Begeleider

Iwan Lewylle

Wie met begeleider Iwan Lewylle meereist, kan rekenen op een enthousiaste gids met een torenhoge natuurkennis. Hij is gepassioneerd door natuur en geniet ervan om reizigers een fantastische reis te bezorgen. Iwan zorgt ook voor een korreltje zout tijdens de reis en trakteert zijn deelnemers regelmatig op een gezonde portie humor. 

Zijn uitgebreide kennis zorgde ervoor dat Iwan gevraagd werd mee te werken aan het tv-programma Dieren in nesten. Amfibieën en reptielen, vogels of zoogdieren? Iwan is in alle soorten thuis en weet altijd jeugdig enthousiasme in het veld te combineren met een serieuze achtergrond die hij opdeed uit de boeken. Met deze erg toegankelijke en aangename gids ben je altijd zeker van een fantastische reisbelevenis!

Gebeten door natuur

Pas op z’n achttiende ontdekte Iwan de magie van het vogels kijken. Hij kreeg toen een verrekijker cadeau, en met een vogelboek dat hij op zolder bij de bomma vond, ging hij op pad. Het was meteen raak: hij spotte een goudvink! Zo ging de bal aan het rollen en al snel begon hij verder te kijken dan België: eerst binnen Europa, daarna er buiten. Bestemmingen als Argentinië, Cambodja, Thailand, India, Botswana, Namibië, … Ze volgden allemaal. Gaandeweg begon Iwan ook een stevige interesse te ontwikkelen voor zoogdieren en kwamen ze al snel op de eerste plaats.

Heet van koudbloedigen

Iwan werkte op professionele basis lange tijd als amfibieën- en reptielenexpert voor Natuurpunt en wist talloze uren te steken in het behoud van alle 21 bedreigde soorten die ons land huisvest. Hij was jaren achter elkaar op koude lentenachten te vinden in alle hoeken van Limburg om de ernstig bedreigde knoflookpadden te monitoren, kamsalamanders te scheppen of boomkikkers te tellen.

Het buitenland riep

Na een lange tijd begon het buitenland toch te roepen en besloot Iwan een loopbaanonderbreking te nemen en draaide hij mee in diverse projecten in Nieuw-Zeeland, samen met zijn partner Ellen. Zo was hij al snel een van de slechts handvol Belgen die erin slaagden alle soorten kiwi’s te zien, een groep die hij nog altijd in het hart draagt. Hij deed ervaring op met pelagische tochten waarbij de albatrossen en andere zeevogels hem om de oren vlogen, maar genoot ook van alle bizarre buideldieren die zowel Nieuw-Zeeland maar ook Australië huisvesten. Uiteindelijk besloot hij echt voet aan wal te zetten in het wilde British-Columbia, in Canada, waar hij nu geniet van otters in de tuin, zwarte beren aan de brievenbus en poema’s aan de voordeur. Met begeleider Iwan Lewylle kies je voor een unieke natuurreis!

41 jaar
Iwan Lewylle
Gedreven natuurreisgids met voorliefde voor amfibieën en reptielen, vogels en zoogdieren
  • Op z'n achttiende vond hij bij bomma op zolder een vogelboek, waar het allemaal mee begon.
  • Iwan is gek op boomkikkers, padden en vliegende draakjes. Oervogels (kiwi's en kokako) slaan hem met verstomming.
  • Houdt zo veel van natuur dat hij er middenin ging wonen: Canada is zijn nieuwe thuis.

Op reis met begeleider Iwan