut eagle door de strakke wind bijna tegen de lodge geblazen wordt. De camera’s ratelen!

Black-and-chestnut Eagle (c) Joachim Bertrands

Helemaal naar boven

Daags nadien rijden we vroeg omhoog. Een korte poging voor Santa Marta Screech-owl draait enkel op een auditieve waarneming uit… Het is erg winderig en koud wanneer we boven de boomgrens aankomen. Een wandeling zien we niet meteen zitten maar we doen het maar op goed geluk. Een plek in de luwte blijkt te barsten van het leven en al snel vinden we de verhoopte Santa Marta parakeet. Al snel vinden we meer endemen die je enkel hier kan vinden: Santa Marta bush-tyrant, Sierra Nevada antpitta, white-tipped quetzal, black-cheeked mountain-tanager, rusty-headed spinetail, brown-rumped tapaculo,…

White-tailed Quetzal (c) Joachim Bertrands
Santa Marta Parakeet (c) Joachim Bertrands
Santa Marta Bush-tyrant (c) Joachim Bertrands

De namiddag laat ons toe rustig af te dalen en de nieuwe soorten te verwelkomen terwijl we ons steeds in een veranderend habitat bevinden. Het bos is hier iets minder divers als waar we de weken voordien rondhingen, maar de soorten zijn wel allemaal nieuw: white-tailed starfrontlet, gray-throated leaftosser, Santa Marta emerald toucanet, red-billed parrot, Santa Marta antpitta, black-banded woodcreeper,… Een korte poging na het avondeten heeft dan eindelijk goede looks in petto van een Santa Marta screech-owl. Eindelijk!

Red-billed Parrot (c) Joachim Bertrands
Santa Marta Brushfinch (c) Joachim Bertrands
Santa Marta Screech-owl (c) Joachim Bertrands

De Caraïbische kust

We werken de berg verder af naar beneden en zien de volgende ochtend nog heel wat leuks: Santa Marta blossomcrown is een goeie, maar er zitten meer krenten in de pap: groove-billed toucanet, Santa Marta tapaculo, long-billed hermit, keel-billed toucan, black-headed tanager, black-fronted wood-quail, white-vented plumeleteer en golden-winged warbler. De laatste is voor onze gids nog een lifer! Een soort die de zomer doorbrengt in de Verenigde Staten maar nu gewoon rustig hier de mixed flocks bijwoont.

Santa Marta Blossomcrown (c) Joachim Bertrands

Tayrona park is licht toeristisch maar laat ons toe te vogelen op zeeniveau. Het is er broeierig warm en het blijkt een populaire plaats voor de Colombianen. Toch zien we ook hier weer een karrevracht aan nieuwe soorten. Terwijl magnificent frigatebirds laag over onze hoofden scheren, zien we in het bos nabij het strand o.a.: olivaceous saltator, buff-breasted wren, bicolored wren, golden-fronted greenlet, bright-rumped attilla, southern bentbill, russet-winged schiffornis, lance-tailed manakin, white-bellied antbird, common black-hawk, royal tern, gray-cowled wood-rail enzovoort.

Bicolored Wren (c) Joachim Bertrands
American Royal Tern (c) Joachim Bertrands
Common Black Hawk (c) Joachim Bertrands

Hierna is het definitief gedaan met het vogelen in deze dichte bossen. We rijden westwaarts en komen al snel in de savanne van het Guajira schiereiland terecht. Dit landschap is gekenmerkt door acacia bomen met hier en daar ondiepe lagunes vol watervogels. We stoppen voor een aantal doelsoorten onderweg waarbij double-striped thick-knee en Caribian canastero wel de meest bizarre zijn, maar qua zeldzaamheid steelt Tocuyo sparrow toch wel de show. Een eerste ontmoeting met de overwinterende prothonotary warbler laat veel ‘O’s’ en ‘A’s’ vallen. Wat een juweeltje! Die avond gaat de zon onder op een heel speciale manier. Het strand is gehuld in prachtige kleuren die we niet kunnen verklaren.  Laughing gulls en black skimmers wensen ons goedenacht in ons hotel op het strand…

American Flamingo (c) Joachim Bertrands
Laughing Gull (c) Joachim Bertrands
Magnificent Frigatebird (c) Joachim Bertrands

We hebben nog een goede ochtend om de endemen van dit habitat te zien en dat blijkt genoeg. De mythische vermillion cardinal is snel binnen, gevolgd door andere goodies: buffy hummingbird, Orinocan saltator, pileated finch, tropical gnatcatcher, slenderbilled tyrannulet, aplomado falcon, russet-throated puffbird, ferruginous pygmy-owl, crane hawk, red-billed emerald, glaucous tanager, Trinidad euphonia, green-rumped parrotlet,… Een blik op de zoutpannen laat ons genieten van American flamingo, black skimmers, laughing gulls, royal tern en steeds maar weer die magnificent frigatebirds natuurlijk! Rond de middag zitten we op het vliegtuig richting de hoofdstad. Onze laatste avond komt eraan!

Glaucous Tanager (c) Joachim Bertrands
Northern Crested Caracara (c) Joachim Bertrands
Vermillion Cardinal (c) Joachim Bertrands

Back to Bogota

De laatste volledige dag vooraleer de groep terugkeert naar België. We halen nog een laatste keer alles uit de kast en bevinden ons ’s ochtends eerst in de hoge paramo, waar we zoeken naar de specialiteiten van de oostelijke Andes. De skulkerige Bogota rail mag niet ontbreken natuurlijk, en deze kunnen we gelukkig goed zien na wat proberen. Noble snipe, Andean teal, bluebacked conebill, silverythroated spinetail en crimsonmantled woodpecker zijn maar enkele van de soorten die we zien. De Muisca antpitta, onze 4e van de 4 ‘Rufous antpitta’s‘ (een soort die recent gesplit werd) die we nog moesten zien, laat zich inderdaad mooi bekijken.

 

Muisca Antpitta (c) Joachim Bertrands

Glossy Flowerpiercer (c) Joachim Bertrands

De namiddag staat in het teken van nog eens goed genieten van kolibris voor de groep het vliegtuig opstapt. En dat doen we, bij een lokaal feeding station waar een hele tuin is ingericht voor kolibris. Sterren van de dag zijn toch wel de black-tailed trainbearer, blue-throated starfrontlet en natuurlijk great sapphirewing, de op een na grootste kolibri in de wereld.

Blue-throated Starfrontlet (c) Joachim Bertrands
Glowing Puffleg (c) Joachim Bertrands

Daarmee zit de reis erop. Een spetterende twee-en-een-halve week vol kleur, endemen en zeldzaamheden. Volgend jaar reizen we alvast weer af naar dit prachtige land! Geïnteresseerd? Kijk dan verder op onze website naar de reispagina.

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.