Begeleider

Een leven lang vogelaar

Al ruim 40 jaar – sinds zijn zesde – is Rinse van der Vliet dagelijks bezig met vogels. Hij woont in Den Haag, maar vindt een tweede thuis op de vogeltelposten De Vulkaan en Scheveningen en het Vogelringstation Meijendel, in de duinen bij Den Haag. Ook is hij betrokken bij soortgerichte ringprojecten met uilen, torenvalken, scholeksters, bokjes, kraaien, eksters en oeverzwaluwen.

Rinse van der Vliet is een uiterst ervaren vogelkijker en werkt aan diverse vogelprojecten in Nederland en daarbuiten.

Rinse brengt nauwelijks tijd door zónder vogels of natuur. Staat hij niet met zijn verrekijker naar de horizon te turen, in binnen- of buitenland, dan zet hij zich in als lid van de Nederlandse commissie die zeldzame vogelsoorten beoordeelt of duikt hij in ornithologische literatuur.

Daarnaast werkt hij mee aan de grootschalige One Health PACT-studie van het Erasmus MC-ziekenhuis in Rotterdam, dat de link tussen invasieve diersoorten en ziektes bij mensen onderzoekt. Hiervoor bemonstert Rinse vogels en draagt hij bij aan het educatieve luik van het onderzoek.

“Tijdens het vogels kijken staan al je zintuigen op scherp en je leert ontzettend veel. Het leukste vind ik dat je vooraf niet weet welke soorten je precies gaat zien. Dat maakt elke dag in de natuur weer spannend.”

Rinse van der Vliet

Naast vogels kunnen ook zoogdieren, reptielen en amfibieën Rinse boeien, vooral op het vlak van ecologie, determinatie, geluid en gedrag. Die oneindige interesse voor fauna en de natuur in het algemeen bracht deze ervaren vogelgids ondertussen al naar zo’n 50 landen verspreid over alle continenten.

Wanneer mag hij jou op sleeptouw nemen?

* Rinse gidst reizen voor STARLING in samenwerking met Inezia tours.

 

50 jaar
Rinse van der Vliet
Vogels, macrofauna, gedrag van dieren en Palearctische soorten.
  • Vogelkijker in hart en nieren, met een voorliefde voor trektellen, vogels ringen, determinatie en zeldzaamheden.
  • Houdt ervan om vogels aan te duiden en jou in detail uit te leggen hoe je de vogels herkent en wat je ziet.
  • Een aangename rustige persoonlijkheid!

Op reis met begeleider Rinse