Begeleider

Jan-Peter Kelder

Al van jongs af aan is Jan-Peter Kelder (°85) het liefst buiten. Opgroeiend op de Veluwe in Nederland was het bos nooit ver weg. Gaandeweg werden vogels steeds meer zijn focus en inmiddels raakte hij compleet verslaafd aan (het bekijken en fotograferen van) deze vliegende vrienden.

Als natuurgids leven en werken in Thailand

Jan-Peter Kelder studeerde communicatiewetenschappen en voltooit momenteel een studie Bird Biology bij Cornell. Samen met zijn gezin woont Jan-Peter al jaren in Thailand, waar hij zijn werk voor een lokale stichting combineert met het gidsen van vogelaars.

Zuidoost-Azië is zijn vogel-thuis, waar zijn specialisatie en passie ligt. In tegenstelling tot Europa, waar hij naar eigenzeggen ‘nog geen tjiftjaf’ zou herkennen. De tropische kleurenpracht overweldigt hem elke keer opnieuw, en het feit dat je terwijl je vogelt ook reptielen, olifanten, apen en andere dieren tegenkomt, draagt enorm bij aan zijn fascinatie voor Thailand.

Zeldzame soorten zien en fotograferen

Jan-Peter Kelder doet niets liever dan nieuwe gebieden ontdekken en bijzondere soorten vinden. Zo was hij de eerste die sooty-capped babbler in Thailand fotografeerde, en vond hij bijvoorbeeld de tweede Fujian niltava in Thailand in meer dan 50 jaar tijd. Hij spreekt vloeiend Thais, wat een enorme meerwaarde is, en kent de Thaise natuur op zijn duimpje.

Zowel de nationale parken als de vogelhutten kent hij door en door. Want ook fotografie is gaandeweg op Jan-Peters pad gekomen en fotograferen in pittige omstandigheden (zoals donker tropisch regenwoud) ziet hij als een mooie uitdaging.

Soms stilte, vaak gezelligheid

Naast de stilte van de natuur, geniet Jan-Peter ook van gezelligheid. Hij houdt ervan andere natuurfanaten mee de natuur in te nemen, een goede sfeer en een lach vindt hij tijdens een vogelreis minstens net zo belangrijk als het spotten van mooie soorten. Zijn passie voor en kennis over Thaise vogels deelt hij graag. Hij hoopt ook anderen enthousiast te maken voor de tropische kleurenpracht van Thailand (en de omringende landen).

38 jaar
Jan-Peter Kelder
Professioneel natuur- en vogelgids, vogelfotograaf.
  • Houdt van de fantastische Thaise cultuur.
  • Is verzot op kleurrijke vogelsoorten.
  • Heeft zijn eigen lokale reiskantoor en weet dus als geen ander wat reizen is ...!

Op reis met begeleider Jan-Peter