© STARLING reizen
26 februari 2015

Harde winter voor Kaspisch berghoen!

In Centraal-Turkije ligt er het ongerepte Aladaglargebergte, dat heel erg op de Italiaanse Dolomieten lijkt. Dit gebergte maakt deel uit van de Taurusketen, die zich uitstrekt over heel Azië. De Vlaamse Kathy Van Crombruggen woont hier en deelt haar waarnemingen met ons.

Adembenemend landschap. © STARLING reizen

“Het Aladaglargebergte herbergt heel wat bijzondere vogelsoorten. Een daarvan is het Kaspisch berghoen (Tetraogallus caspius), een fazantachtige van ongeveer 60 cm. Alhoewel de zomers hier erg warm en droog zijn, kent het gebergte ook strenge winters met veel sneeuwval. Op dit ogenblik ligt er meters sneeuw. In het witte sneeuwtapijt valt het anders goed gecamoufleerde Kaspisch berghoen nogal op. Omwille van de winterse weersomstandigheden zijn de vogels makkelijk te vinden op lagere hoogtes. Het Aladaglargebergte is sinds 1995 een beschermd natuurgebied en jacht is er strikt verboden. Toch zijn de schuwe vogels die op de rode lijst van IUCN staan een al te makkelijke prooi nu.”

“Je kan momenteel ook moeiteloos vele bezoargeiten (soort Ibex) zien. In de diepe sneeuw zijn ze echter een heel pak minder mobiel dan in de zomer. De wolven zijn daar maar al te graag mee gediend. De laatste jaren worden er ook steeds meer lynxen waargenomen. We hadden zelfs het geluk er een te fotograferen.”

 

Kaspisch berghoen in de vlucht. © STARLING reizen