Begeleider

Bastiaan De Ketelaere

Voor begeleider Bastiaan De Ketelaere, of kortweg ‘Bas’, vormt natuurstudie een rode draad door zijn leven. Zijn opleiding als ecologisch onderzoeker bracht hem al in aanraking met verschillende soortgroepen, van bruine kiekendieven en patrijzen tot kameleons en jakhalzen. Bas is momenteel lesgever over vogels bij Natuurpunt en heeft dus nu als missie om deze kennis en liefde rond natuur over te brengen naar iedereen die hiervoor open staat.

Natuurstudie als werk, hobby en passie

Als student in de biologie kreeg Bas de smaak voor het soorten zoeken keihard te pakken. Een eerste natuurstudiereis naar Polen plaveide dan ook de weg naar wat nog veel ‘natuurgerichte’ reizen zouden worden. Hij smeet zich in de boeken en beluisterde elk vogelgeluid, om toch maar zeker te zijn geen enkele waarneming te missen. Woestijnen en steppes zijn Bas’ favoriete habitat, waardoor hij al meerdere malen landen als Marokko en Spanje bezocht. Zeker binnen Europa heeft Bas al een mooi palmares aan bezochte bestemmingen: Noorwegen, Finland, Hongarije, Roemenië, Griekenland, Cyprus, Georgië, Armenië… En buiten Europa is Oman zijn favoriet!

In de tussentijd kon Bas ook deze liefde voor natuur doortrekken in zijn job. In het verleden werkte hij mee aan enkele onderzoeksprojecten voor het INBO en nam hij het beheer van een Gents natuurgebied op zijn schouders. Maar sinds 2022 is Bas ook lesgever over vogels binnen Natuurpunt, wat ervoor zorgt dat hij nu een voltijds vogelkijker en vogelgids is. Hij voelt zich in zijn element wanneer hij zijn passie rondvogels kan delen met mede-liefhebbers.

Meer dan vogels

Een kennis en voorliefde voor vogels betekent echter niet dat andere soortgroepen geen aandacht krijgen. Zo gaat Bas tijdens elke reis ook elke (nacht)vlinder, reptiel of amfibie determineren en in eigen land spendeerde hij al vele uren in de Ardennen, zoekend naar zoogdieren.

Trektellen in binnen- en buitenland

Als je Bas zou vragen naar zijn favoriete bezigheid, is de kans reëel dat trektellen het antwoord zal vormen. Zowel in Gent als aan de Belgische kust stond Bas al uren de lucht af te turen om elke migrerende goudplevier of roepende leeuwerik te noteren. Maar ook in het buitenland gaat Bas het trektellen opzoeken. Hier springt meteen Georgië in het vizier, want Bas telde reeds verschillende (5+) trekseizoenen mee in het Batumi Raptor Count project. In de bottleneck van Georgië passeren elk najaar meer dan een miljoen roofvogels. Dit spektakelstuk veroverde het hart van Bas en uiteindelijk besloot hij ook het telproject mee te coördineren! Kortom, een gids met hoogwaardige organisatorische skills!

32 jaar
Bastiaan De Ketelaere
(Bas)
Zoogdieren, vogels, amfibieën, vlinders, ...
  • Fervent bezig met natuurstudie in binnen- en buitenland
  • Trekteller in hart en nieren, met een voorliefde voor roofvogels!
  • Goedlachs en open, neemt een groep met veel plezier op sleeptouw

Op reis met begeleider Bastiaan