De bootreis van Spitsbergen naar Noordoost-Groenland is op z’n minst spectaculair te noemen. Je begeeft je doorheen een van de meest adembenemende landschappen van de wereld, het noordelijk poolgebied. Pakijs, ijsbergen, fjorden en een bijzonder dierenleven met een hele verzameling zeehonden, walvissen, zeevogels en met wat geluk de echte heerser van de noordelijke ijsvelden: ijsbeer!
We vertrekken vanuit Longyearbyen, op Spitsbergen. We doen eerst de baai Trygghamna aan, oorspronkelijk ’Behouden haven’ genoemd en in de zeventiende eeuw frequent door walvisvaarders gebruikt om traanolie uit het spek van de Groenlandse walvis te koken. Een andere bestemming is die van Pomoren, een achttiende eeuws jachtstation van Russische jagers. Van hieruit gaat de trip naar de Alkhornet, een grote klif met tienduizenden zeevogels. Onderaan de kliffen kunnen we rekenen op poolvossen die er de vogeljongen proberen te verschalken. Rendieren begrazen er de weelderige toendra.
Tenslotte varen we de Fuglefjorden (letterlijk ‘vogelfjord’) binnen, van waaruit we een reeks prachtige panorama’s te zien krijgen van de gletsjer Svitjodbreen en Birgerbukta. Op de rotsige eilandjes broeden veel grote jagers en de kans dat we ijsberen zien is groot. Iets verder naar het noorden bezoeken we Raudfjord. Deze fjord is een uitstekende locatie om te zoeken naar ringelrobben, baardrobben en beloega’s. Ook hier zouden wel eens ijsberen kunnen zitten.
We wagen ons aan de grote oversteek. Ons schip vaart langsheen de pakijsgrens tussen Spitsbergen en Groenland. We kijken uit naar allerhande walvissen en trekvogels. De hele overtocht neemt – mits een gunstige wind – een drietal dagen in beslag. We proberen eerst de Foster Bugt binnen te varen om vervolgens te landen in Myggebugten. Op ons verlanglijstje staan de talrijke muskusossen die hier op de toendra grazen.
De volgende vijf dagen verkennen we verschillende locaties langs de kust van Groenland, met op elke plek weer nieuwe bijzonderheden. Wat het precies wordt, dat weten we pas op het moment zelf, gezien we rekening moeten houden met allerlei klimaatomstandigheden. Een aantal mogelijke locaties zijn:
Uiteindelijk vertrekken we richting Scoresby Sund. We zijn hiervoor een volledige dag op zee, maar hebben heel wat leuks in het vooruitzicht. Het grootste fjordensysteem ter wereld is dan ook niet niks! Enkele locaties die we aandoen:
Het avontuur begint in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Geniet van een wandeling door dit voormalige mijnstadje, waarvan de parochiekerk en het Spitsbergenmuseum voor fascinerende bezienswaardigheden zorgen. Hoewel het landschap er grimmig uitziet, zijn hier meer dan honderd plantensoorten geregistreerd. In de vroege avond vaart het schip Isfjorden uit, waar we mogelijk de eerste dwergvinvis van de reis kunnen spotten.
Afhankelijk van de omstandigheden kunnen we uiteindelijk de grillige rand van het Oost-Groenlandse zee-ijs in zicht zien flitsen. Houd walvissen en migrerende zeevogels in de gaten.
Als we Groenland naderen, varen we mogelijk door het zee-ijs Foster Bay binnen en landen we bij Myggebugten. Voorbij de oude jagershut waar Noorse pelsjagers ooit op ijsberen en poolvossen jaagden, ligt een uitgestrekte toendra bevolkt door muskusossen en ganzen die op de kleine meren drijven. Vanaf hier varen we door de Kaiser Franz Josef Fjord, omgeven door torenhoge bergen en heldere ijsbergen in het binnenland. Een alternatieve route is Sofia Sound, een smallere waterweg.
We komen aan bij Teufelschloss (Duivelskasteel), een berg met gelaagde geologie. Aan de andere kant van de fjord ligt Blomsterbugt en de beoogde landingsplaats. In de middag gaan we naar Antarctic Sound, waar we de eilanden Ruth, Maria en Ella vinden. Maria is de meest waarschijnlijke plek voor een landing.
De eerste helft van de dag brengen we door in Antarctic Havn, een uitgestrekte vallei waar je groepen muskusossen kunt spotten. In deze tijd van het jaar is de schaarse vegetatie gekleed in de vurige kleuren van de herfst.
Vandaag bereiken we Scoresby Sund, varend langs de gletsjer Volquart Boons Kyst. Je kan ook genieten van een Zodiac-cruise langs een van de gletsjerfronten, samen met een bezoek aan de basaltzuilen en ijsformaties van Vikingebugt. We vervolgen onze weg langs de oostkust van Milne dieper de fjord in.
In de ochtend komen we kolossale ijsbergen tegen, sommige meer dan 100 meter hoog en meer dan een kilometer lang. De meeste ervan liggen aan de grond, aangezien de fjord slechts ongeveer 400 meter diep is. We landen dan in de buurt van Sydkap, met een prachtig uitzicht op Hall Bredning en een goede foto van het zien van poolhazen. Later zullen we landen in Satakajik en de overblijfselen van Thule-woningen bekijken.
Vandaag maken we een toendra-landing op Liverpool Land, in Rush Inlet. De middagstop is Ittoqqortoormiit, de grootste nederzetting in Scoresby Sund met ongeveer driehonderd inwoners. Bij het postkantoor kunt u postzegels kopen voor uw ansichtkaarten of gewoon rondlopen om de sledehonden en de drogende huiden van zeehonden en muskusossen te zien. In de middag varen we naar het zuiden, langs de schilderachtige landschappen van de kust van Blosseville.
Onze volgende stop is Stewart Island, een belangrijk jachtgebied voor de inwoners van Scoresby Sund. Er zijn hier prachtige overblijfselen van Thule-huizen te zien. Rømer Fjord en Turner Sound geven ons ondertussen de mogelijkheid om ver landinwaarts te varen, omdat ze geen gletsjerfront aan de kop hebben en niet verstopt zijn met ijs. Dit biedt ons ook goede wandelmogelijkheden.
Terwijl we zuidwaarts varen langs de kust van Oost-Groenland, komen we verschillende fjorden binnen die strijden om schoonheid: d’Aunay, Nansen en mogelijk Ikersuaq of Kangertitsivaqmiit. De meeste van deze fjorden hebben een gletsjerfront aan de kop, maar elk van deze fjorden biedt ons de kans om ijsberen te zien.
Tasiilaq, ooit bekend als Angmagssalik (ongeveer 2.000 inwoners) is onze volgende aanloophaven. Dit charmante stadje is het centrum van Oost-Groenland en beschikt over een museum waar u meer te weten kunt komen over de kleurrijke lokale geschiedenis van dit ongelooflijk afgelegen gebied.
Vervolgens varen we zuidwaarts om te landen in Umivik, waar de ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen de Groenlandse ijskap beklom. Hier kun je misschien zelfs een klein stukje in zijn voetsporen lopen.
Vandaag varen we rond Skjoldungen door een van de meest spectaculaire fjorden van Zuidoost-Groenland en landen vervolgens in Qornoq om huizen uit de Thule-cultuur te zien. Vervolgens bezoeken we Mariedal en een prachtige vallei waar Groenlanders in de herfst bessen verzamelden.
We gaan verder naar Timmiarmiut, zien een verlaten Groenlandse nederzetting en varen mogelijk de fjord in. In het verleden zijn hier wel eens ijsberen gesignaleerd. Als alternatief kunnen we Igutsait in het zuiden bezoeken.
Onze westwaartse passage van de Prins Christian Sund wordt omringd door bergen van meer dan 1.000 meter (3.300 voet) en is een van de hoogtepunten van de reis. We kunnen een landing maken in Svaerdfiskens Havn of ’s avonds in Ikigait, ooit bekend als Herjolfsnes, een voormalige Noorse nederzetting.
Vandaag bereiken we Lichtenau, een lieflijk maar vrijwel verlaten Groenlands dorp, waar de Herrnhuters in de 18e eeuw een missie hadden en waar enkele van hun grote gebouwen in Duitse stijl nog steeds staan. We zullen dan proberen Uunartoq te bereiken, waar we kunnen baden in een grote warmwaterbron omringd door ijsbergen. Aan de overkant van Vagar vinden we de overblijfselen van een Noorse hoeve.
In Eriksfjord landen we in Ittileq, in een baai van waaruit we 4 km over een weg naar Igaliku (Gardar) kunnen lopen. In dit kleine Groenlandse dorp kunnen we de overblijfselen zien van een 13e-eeuwse Noorse kerk, samen met andere ruïnes. In de middag willen we Bratthalid bezoeken, de basis van Erik de Rode. Dit is een subarctisch gebied met berkenbomen, landbouw en vee. Later die avond komen we aan in Narssarsuaq voor de laatste nacht van onze reis.
Vanaf de luchthaven Narsarsuaq uit de Tweede Wereldoorlog vliegen we terug naar Kopenhagen. Hoewel ons avontuur ten einde is, nemen we herinneringen mee naar huis die ons zullen vergezellen, waar het volgende avontuur ook ligt.