Begeleider

Rudi Debruyne

Begeleider Rudi Debruyne is een reisleider met tonnen ervaring. Reizen met Rudi, dat is de perfecte balans tussen relaxed genieten – we zijn immers op vakantie! – en het scoren van prachtige foto’s van de meest waanzinnige soorten. Kriebelt het al?

Al meer dan 30 jaar reist Rudi de wereld rond om te fotograferen wat hij ziet en beleeft. Afrikaanse kleuren maken hem gelukkig en volgens hem zijn die het mooist in Mozambique. Ook Oeganda, Gambia en Zuid-Afrika bezocht hij verschillende keren, maar dat belette hem niet om in Europa 20 landen te bezoeken en in 12 ervan fotografen rond te leiden. De laatste 5 jaar deed Rudi vooral ervaring op in Brazilië en Argentinië, en zette hij voet aan wal tussen de pinguïns op Antarctica.

De natuur: biotoop van begeleider Rudi Debruyne

Op zijn 7de werd Rudi getroffen door een hardnekkig virus met als voornaamste kenmerk: een niet te stoppen passie voor vogels en natuur. Vandaag, na meer dan 50 jaar, is dat nog altijd niet over. Als zestienjarige snaak werd Rudi de eerste voorzitter van de zoogdierenwerkgroep van de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie, nu beter bekend als JNM. Hij werd op zijn 18de officieel vogelringer, en was daarmee de jongste medewerker van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen.

Rudi is een allrounder met veel kennis over zoogdieren, vogels en vissen. Hij is gefascineerd door kleuren en heeft meer dan 1000 vogelsoorten op foto vastgelegd. Zijn werk verscheen in tal van standaardwerken, maar ook National Geographic en Readers Digest publiceerden zijn foto’s.

Reizen is: natuur én genieten

Reizen is voor begeleider Rudi Debruyne niet alleen halt houden bij vogels en beesten. Het is ook uit je dak gaan bij een nieuwe ‘lifer’ – een soort die je voor het eerst in je leven ziet – en sprakeloos worden bij het aanschouwen van een prachtig landschap. Natuur blijft het belangrijkste, maar voor Rudi is een reisdag pas helemaal geslaagd wanneer de groep ’s avonds gaat rusten na een lekkere maaltijd, een goed glas wijn en een gezellige babbel.

Reportagemaker aan het werk

Rudi Debruyne maakte op zijn 50ste een carrièreswitch, liet een schitterende loopbaan als fleet manager achter zich, en ging televisie maken. Zijn specialiteit? Natuur-, sportvis- en jachtreportages! Hij hanteert daarbij zowel de camera als de pen en is dus professioneel cineast en fotograaf.  Na een loopbaan van 41 jaar ging hij in 2019 bij PlattelandsTV met pensioen. Voor zijn eigen bedrijf Natuurbeeld & Advies blijft hij freelance reportages maken.

 

65 jaar
Rudi Debruyne
Bereisd gids, fotograaf en cineast met passie voor vogels en zoogdieren
  • Maakte op zijn vijftigste een carrièreswitch en werd natuurreportagemaker.
  • Ontdekte 2 nieuwe vogelsoorten voor België.
  • Wordt vaak gevraagd als jurylid, maar neemt nooit deel aan fotowedstrijden. Hij vindt fotografie een ambacht, maar geen kunst.

Heel goede gids die er echt alles aan doet om het je naar de zin te maken. Bovendien een echte topfotograaf, die altijd klaarstaat met nieuwe tips.

Cornelis
deelnemer fotografiereis Spanje 2018

Op reis met begeleider Rudi