De fauna en flora die Turkije kenmerkt is ronduit uniek. De reden hiervoor is de ligging van het land. Turkije ligt op een kruispunt van drie continenten. Je vindt er dan ook een stevige mix van Europese, Aziatische en zelfs Afrikaanse invloeden.
Migratieroutes van tal van soorten lopen doorheen het land, wat de vogeldiversiteit alleen maar verhoogt. Wat dacht je van kleurrijke vogelsoorten zoals pelikanen, smyrnagors, Kaspisch berghoen, steenheggemus, smyrnaijsvogel, … Maar tevens orchideeën, vlinders, libellen en talrijke reptielensoorten kruisen ongetwijfeld ons pad tijdens deze prachtige natuur- en vogelreis naar Turkije.
Turkije is een ongelooflijk boeiend en bijzonder land! De rijke cultuur is diep geworteld in elke uithoek van het land. Gastvrijheid is één van de vele troeven, samen met het gevarieerde en best wel heerlijke eten. Tijdens deze natuurreis proef je heel zeker het échte Turkije, dat garanderen we jou. Ondertussen brengen we jou van de éne bijzondere locatie naar de andere. Langs de prachtige kust bezaaid met rotskliffen, tot de bekende Goksu Delta waar we hopelijk niet weten waar eerst gekeken. We trekken daarnaast ook de bergen en het binnenland in. Variatie op een rustig tempo is dus zonder twijfel één van de speerpunten van deze reis.
Deze reis staat in het teken van de Zuid-Turkse fauna en flora. Je begeeft je door een grote diversiteit aan landschappen, inclusief de belangrijkste wetlands van het Midden-Oosten. Marmereend, talrijke reigersoorten, flamingo’s, kroeskoppelikanen en grijskoppurperkoet zijn maar een greep uit het aanbod in de gekende Goksu Delta. Zowel het laagland als enkele spectaculaire bergketens komen aan bod.
Zangvogels en andere leuke soorten waarlangs de route je brengt zijn bonte- en smyrnaijsvogel, bergkalanderleeuwerik, Kaspisch berghoen, smyrnagors en rouwmees. We garanderen tot de verbeelding sprekende panorama’s, maar ook intieme close-ups van vele bijzondere vogels, vlinders, libellen, reptielen en kleurrijke bloeiende bloemen zoals orchissen en wilde irissen.
Het uiterste oosten van Turkije moet het hoogtepunt worden van de reis. Een regio die enkele jaren geleden niet meer te bereizen was, maar sinds enige tijd opnieuw een veilige bestemming is. En dat wil je niet gemist hebben… Wat dacht je van soorten als roodstaarttapuit, grote vale spotvogel, Perzische roodborst, bruinkeelortolaan, rouwmees en smyrnagors om er maar enkele te noemen! Of huisgierzwaluw, gestreepte dwergooruil, ménétries grasmus, Iraakse babbelaar, Indische rotsmus, vale woestijnvink, Moabmus en bleke rotsmus. Allemaal droomsoortjes die je kent vanuit de boek, maar misschien nog nooit hebt gezien. Afsluiten doen we in de steppes op zoek naar witbuikzandhoen, renvogel, finsch’ tapuit en Perzische woestijnpatrijs.
Vandaag reizen we naar Antalya om vervolgens door te rijden naar Manavgat langs de kust. Onze uitvalsbasis voor de volgende dagen.
We vertrekken vanuit Brussel of Amsterdam, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
We vliegen er direct in en reizen naar Oymapinar meer voor bruine visuil. Toch wel héél bijzonder zo ‘dicht’ bij huis! Het is meteen ook de ster van de dag, als we hem kunnen vinden!
Vandaag reizen we de bergen in. Een mekka voor voor flora, mooie landschappen en bijzondere vogels. Rotsklever, rode bergvink, alpenkraai en heel wat andere leukers komen misschien wel op ons pad.
Ook vandaag trekken we de bergen in vanuit Manavgat op zoek naar specialiteiten. Bergkalanderleeuwerik, witrugspecht, roodkopklauwier, aasgier, grijze gors, …
Vandaag bevinden we ons aan de kust, op één van de soortenrijkste locaties van de reis. We verwachten grijskoppurperkoet, zwarte frankolijn, zwartkoprietzanger, Arabische bulbul, sporenkievit en heel wat andere bijzonderheden.
Vandaag reizen we van de Goksu delta de bergen in. We mikken op rotskruiper, roodvoorhoofdkanarie en Aziatische steenpatrijs.
De Sultan Marshes zijn een topper! Het is een steppemeer omgeven door sublieme steppes. Je hebt er dus een gigantische diversiteit én het is ook nog eens een belangrijke plaats voor vogels die op trek zijn. Witkopeend, woestijnplevier, dunbekmeeuw, zwartbuikzandhoen, kleine kortteenleeuwerik en isabeltapuit behoren allemaal tot de mogelijkheden.
We maken de transfer naar het Aladaglar National Park.
Vandaag gaan we op zoek naar Kaspisch berghoen. Naast Georgië is dit dé plek om deze soort te zien. Ondertussen hebben we kans op steenheggemus, rode bergvink en sneeuwvink.
We verplaatsen ons opnieuw, nu naar de Akyatan lagoon. In de winter worden hier tot 100.000 vogels samen geteld en ook wij verwachten heel wat vogels te zien hier.
Een transferdag waar we van de bergen terug reizen naar de kust. ’s Avonds maken we kennis met Adana en proeven we een vleugje cultuur.
Vandaag reizen we naar het bijzondere oosten waar we kan hebben op heel wat specialiteiten. Roodstaarttapuit, grote vale spotvogel, Perzische roodborst, bruinkeelortolaan, rouwmees en smyrnagors om er maar enkele te noemen!
Vandaag starten we de dag in de buurt van de Eufraat, waar we kans hebben op heremietibis, de oostelijke populatie. In deze regio zoeken we ook huisgierzwaluw, gestreepte dwergooruil, ménétries grasmus, Iraakse babbelaar, Indische rotsmus, vale woestijnvink, Moabmus en bleke rotsmus. In de steppes zoeken we naar witbuikzandhoen, renvogel, finsch’ tapuit en Perzische woestijnpatrijs.
Vandaag is het transferdag terug naar huis! Helaas, de geweldige trip zit er op.