Begeleider

Jan Talloen

Als jonge snaak was Jan volop actief in de toenmalige BJN, nu bekend als JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu). Hij werkte toen mee aan heel wat projecten om vogels en insecten in kaart te brengen in Brugge en omgeving. En die passie voor natuur liet hem niet meer los. Hij werd al in 1976 natuurgids in het Zwin Natuur Park en is tot op vandaag nog altijd een vaste waarde in het Zwingidsenteam. Jan werkte daarnaast ook als gids en natuureducator in natuurcentrum Beisbroek.

Bij het inrichten van een ijskelder als winterverblijf voor vleermuizen kreeg Jan het zwaar te pakken: een niet te stoppen liefde voor die bijzondere fladderaars overmande hem! Niet verwonderlijk dat hij enige tijd later mee aan de wieg stond van de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, toen nog Belgische Natuur- en Vogelreservaten.

Vleermuizen en vogels

Zodra hij kan, trekt Jan de natuur in: meestal in eigen streek, maar ook in de prachtige Gaume en in Noord-Frankrijk, waar hij al meer dan 40 jaar een vaste bezoekers is van de Opaalkust en de baai van de Somme. De rode draad doorheen zijn avonturen? Vleermuizen en vogels!

Humor en natuurkennis

Iemand schreef over Jan na een trip: “Dit weekend op stap geweest met Jan Talloen. Absolute aanrader. Jan weet humor en een topkennis over fauna en flora (specialiteit: vleermuizen) te combineren, doorspekt met wist-je-datjes voor in de keuken. Topper!” Beter kunnen we het eigenlijk niet verwoorden. Jan is zonder enige twijfel een bijzonder grote meerwaarde voor elke trip!

 

68 jaar
Jan Talloen
Ervaren natuurgids en -educator met een voorliefde voor vleermuizen & vogels
  • Stond mee aan de wieg van de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt en blijft geweldig geboeid door deze mysterieuze fladderaars.
  • Doorspekt zijn natuurkennis met een aangenaam gevoel voor humor. Beleven en genieten staan bij Jan voorop!
  • Krijgt zelfs na 40 jaar nog altijd niet genoeg van de prachtige natuur van Noord-Frankrijk en de Gaume.

Jan is een heel gedreven en ervaren gids die iedereen op een ongelooflijk boeiende manier en met een vleugje humor kan meeslepen. Dit gecombineerd met zijn topkennis, een absolute aanrader!

Ina De Wasch
directeur van het Zwin Natuur Park

Op reis met begeleider Jan