Begeleider

Frederik Thoelen

Al op heel jonge leeftijd liep begeleider Frederik Thoelen met de oren gespitst door het bos, op zoek naar reeën of eekhoorntjes. Deze prille interesse in onze inheemse natuur versterkte nog toen hij als vrijwilliger aan de slag ging in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek. De dieren die hij er van dichtbij leerde kennen, wilde hij ook in het wild zien. Zo werd zijn hobby al snel een echte passie. Vandaag is zijn doel om ook andere mensen warm maken voor alles wat rondloopt, kruipt en vliegt. 

De laatste jaren focust Frederik niet alleen meer op het observeren van wilde dieren, maar brengt hij ze ook in (film)beeld. Met succes: verschillende van zijn films werden geselecteerd voor nationale en internationale natuurfilmfestivals, en hij werkte onder meer mee aan het tv-programma Dieren in nesten.

Een hart voor Afrika

Meestal trekt Frederik naar Europese bestemmingen: hij houdt van de enorme diversiteit die onze Europese natuur biedt en die niet altijd naar waarde wordt geschat. Eén keer per jaar bezoekt Frederik ook een meer exotische bestemming om op zoek te gaan naar dieren. Hij is verliefd op Afrika, en trok onder andere naar Burundi, Tanzania, Zuid-Afrika en Kenia. In Ethiopië ging hij op zoek naar de mythische ‘Nechisar nachtzwaluw’, en hij slaagde erin om beelden te maken van Ethiopische wolven. Maar ook het Zuid-Amerikaanse regenwoud blijft hem altijd opnieuw boeien. Zo verkende hij al het Surinaamse regenwoud en Ecuador. Begeleider Frederik Thoelen droomt ervan om ooit bonobo’s in het wild te zien, omdat dat de dieren zijn die hij voor zijn biologiethesis bestudeerde.

38 jaar
Frederik Thoelen
Natuurreisgids & cineast met een voorliefde voor zoogdieren, vogels en reptielen
  • Is gepassioneerde medewerker van het Natuurhulpcentrum.
  • Maakt eigen natuurfilms en -beelden en werkte zowel voor als achter de schermen mee aan Dieren in Nesten.
  • Droomt ervan om ooit bonobo's te zien in het wild.

Op reis met begeleider Frederik