20 februari 2015

1.000.000 kepen in Wallonië!

Enkele weken terug werden door twee Waalse vogelkijkers enkele grote zwermen kepen opgemerkt in Forêt d’Anlier (Belgisch Luxemburg). Dit bos is het grootste aaneengesloten bos van Wallonië en een mekka voor fauna en flora. Doortastend gingen de vogelkijkers op zoek naar de slaapplaats. En met succes.

Eerste groepen komen toe. © David ‘Billy’ Herman
Alle beelden op onze website zijn eigen werk en gemaakt door onze deelnemers en gidsen. Wat je ziet geeft dus een realistisch beeld van wat jij zelf kan zien, beleven en fotograferen op onze reizen.

Gisterenavond vatten we post samen met een zestigtal andere gegadigden. Vlak voor 17u begonnen de eerste groepjes toe te komen. Een climax werd bereikt om 17u30 met wolken van kepen zo ver je kon kijken. Schattingen lopen op tot en met 1.000.000 kepen. Een ongezien en heel spectaculair beeld. Fotografisch een enorme uitdaging en moeilijk om de verhoopte beelden te maken. Maar wie niet waagt …

De grote vraag is nu natuurlijk: van waar komen die kepen nu in godsnaam? Kepen zijn vinkachtigen die broeden in het Hoge Noorden. Iedere winter zijn ze bij ons te vinden, maar slechts heel uitzonderijk in zo’n aantallen. De laatste keer dateert al van een tiental jaar terug. Bij sneeuwval vind je ze vooral op de voedertafels in tuinen. Dit jaar zijn er uitzonderlijk veel aanwezig in Forêt d’Anlier door de talrijke aanwezigheid van hun hoofdvoedsel: beukennootjes. En het wil nu dat dit bos gekend is om zijn honderden hectaren kwalitatief beukenbos. Een filmpje van het spektakel vind je HIER.

Voor wie meer info wilt over dit spektakel of een beeld wilt krijgen van wat je kunt verwachten:

– Reportage van in Witry/België.

Spelen met lange sluiters. © David ‘Billy’ Herman