Begeleider

Walter Van den Bussche

Walter Van den Bussche werd geboren in ’59 en is leraar wetenschappen. Van jongs af aan nam zijn vader hem mee de natuur in en zijn passie is sindsdien alleen maar toegenomen. Als Jeugdbonder kreeg hij een brede basis mee over natuur en is hij zich gaandeweg gaan specialiseren in Europese en Mediterrane orchideeën. Mensen die Walter kennen typeren hem als een man met veel humor, geduld en altijd bereid om uitleg te geven of zijn visie uiteen te zetten over taxonomie en relaties tussen orchidee en vegetatie of de zin/onzin van de bestuivingsbiologie bij Ophrys.

Een passie voor wilde orchideeën

In zijn jeugd leerde Walter vogels kennen tijdens de geleide wandelingen van de Belgische Natuur- en Vogelreservaten. Als lid van de BelgischeJeugdbond voor Natuurstudie kwam hij in aanraking met de vele aspecten van natuurstudie en verkreeg hij een stevige, brede basis op de vele zomerkampen die hij mee deed en in de afdeling Antwerpen. Maar het waren toch uiteindelijk onze inheemse orchideeën die hem het meest aantrokken. Naast het zoeken, op naam brengen en het fotograferen staat onderzoek nog steeds op zijn programma. Hij bezocht al vele landen en streken om orchideeën te zoeken zoals een aantal Griekse en Italiaanse eilanden, Israël, Spanje, Frankrijk, Portugal en Zwitserland.

Kennis overdragen en natuur beschermen

Het is niet voldoende om persoonlijk veel te zien en te beleven. Als je niks met je gegevens doet, is de natuur daar weinig mee gediend. Walter is voorzitter van de vzw Studiegroep Europese en Mediterrane Orchideeën en leidt vele excursies en schrijft in het tijdschrift “Liparis” artikels.Daarnaast wordt er ook aan natuurbeheer gedaan en is hij administrator orchideeën voor waarnemingen.be en observations.org. Wie zijn artikels leest, merkt op dat ook andere waarnemingen van planten en vogels mee in het bad worden getrokken en planten vegetaties belangrijk zijn in het leren kennen van de samenhang in de natuur.

64 jaar
Walter Van den Bussche
Allround natuurreisgids met een passie voor orchideeën
  • Heel brede allround ecologische kennis.
  • Voorliefde voor flora en in het bijzonder orchideeën.
  • Geduldige gids met gevoel voor humor.

Op reis met begeleider Walter