Begeleider

Mark Kaptein

Mark is al van heel jonge leeftijd gepassioneerd door de natuur en dieren. Hij heeft een grote interesse in wildlife en een goede kennis van ecosystemen, reptielen en vogels. Zijn grootste passie is onderzoek voeren naar het gedrag van grote roofdieren! De soorten waar hij het meest mee heeft gewerkt zijn cheeta’s, luipaarden en wolven. Deze laatste zijn een échte specialiteit van hem geworden.

Natuurbescherming studeren

Mark heeft wildlife management and nature conservation gestudeerd. Voor hem een evidente keuze. Tijdens zijn studies werkte hij tijdelijk in Zambia en Zuid-Afrika. Hier heeft hij cameraval-onderzoeken uitgevoerd, met anti-stroperseenheden gewerkt en is hij een bekwaam spoorzoeker geworden.

Professionele natuurgids

Nadat Mark was afgestudeerd, verliet hij Nederland voor een langere periode. Afrika lonkte. Dit was het perfecte habitat waar hij zijn horizon verder kon verbreden. Hij deed in Afrika onderzoek naar roofdieren (vooral cheeta en luipaard) en spendeerde het overgrote deel van zijn tijd in de wildernis. Daarnaast heeft hij in Zuid-Afrika ook een opleiding tot safari-/natuurgids gevolgd. Hier behaalde hij alle benodigde kwalificaties om zowel te voet als met de wagen te mogen gidsen.

In eerste instantie was het gidsen vooral een manier om zijn onderzoek naar roofdieren te kunnen financieren. Gaandeweg groeide zijn passie voor het gidsen. Mark is sociaal, enthousiast en gek op wat avontuur. Hij gaat altijd voor het maximaal haalbare en voor bijzondere wildlife ervaringen. Hij vindt het fantastisch om zijn passie voor roofdieren en natuurbescherming te delen met jou. Recent heeft hij veel van Europa’s wilde streken verkend. Hij heeft veel tijd gespendeerd aan het observeren en monitoren van wolven en zag deze wilde dieren bijna dagelijks. Naast observeren heeft Mark een grote interesse in fotografie en video.

31 jaar
Mark Kaptein
Semi-professionele natuurgids met specialiteit voor zoogdieren.
  • Heeft meer dan 3 jaar in Zuid-Afrika gewoond.
  • Kreeg zijn training voor natuurgids in en rondom het wereldberoemde Kruger National Park.
  • Heeft wilde leeuwen, cheeta's en olifanten gevangen en overgeplaatst naar andere reservaten.
  • Heeft wilde wolven gevonden in zeven Europese landen.
  • Kwam ooit terug bij zijn camp in de bush en trof daar 2 gevlekte hyena's aan die op zijn slaapzak aan het kauwen waren. Een andere ochtend werd hij wakker naast een slapende luipaard.
  • Is getraind en ervaren in het veilig vangen en terug uitzetten van (giftige) slangen en heeft met veel soorten gewerkt waaronder met zwarte mambas, cobras en pofadders.

Op reis met begeleider Mark