juni - september

Reis op maat naar Scandinavië: rondreis met de camper

Met de camper door Scandinavië: een unieke manier om Zweden, Finland en Noorwegen op eigen houtje te doorkruisen. Wat dacht je van bruine beren, Laplanduilen en tientallen papegaaiduikers? Van honderden meren en eindeloze taiga? De ene dag sta je midden in de uitgestrekte toendra, de volgende wandel je langs woeste rotskusten. STARLING bezorgt je een uitgestippelde reisroute, tips van ervaren reisgidsen en alle nodige reservaties. Wij regelen je reis, jij en je reisgenoten hoeven enkele met volle teugen te genieten!

Adembenemend Scandinavië

De cultuur in het noorden van Europa week altijd af van de heersende trends in West-Europa. Buiten de hoofdsteden is de streek onbekend en onbemind. Te weinig vertier voor het massatoerisme van zon, zee en strand. Maar als je houdt van de natuur, zijn de Scandinavische landen een ideale bestemming voor een exclusieve rondreis. Wist je dat Zweden zeventien keer groter is dan België, maar evenveel inwoners telt en voor 70% uit bos bestaat? Eens je de snelwegen verlaat, word je helemaal ondergedompeld in de prachtnatuur.

Door de bomen het Scandinavische bos zien: STARLING stippelt jouw route uit

Noorwegen, Zweden en Finland zijn samen meer dan vijfendertig keer groter dan België. Het vergt heel wat ervaring en tijd om in dit eindeloze gebied een route uit te stippelen die aansluit bij jouw wensen en noden. De beste locaties voor natuur- en landschapsfotografie, en voor het spotten van de vogels en zoogdieren op je verlanglijst, liggen vaak ver van elkaar.

De natuurgidsen van het STARLING-team hebben samen meer dan vijfentwintig jaar ervaring in Scandinavië dankzij talrijke prospecties, onze lokale contacten en de voorbije reizen naar het gebied. Dat maakt ons voor jouw reis naar Scandinavië de perfecte redder in (tijds)nood. We werken op basis van jouw wensen en ideeën een perfect reisvoorstel uit. De beste plaatsen voor observatie van grote carnivoren, de mooiste wandelroutes in nationale parken, de beste schuilhut voor fotografie of een waarneming voor een heel specifieke vogelsoort. Alles is mogelijk!

Samen met ons construeer je je reis. We mailen of bellen jou om te zien wat de specifieke wensen zijn. Daarna kan je beslissen of je de reis verder met ons wil uitwerken.

Reizen met de camper: de ultieme vorm van vrijheid

Reis je met een camper, dan is de reis het doel. Je rijdt in alle vrijheid van A naar B en stopt waar je maar wil, zo ben je flexibel en onafhankelijk. Je stopt op de mooiste plaatsen wanneer je maar wil, geen gedoe met bagage of een volle kofferbak, geen beperking in het aantal koffers dat je  meeneemt. Wil je de fietsen, een kano en de barbecue mee? Geen probleem. Met een camper maak je van je vakantie een outdoor avontuur!

Je hebt altijd, ook op de meest afgelegen plaatsen, alles binnen handbereik en geniet ten volle van de natuur om je heen. Ook het allemansrecht, dat typisch is voor Scandinavië, geeft een camperreis een bijzondere touch (daarover lees je verderop meer). Bovendien brengt een campertrip je als gezin of vriendengroep dichter bij elkaar. Een ervaring om nooit te vergeten!

Must sees op je roadtrip door Scandinavië

Welke plaatsen moet je reisroute zeker bevatten? Een moeilijke vraag, want het uitgestrekte gebied zit tjokvol prachtige plaatsen. Jij bepaalt natuurlijk zelf je focus: landschappen, planten, zoogdieren, vogels: alles is mogelijk. STARLING stelt een grote diversiteit aan expertise ter beschikking op maat van jouw interesse!

1. Moerassen en oerbossen van Zuid- en Centraal-Zweden

Als je via Zuid-Zweden reist, zit je snel in prachtige natuurgebieden. Uitgestrekte rietvelden en moeraslanden herbergen er vogelsoorten die bij ons (bijna) niet meer broeden. Een eerste en impressionante kennismaking met de Scandinavische natuur! Reken er op soorten als roodmus, baardmannetje, bruine kiekendief, koperwiek, Noordse nachtegaal, kraanvogel, zeearend, zomertaling, visarend en grote karekiet.

Nabij Stockholm maak je kennis met meer specifieke soorten die typerend zijn voor het boreale noorden: de hazel-, kor- en auerhoen, grijskopspecht, dwerg-, Oeral-, ruigpoot- en zelfs Laplanduil.

2. Extra dimensie van Zuid-Finland en Karelië

Kiezen voor de Duits-Finse of Zweeds-Finse ferry tijdens de heenrit, is sowieso een verrijking. Deze routes bieden je de kans om de typische noordelijke vogelsoorten en heel wat andere nieuwe vogels aan je waarnemingenlijst toe te voegen. En wat dacht je van een boottocht op het Saimaameer? Dankzij een ommetje via Zuidoost-Finland maak je sowieso kans op extra vogels en zoogdieren, zoals de vliegende eekhoorn, Saimaaringelrob, struikrietzanger en witrugspecht. Hetzelfde geldt voor visarenden, roodhalsfuten en parelduikers op en nabij hun nesten.

Deze route biedt ook meer kans om een broedende Laplanduil te bewonderen. Uilen volgen het muizenbestand en zitten ieder jaar ergens anders. In tegenstelling tot in Zweden, komt de soort in Finland op meerdere plaatsen tot broeden. Door het verruimen van je actieradius op Finse bodem, vergroot je dus ook de kans op een effectieve ontmoeting met een Laplanduil.

Nadien passeer je, op weg naar Fins Lapland, langs Lieksa en Kuhmo. In deze desolate streek zijn grote carnivoren heer en meester. Wil je oog in oog komen te staan met beren, veelvraten of wolven? Dan plannen wij voor jou de best geplaatste kijkhutten aan netto inkoopprijs!

3. Lapland en Varanger

In de zomer gaat de zon nauwelijks onder in het hoge noorden van Noorwegen en Finland. Eens je de poolcirkel bereikt, kom je in een gebied met een kenmerkende weelderige vogelactiviteit en een geconcentreerde broedactiviteit. Tot de verbeelding sprekende vogelsoorten zoals taigagaai, haakbek, bruinkopmees, bos- en dwerggors en blauwstaart zwaaien hier de plak.

Eens de taigazone van Lapland voorbij, vormt dwergberkvegetatie de overgang naar de eindeloze toendra van de Varangerfjord. Een bezoek aan het vogeleiland Hornoya met duizenden alkachtigen is een niet te missen hoogtepunt van de reis. De immense aantallen vogels op heel korte afstand zullen je versteld doen staan!

Je wandelt letterlijk tussen prachtige vogelsoorten als de dikbekzeekoet, papegaaiduiker en zwarte zeekoet. De fjorden zelf herbergen parels als stellers en koningseiders. Het echte summum van het uiterste hoge noorden is het spotten van een sneeuwuil, geelsnavelduiker, giervalk, orka of beluga!

Alleen in Scandinavië: ervaar het allemansrecht!

In Scandinavië geldt het allemansrecht. Dit is een oud gewoonterecht dat zegt: ‘stoor niemand en verniel niets.’ Alle natuur staat hierdoor open voor iedereen, alleen moet ze wel gerespecteerd en ongeschonden gelaten worden. Je mag volgens het allemansrecht zelfs vrij bewegen over andermans land of water, zolang dit geen hinder of ongemak voor de eigenaar veroorzaakt.

Als je de eigenaar van een stuk land vooraf om toestemming vraagt, mag je er makkelijk enkele dagen kamperen. Een kampvuur aanleggen mag in principe ook overal, behalve waar expliciet een vuurverbod geldt. Het allemansrecht is uniek om te ervaren als je met de camper rondreist. Het bezorgt je een ultiem gevoel van vrijheid en een groot respect voor de omgeving en haar bewoners.

Het avontuur wacht!

Wat maakt deze natuurreis naar Scandinavië zo bijzonder?

 • Met de camper ga en sta je waar je wil, wanneer je wil.
 • Je gaat op zoek naar de vogel- en zoogdierensoorten die op jouw verlanglijstje staan, STARLING zorgt voor de perfecte locaties en regelt gidsen als je dat wil.
 • Je trekt door een onwaarschijnlijk landschap van toendra, oerbos en duizend meren, terwijl de zon nauwelijks onder gaat.
STARLING op maat
Fotografie
Natuur
Belevingsreizen
Zoogdierenreizen
Schuilhutreizen
Vogelreizen
Dit vond
Bernard
van zijn individuele vogelreis naar Scandinavië

Samengevat ben ik zeer tevreden, een prachtige regio, mooie soorten, alles goed geregeld. Ik kon vertrouwen op een goed uitgewerkte voorbereiding, met een handige routeplanner die heel veel informatie gaf over excursieplekken, en waar er bepaalde soorten te vinden zijn.

Superbedankt STARLING, ook voor de vele antwoorden op mijn vragen op elk moment, zelfs tijdens de reis.

Daarom moet jij naar Scandinavië
volgens STARLING-gids en Scandinavië-fan Wouter Faveyts

De natuur, de sfeer en de rust in het Noorden spreken me ontzettend aan. Het aantal vogelsoorten ligt er veel lager dan in zuidelijker gelegen streken, maar de setting is prachtig en er zitten ontzettend aantrekkelijke soorten. Ik twijfel geen seconde om het Noorden mijn favoriete vogelreisbestemming te noemen.

Dit zal indruk op je maken
volgens STARLING-gids Lieven De Temmerman

De uitgestrekte landschappen, de kwaliteit van de vogelsoorten en waarnemingen, onze wintergasten in broedkleed en de overvloedige hoeveelheid licht geven het hoge noorden een magische aantrekkingskracht. Finland en Noorwegen zijn gedroomde bestemmingen om de West-Palearctische specialiteiten te ontdekken.

Is deze camperreis naar Scandinavië iets voor jou?

 • Je houdt van natuur en avontuur.
 • Je wil de pure vrijheid van het Scandinavische allemansrecht wel eens ervaren.
 • Je reist graag met je eigen groep of gezin, maar insider informatie om je route uit te stippelen is welkom.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Vraag een reisvoorstel

Wat kan je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek een voorbeeld reisprogramma

Dit voorbeeld reisprogramma geeft je een idee van wat er mogelijk is. Heb je zelf iets toe te voegen of te schrappen? Puzzel gerust met het voorbeeldprogramma of kom met jouw eigen ideeën aankloppen! Het reisprogramma kan steeds licht wijzigen in functie van reservaties, weersomstandigheden en waarnemingen.
DAG 1
Rit van België naar het noorden
DAG 2
Ferry-overtocht
DAG 3
Aankomst in Helsinki
DAG 4
Saimaa
DAG 5 - DAG 7
Zuid-Karelië
DAG 8 - DAG 9
Noord-Karelië
DAG 10 - DAG 12
Kuusamo
DAG 13 - DAG 15
Ivalo-Inari
DAG 16 - DAG 20
Varanger
DAG 21
Rit huiswaarts richting Stockholm
DAG 22
Rit Stockholm - Kopenhagen
DAG 23
Rit Kopenhagen - Brussel
Klik op de tabs
voor meer info

Reisschema - voorbeeld 1

Via Duitsland naar Finland (23 dagen)

DAG 1
België-Travemunde

DAG 2
Ferry-overtocht

DAG 3
Aankomst in Helsinki

DAG 4
Saimaa

DAG 5 – 7
Zuid-Karelië

DAG 8 – 9
Noord-Karelië

DAG 10 – 12
Kuusamo

DAG 13 – 15
Ivalo-Inari

DAG 16 – 20
Varanger

DAG 21 – 23
Huiswaarts

Reisschema - voorbeeld 2

Dwars door Zweden (23 dagen)

DAG 1
België – Zuid-Zweden

DAG 2 – 3
Moeraslanden in Zuid-Zweden

DAG 3 – 6
Oerbossen in Centraal-Zweden

DAG 7 – 8
Richting Noord-Zweden, met een gids op pad voor uilen

DAG 9 – 12
Kuusamo

DAG 13 – 15
Ivalo-Inari

DAG 16 – 20
Varanger

DAG 21 – 23
Huiswaarts

Reisschema - voorbeeld 3

Naar Finland via Stockholm (25 dagen)

DAG 1
België – Zuid-Zweden

DAG 2 – 3
Moeraslanden in Zuid-Zweden

DAG 4
Ferry Zweden-Finland vanuit Stockholm

DAG 5
Aankomst in Turku/Tampere

DAG 6
Saimaa

DAG 7 – 9
Zuid-Karelië

DAG 10 – 11
Noord-Karelië

DAG 12 – 14
Kuusamo

DAG 15 – 17
Ivalo-Inari

DAG 18 – 22
Varanger

DAG 23 – 25
Huiswaarts

Route naar Scandinavië

Vanuit België kan je op twee manieren naar het noorden rijden. Welke route je kiest, hangt af van wat jij onderweg wil zien.

Optie 1: Duits-Finse route

Kies je voor de verbinding Duitsland-Finland, dan rijd je eerst tot in het Duitse Travemunde. Van daaruit neem je een ferry naar de Finse hoofdstad Helsinki. Daarna kan je verder noordwaarts of kies je de route Saimaa-Karelië-Kuhmo.

Optie 2: dwars door Zweden

Via Duitsland (ferry Putgarden – Rodby) en Denemarken rijd je naar Zweden (over de brug van Malmö – the Bridge – of met de ferry Helsingor – Helsinborg). Eenmaal op Zweedse bodem gaat het, parallel met de Botnische Golf, verder noordwaarts via Fins Lapland, met het Varanger schiereiland als eindbestemming.

Deze optie sluit de Zuidoost-Finse route niet uit. Je kan in de Zweedse hoofdstad Stockholm nog altijd de ferry nemen naar Finland. Verschillende rederijen kunnen je naar Turku of Tampere verschepen. Deze zuidelijk gesitueerde steden grenzen aan de Finse zijde van de Botnische Golf.

Van hieruit kan je dan verder richting Noord-Finland of kies je de bypass Saimaa-Karelië-Kuhmo. Deze omweg is vooral een must voor natuurliefhebbers die graag grote zoogdieren en extra vogelsoorten aan hun lijst willen toevoegen.

Zie je het allemaal nog niet zo duidelijk voor ogen? Geen nood. STARLING is er om je helemaal wegwijs te maken!

 

Neem vrijblijvend contact op

Wanneer reizen?

Wie graag vogels kijkt, reist best in het late voorjaar of de vroege zomer naar Scandinavië. Na 14 juli zijn de nieuwe jongen uitgevlogen en de oudervogels zwijgzaam of al vertrokken richting zuiden. Bossen geven een lege indruk en het is hard werken om soorten te lokaliseren. Een uitzondering daarop is het Varanger schiereiland. Omdat dit eiland boven de 70° noorderbreedte ligt, valt het broedseizoen er later. Bovendien vind je hier elk seizoen een rijk aanbod aan vogelsoorten die nooit teleurstellen. Reis je tijdens de schoolvakantie? Vertrek dan op tijd en hou een strak schema aan zodat je rond 14 juli arriveert in de Varangerfjord. In een tijdsspanne van drie weken lukt dit perfect.

Wie voor fotografie gaat, gaat best in het voorjaar (mei-juni) of in het najaar (augustus-september). In het voorjaar komt de taiga tot leven, en staat alles in topvorm. Het najaar is dan weer goed voor herfstkleuren, en de beste omstandigheden om grote zoogdieren te fotograferen.

Waar zorgt STARLING voor?

 • Een draaiboek met de reisroute en suggesties voor de beste overnachtingsplekken.
 • Detailkaarten van de te bezoeken streken.
 • Alle insider weetjes en tips voor een geslaagde trip naar Scandinavië.
 • Detailplaatsen waar je de specifieke vogelsoorten vindt die op jouw verlanglijst staan – indien gewenst boeken we voor jou safari’s om grote carnivoren te observeren, een lokale gids om je naar de nestlocaties van uilen te leiden, een excursie om bevers en vliegende eekhoorns te spotten, de mooiste locaties om de taiga te fotograferen en meer.
 • Eventuele boeking van de camper – uiteraard kan je ook met je eigen camper reizen!
 • Eventuele boekingen van ferry’s, campings, boottocht op het Saimaameer, enzovoort.

Prijzen

De vaste prijs voor de uitwerking van deze reis op maat bedraagt 400 euro.

Als we bij jou langskomen, rekenen we 0,35 euro/km verplaatsingskosten aan. Uiteraard betaal je die niet als je zelf tot bij ons komt.

Stappenplan

1

Start hier met jouw dromen

Vertel ons in een persoonlijk contact welke dromen je wilt realiseren. Vul het contactformulier in en geef aan op welke manier je wilt verder gaan. We kunnen jou bellen, mailen of we maken een afspraak om jouw wensen te bespreken. Heb je direct al meer informatie voor ons, dan kan je ineens ook een reisvoorstel indienen. Je kan ons natuurlijk ook onmiddellijk bellen.

2

Wij maken samen een reisplan

Zodra we een beeld hebben van jouw wensen, werken we een eerste voorstel uit en geven we een prijsindicatie. Met jouw feedback verfijnen we jouw droomreis tot die helemaal perfect is.

3

Jouw dromen worden werkelijkheid

Na jouw definitieve boeking, organiseren we alles zoals overeengekomen. Ongeveer één maand voor de vertrekdatum ontvang je alle praktische informatie en details over de reis.
Vertrek op een zorgeloze reis!

Start jouw droomreis hier

Contacteer ons