16 november 2023

Reisverslag Asturië en Cantabrië: op zoek naar beren en wolven

STARLING organiseerde een reis voor de Vogelwerkgroep Noord-West-Vlaanderen naar het noordwesten van Spanje, een van de weinige plaatsen in Europa waar je een heel grote kans hebt om bruine beren en wolven te observeren.  Asturië en Cantabrië hebben ongelooflijk veel geheimen die ongekend zijn bij het grotere publiek: van indrukwekkende berglandschappen in de Picos de Europa tot prachtige bergweides en authentieke cultuur in Somiedo. De deelnemers overgoten hun reis op het einde nog met een sausje kust en zee. Het werd een bijzondere combinatie van ervaringen en waarnemingen. Lees er alles over in het reisverslag van deelneemster Valérie Goethals.

Van Bilbao via Santander en Cillovigo de Liébana naar Potes

Onze eerste dag levert heel wat waarnemingen op van vogelsoorten zoals de witte kwikstaart, gierzwaluw, slangenarend, dwergarend, grauwe vliegenvanger, vale gier, bonte vliegenvanger, fitis, sperwer, zwarte kraai, knobbelzwaan, raaf, koereiger, Turkse tortel, Alpenkraai, Europese kanarie en van vlindersoorten zoals de Atalanta, oranje luzernevlinder, tijgerblauwtje, Cleopatra, kolibrievlinder.

 

Magnifiek panorama

Wie een breedbeeldoverzicht van het gebergte wil zien, moet beslist de kabelbaan nemen naar Fuente Dé, gelegen in het oostelijk massief van de Picos de Europa. In drie minuten leggen we de 800 meter omhoog af en komen we aan op een fantastisch uitkijkpunt, El Balcón, dat uitkijkt over het indrukwekkend, natuurlijk, glaciaal amfitheater met bergweidevelden van Fuente Dé.

Hier ontspringt de Deva rivier. We nemen de rest van de dag de tijd om helemaal te voet terug naar beneden te wandelen. Onderweg genieten we van de prachtige bergvogels, mooie flora en magnifieke landschappen.

We voegen weer heel wat toe aan ons soortenlijstje: onder andere de ijsvogel, rode rotslijster, waterpieper, Alpenkauw, Alpenheggenmus, tapuit, lammergier, torenvalk, slechtvalk, rotskruiper, steenarend, rotszwaluw, argusvlinder, adonisblauwtje, Cantabrische muurhagedis, vroedmeesterpad, Cantabrische gems.

 

Twee toppers!

De wandeling aan de Puerto de San Glorío en de Mirador del Corzo op 1599 m hoogte is een schot in de roos met enkele leuke vogelsoorten en een topper als de Asturische erebia!

De omgeving van ons hotel blijkt rijk aan dagvlinders te zijn: klein tijgerblauwtje, bont zandoogje, icarusblauwtje, oranje luzernevlinder, tijgerblauwtje, Bretons spikkeldikkopje, klein koolwitje, argusvlinder, hooibeestje, … Top!

We spotten vandaag ook nog de Iberische groene specht, cirlgors, orpheusspotvogel, houtsnip, muurhagedis, Spaanse steenbok.

 Tijdens de avondexcursie ten zuiden van Boca de Huérgano tikken we de tweede topwaarneming van onze reis af: een wilde kat!!!

Op zoek naar beer en wolf

Aan het uitkijkpunt in Cervera de Pisuerga trotseren we regen en wind en speuren we verwoed naar zoogdieren, maar slechts één iemand kan eventjes een glimp opvangen van een beer en een wolf

We zien vandaag ook nog de Provençaalse grasmus, Cetti’s zanger, edelhert, wilde kat (3 + 2) en wild zwijn (5).

 

Mooie steppegebieden en landbouwvlaktes

In Boca de Huérgano spotten we een vos en weer heel wat soorten vogels. Aan de brug over de Rio Yuso is de observatie van vier zwartbuikwaterspreeuwen leuk meegenomen.

We rijden van Riaño naar de steppes tussen Cistierna en León. In een omweg richting Somiedo doen we nog enkele steppegebieden aan om het soortenaantal wat aan te dikken. Het levert ons nog de Iberische klapekster en de rode wouw op.

Ook de landbouwvlaktes ter hoogte van Santovenia de la Valdoncina, Onzonilla, Chozas de Abajo en Ardón zijn de moeite waard en zijn goed voor de steenarend en de heivlinder.

Onze eerste poging om de bruine beer te zien vanop de populaire hotspot Mirador de Gúa blijft jammer genoeg onbeloond. De bosuil in Pola de Somiedo is onze troostprijs.

 

Rijke flora

We wagen vóór het ontbijt nogmaals onze kans aan de Mirador de Gúa om beren te zien. Maar ook nu laten ze zich niet zien.

Op een wandeling op 3 km ten noorden van Pola de Somiedo hebben we veel aandacht voor de flora daar. We determineren spoorbloem, schubvaren, steenbreekvaren, tripmadam, steeneik, brede wespenorchis, kleine bevernel, kleine steentijm, herfstschroeforchis, zachte naaldvaren, tongvaren, echt venushaar, stinkend nieskruid, aster trinervius, Calamintha nepeta subsp. Nepeta.

Op verschillende plaatsen tussen Pola de Somiedo en Alto de la Farrapona houden we geregeld een stop om naar beren te speuren, maar helaas.

Vogels en vlinders zijn wel van de partij, onder andere de goudvink, duinpieper, rotskruiper, grijze gors, Alpenkraai, patrijs, oranje en zuidelijke luzernevlinder, bleek blauwtje, Moors bruin blauwtje, kleine vos, oranje kruidenmot en bruinbandspanner.

 

Bingo!

Vóór het ontbijt doen we voor de derde keer een poging om beren te zien vanaf de Mirador de Gúa. En na een uurtje speuren is het bingo!

Na deze magnifieke waarneming van de bruine beer kan onze dag niet meer stuk. Onder een zalig zonnetje maken we vervolgens een wandeling in het prachtige Valle de Lago, een echt walhalla voor dagvlinders zoals het aambeeldspikkeldikkopje, de zuidelijke aardbeivlinder, kommavlinder, morgenrood, gehakkelde aurelia, …

De rit naar Perlunes is een mooie, maar avontuurlijke rit in de bergen met prachtige vergezichten en mooie valleien. Perlunes is een pittoresk dorpje waar nog authentieke, typische graanschuren staan.

Lange, maar interessante rit naar Etxebarria

Onderweg naar Etxebarria stoppen we aan de Embalse de Valdemurrio ter hoogte van El Carrillon. Deze stop is er ook boenk op met een prachtige waarneming van een Europese otter.

Een korte wandeling aan Estuarium Rio de la Ria en de omgeving ter hoogte van Villaviciosa levert ons enkele leuke steltlopers op, zoals de oeverloper, groenpootruiter, (regen)wulp, rosse grutto en tureluur.

 

Subliem einde

We eindigen de reis met een topper van formaat: een boottocht voor walvissen, dolfijnen en zeevogels!

STARLING heeft een boot gecharterd voor onze groep voor een pelagic in de Golf van Biskaje.

Pas tegen de middag komen de prachtwaarnemingen één na één op gang. Af en toe kunnen we genieten van een ‘feeding frenzy’ met een allegaartje van wel vijf soorten pijlstormvogels: de vale, grauwe grote, noordse en Kuhls pijlstormvogel.

We spotten ook de gewone dolfijn en de gewone maanvis.

Een boottocht om nooit meer te vergeten!

 

Gewapend met een soortenlijst om u tegen te zeggen, vliegen we voldaan terug naar huis.

SOORTENLIJST:

  • Vogels: 132
  • Zoogdieren: 15
  • Reptielen en amfibieën: 7
  • Dagvlinders: 39
  • Libellen: 4

 

Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.