© Bart Heirweg
15 december 2023

Originele geschenken voor natuurliefhebbers: 11 tips

Een cadeau voor een natuurliefhebber, reisgek of fotograaf. Niet altijd een makkelijke opdracht, want ofwel hebben ze alles wat ze nodig hebben, ofwel hebben ze liefst iets heel specifieks. Geen sinecure om in te schatten waar je je natuurminnend familielid nu écht een plezier mee doet. Geen nood: wij bieden inspiratie met 5 bijzondere geschenktips voor natuurliefhebbers of fotografie-lovers.

© Billy Herman

Geef een natuurbelevenis cadeau

Tip 1 – Een dagje natuur – België heeft fantastische natuur in petto. Bij dagjeindenatuur vind je toffe excursies in de allermooiste gebieden van België. Hier vind je gegarandeerd een toffe uitstap in een stuk natuur waar jouw natuurminnende vader, tante of lief nog niet is geweest. Extra tof: voor de Belgische dagjes in de natuur kun je op pad gaan met een STARLING-gids. Kijk hier voor alle Belgische dagjes in de natuur.

Tip 2 – Een sessie schuilhutfotografie – Een absoluut topcadeau voor natuurfotografen is een sessie schuilhutfotografie. STARLING-gids Glenn Vermeersch bouwde 10 (binnenkort 11) hutten van waaruit je prachtige vogelfoto’s kan maken. Onderaan deze pagina kan je een waardebon bestellen voor een bedrag naar keuze. Ook onze gids Rudi Debruyne heeft een fijne vogelhut de ‘Eenzaamheid’ die je kan cadeau doen aan je geliefden!

Tip 3 – Een fotografieworkshop – Bij STARLING-gids en professioneel natuurfotograaf Bart Heirweg vind je workshops boordevol meerwaarde. Je gaat als fotograaf met hem op pad en leert ongelooflijk veel bij. Niet zeker welke workshop je cadeau wil doen? Geef dan een bon, zo kan de gelukkige zelf een workshop, een fotoboek, een online cursus of een webinar van Bart Heirweg uitkiezen.

Tip 4 – Een jaar Landschap vzw – Geef iemand een jaar lang een lidmaatschap cadeau van de frisse natuurbelevingsorganisatie Landschap vzw. De gelukkige ontvanger kan dan met het hele gezin gratis deelnemen aan tal van fijne uitstappen in de natuur, op de betalende activiteiten krijg je als lid een fikse korting en je krijgt een jaar lang het fraaie magazine in de bus. Maak hier een lidmaatschap aan. Extra tof: als Landschap-lid geniet je ook van een korting op reizen en workshops van STARLING.

 

Landschapsfotografie in Toscane, Italië. Met professioneel natuurfotograaf Bart Heirweg.

Hoe je landschappen op adembenemende wijze op de gevoelige plaat vastlegt? Dat leer je van Bart Heirweg. Foto: Bart Heirweg 

 

Een streling voor het oog: 3 boekentips

Met een prachtig natuurfotoboek doe je elke fotografieliefhebber een plezier. Zo’n boek doorbladeren is een inspiratieshot op zich en geeft goesting om zelf op pad te gaan. Dat onze gidsen toppers zijn, dat is algemeen geweten. Sommigen onder hen bieden hun foto’s of fototips in boekvorm aan: aanraders!

Tip 5 – Boek: De mooiste fotolocaties van België – Bart Heirweg – het ultieme boek voor wie dichtbij huis de mooiste plekken wil fotograferen. Als lezer krijg je met dit boek toegang tot Barts jarenlang verzamelde én geteste locaties om de mooiste foto’s te gaan maken. Bestel hier

Tip 6 – Boek: Exit Africa – Jeffrey Van Daele – een coffee table book, zoals dat heet. Zo’n boek dat je regelmatig eens vastneemt om te doorbladeren en weg te dromen. Jeffrey neemt ons mee naar Afrika met 120 adembenemende zwart-wit foto’s. Bestel hier

Tip 7 – Boek: 101 tips voor reisfotografie – Piet Van Den Eynde – een boek dat ervoor zorgt dat je reisfoto’s nooit meer hetzelfde zullen zijn. Mooi vormgegeven en boordevol concrete tips om op reis het onderste uit de fotografiekan te halen. Handig: het boek is ook beschikbaar als e-book, waardoor het makkelijker (op tablet, e-reader of telefoon) meekan in je reiskoffers. Bestel hier

 

Een uitje als geschenk

Tip 8 – Een verblijf in gîte Le brâme du cerf (Luik) – Wil je er met de familie of vriendengroep op uit naar de Ardennen? Trakteer hen op een verrassingsweekend in het vakantiehuis van STARLING-gids Jorn Van Den Bogaert. Jorn en vriendin wonen al jaren in de regio en kunnen je wegwijs maken. Extra leuk: je kan natuuruitstappen met gids Jorn bijboeken.

Tip 9 – Een reis met STARLING – Reserveer een plekje op een fantastische natuur– of fotografiereis en laat de droom van je familielid uitkomen. Zo’n geschenk wil iedereen wel onder de kerstboom vinden of met nieuwjaar overhandigd krijgen, toch? 👌

 

Tip 10 – De natuur beschermen: het mooiste cadeau

Heeft jouw favoriete natuurliefhebbende partner, tante, vader of vriendin zelf al alles wat zijn/haar hartje begeert? Waar hun hart écht sneller van gaat slaan, is topnatuur. En hoe kan je hen blijer maken dan met het beschermen van die mooie stukken ongerepte aarde?

Billy, de oprichter van STARLING, stampte met een aantal andere founders de organisatie Habitats Foundation uit de grond. Het grote doel is om de prachtige natuur van onze planeet te beschermen voor de toekomst. Ga snuisteren op de website van Habitats Foundation en doe een gift voor een van de projecten waar je hart sneller van gaat slaan.

 

Bonustips: shop kwalitatief materiaal bij onze partners

Tip 11 is een lijstje met bonustips. We geven graag een overzicht van onze favoriete shops. Want deze partners van STARLING zijn stuk voor stuk gepassioneerd door natuur en maken er elke dag bevlogen hun job van. Of ze nu optisch materiaal (verrekijkers, fototoestellen, statieven, …) of outdooraccessoires verkopen. Wij steken alvast de hand in het vuur voor de kwaliteit die ze bieden.

  • Benro (statieven, te koop bij onze optische partners)
  • Foto Coudenys (fotografisch materiaal met persoonlijke service – Veldegem (tss Brugge & Torhout) & online)
  • De Berghut (outdoorkledij en -materiaal – online & Hamme)
  • Natuurkijkers.be (verrekijkers en telescopen – online & Oudenaarde)
  • Sights of nature (verrekijkers en telescopen – Brugge)
  • Porteman kijkers (verrekijkers en telescopen – Ieper)
  • Veldshop.nl (natuurgidsen en excursiemateriaal)
  • Mr. Jan Gear (oerdegelijke fototassen, reistassen en drijfhutten)