02 mei 2023

Reisverslag Oeganda 2023: van schoenbekooievaar tot berggorilla

Oeganda, van berggorilla tot schoenbekooievaar… STARLING-gidsen Rudi Debruyne en David ‘Billy’ Herman namen acht enthousiastelingen mee op sleeptouw om deze parel van Afrika te ontdekken. Met twee comfortabele jeeps trokken ze dit prachtige land door. Deelneemster Winnie maakte een reisverslag over deze fotografiereis.

Wil jij ook oog in oog komen te staan met de vele primaten van dit land en vooral met de imposante berggorilla’s, je in de prehistorie wanen bij de aanblik van de schoenbekooievaar en de rijke fauna en flora van dit veelzijdige land ontdekken? Schrijf je dan vóór 1 juli 2024 in voor de volgende reis die eind januari 2025 wordt georganiseerd.

 

Inpakken en wegwezen uit het koude België

Eind januari 2023 is het dan zover: inpakken voor de tropische temperaturen aan de evenaar; een beetje raar zo putje winter. Goed ingeduffeld in ‘af te pellen’ laagjes vertrekken we richting Oeganda. Op de luchthaven ontmoeten we al de toffe groep (twee STARLING-gidsen en zes medereizigers) waarmee we twee weken rondreizen in twee keicoole jeeps waarvan het dak open kan.

Na een lange vlucht via Rwanda komen we in het midden van de nacht op onze bestemming aan in letterlijk ‘donker’ Afrika.

Al snel wordt duidelijk dat dit een reis is en geen vakantie. Want in bed om 1u30 ’s nachts, betekent niet uitslapen, integendeel. De beste foto-uren zijn immers vroeg in de ochtend en laat in de avond.

 

Op zoek naar de mysterieuze schoenbekooievaar

De eerste ochtend moeten we al uit bed om 4u30, oh ellende… Maar de beloning is groot. De wel erg zeldzame schoenbekooievaar laat zich van zijn beste kant fotograferen. En geef toe, het lijkt toch echt wel of nog niet alle dino’s zijn uitgestorven. De reis kan in ieder geval al niet meer stuk!

Met onze jeeps hobbelen we vervolgens het hele land door. We rijden eerst naar het noorden en bezoeken een neushoornpark dat zich inzet voor deze bedreigde diersoort. Onderweg stoppen we verschillende keren voor al die kleine, kleurrijke vogeltjes langs de weg.  Geen wonder dat we 7,5 uur doen over amper 250 km. Op bepaalde momenten zijn we zo gefocust op de vogeltjes dat we zelfs een exemplaar van de big five over het hoofd zien 😉.

© Sabine Ongenae

Oeganda, land met een rijke biodiversiteit

Oeganda is een fijn land om door te reizen met zijn vele verschillende ecosystemen. We komen op onze rondreis moerassen én droge savanne tegen, vochtige hete regenwouden én koelere bergen, grote meren én de langste rivier (yes, cruise op de Nijl!).

De biodiversiteit is dan ook navenant. Elke dag brengt wat nieuws. Niet alleen krijgen we de prachtige giraffen, ‘pumba’s’, nijlpaarden en allerlei soorten antilopes te zien, ook de héle big five (yes, eindelijk ook het luipaard) passeert onze lens.

Daarnaast zijn er de vele vogels: van kleurrijke wevertjes, bijeneters en ijsvogels over gieren en kuifarenden tot kraanvogels en nachtzwaluwen.

© Sabine Ongenae

We wanen ons in een documentaire van Jane Goodall

Maar wat mijn hart toch het snelst doet slaan, is de gedachte om chimpansees en berggorilla’s te zien.

Voor de chimpansees trekken we bepakt en bezakt het Kibale regenwoud in. We vinden na enkele uren een familie hoog in de bomen. Met het hoofd in onze nek slaan we ze gade. Ze vlooien, knuffelen, kibbelen, eten, vertonen machogedrag net als in de documentaires van Jane Goodall. Hen fotograferen met het drie kilo wegende fototoestel en al die takjes en blaadjes ervoor is een uitdaging. Maar als zij hoog in de bomen blijven, kunnen wij veilig plat op de grond gaan liggen en genieten van dit spektakel. Na een dik uurtje is het voorbij en keren we voldaan terug. In de namiddag trekken we door het moeras op zoek naar een zeldzame soort bijeneters.

De ene excursie rijgt zich zo aan de andere. We doen ochtend-gamewalks, middag-boottochten, avond-gamedrives en nacht-spottings met de lamp. En als we eens ‘rust’ hebben in een hotel, dan horen we toch weer een hop roepen of een kolonie vleermuizen lawaai maken. En die willen we dan ook graag op de foto, natuurlijk!

© Sabine Ongenae

Magisch moment!

We worden almaar meer moe, maar we houden toch nog een beetje energie over als reserve voor onze voorlaatste stop, het Bwindi Impenetrable Forest National Park, op de grens met Rwanda. Dit hele gebied is gericht op de bescherming van de berggorilla’s waarvan hier meer dan de helft van de wereldpopulatie rondloopt. En rondlopen doen ze graag.

Terwijl wij de berg beklimmen, zitten er dieper in de jungle al gorillatrackers, op zoek naar de enkele benaderbare families, zodat wij de juiste richting uitgaan. En ja hoor, de walkie talkie knettert: ze hebben ze gevonden! Nog eventjes doorbijten. Het is afzien op het quasi onbegaanbare pad dat ter plaatse wordt gemaakt.

Maar dan ineens staan we oog in oog met een berggorilla en valt al de rest weg! Het is een magisch moment. Ze lijken zo hard op ons en ze tonen dezelfde gezichtsuitdrukkingen Eén van de moeders showt haar jong. Tja, hoe zou je zelf zijn, het is dan ook heel schattig!

Maar meer oog hebben voor de gorilla’s dan voor waar je je voeten zet is gevaarlijk! Een van onze medereizigers mistrapt zich en breekt haar enkel. Gelukkig hebben we onder de reisgenoten ook een dokter die haar been kan spalken. Voor Sabine is de reis nu helaas voorbij. Ze wordt door een bende dragers op een ’troon’ naar beneden gedragen. Wij mogen, na de commotie, nog eventjes blijven maar niet te lang. De gorilla’s hebben ook hun rust en ademruimte nodig.

© Sabine Ongenae

Moe maar voldaan keren we terug huiswaarts

Na nog een laatste stop van twee dagen bij Lake Mburo, de enige plek in Oeganda waar je impala’s en zebra’s kan spotten, keren ook wij terug naar huis waar we kunnen bekomen en vooral nagenieten van deze adembenemende reis. En al een beetje dromen over een volgende bestemming, toch?

Met een dikke dankjewel aan de reisorganisatie STARLING , de gidsen Billy en Rudi en de reisgenoten om er zo’n mooi avontuur van te maken!

© Sabine Ongenae
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.