Begeleider

Jorn Van Den Bogaert

Jorn Van Den Bogaert is één van de meest ervaren natuurgidsen in België. Van jongsaf aan is hij gefascineerd door de natuur. Hij was onder andere actief als jonge snaak in de JNM maar ook als vrijwilliger bij Natuurpunt Markvallei en Natuurpunt de Kievit in de Noorderkempen.

Jorn houdt van een portie avontuur. Eens van de bewandelde paden af gaan of een onverhard wegje levert nét dat tikkeltje meer op!

 

Werkervaring in de natuursector

In zijn beginjaren werkte hij op het voormalige Instituut voor Natuurbehoud op amfibieën en ook aan de gegevensverwerking voor de Vlaamse broedvogeltatlas. Nadien werkte hij enkele jaren voor Natuurpunt, waarbij hij voornamelijk werkte op weidevogels, vleermuizen, zoogdieren, amfibieën, hamsters en de Zoogdierenatlas.

Verder heeft Jorn in 2003 gewerkt als curator van een ooievaarsstation in Toscane, Italië waar hij ooievaars kweekte en herintroduceerde in de Italiaanse natuur. Nadien was hij nog een kleine 10 jaar werkzaam als Provinciaal domeinwachter voor de Provincie Antwerpen.

 

Vakantiewoning en B&B

Zijn voorliefde voor bevers bracht Jorn echter snel in de Ardennen, waar hij veel van zijn vrije tijd doorbracht. Sinds 2016 woont hij dan ook voltijds in de Ardennen aan de rand van het natuurgebied ‘Plateau Des Tailles” in het dorpje Chabrehez. Een dorp met slechts 36 inwoners!

Hier verhuurt hij een vakantiewoning voor groepen en werkt hij als zelfstandig natuurgids. Samen met zijn vriendin baat hij hier sinds kort ook een B & B uit.

 

Zoogdierengids in hart en nieren

Jorn is vooral gespecialiseerd in zoogdieren en gidst vooral wild-excursies op zoek naar de lokale fauna. In zijn tuin ziet hij naast edelherten, everzwijnen en reeën ook regelmatig de wilde kat. De grauwe klauwier broedt net achter zijn achtertuin en ook de klapekster is een regelmatige gast in zijn tuin. Jorn verhuurt ook een hut voor natuurliefhebbers.  Dit is voorlopig de enige hut in België waar de zeldzame wilde kat zich regelmatig laat zien.

Als oprichter van de Beverwerkgroep beheert hij ook samen met andere vrijwilligers van de Beverwerkgroep een beverreservaat, dat in 2014 aangekocht is dankzij een crowdfundingsactie. Dit reservaat is gelegen in het natuurgebied van het ‘Plateau des Tailles’.

 

Ervaren natuurgids

Jorn gidste reeds vele reizen naar Noorwegen, Finland, Letland, Polen, Wit-Rusland, Sri Lanka , Costa Rica, Armenië , Schotland en Spanje. Zijn specialiteit is het oerbos van Bialowieza en de moerassen van de Biebrza in Polen, waar hij al vele reizen begeleidde.

Zijn eigen reizen brachten hem reeds naar Canada, Alaska, Australië, Nieuw- Zeeland, Afrika, de Himalaya en vele andere bestemmingen waarbij hij daar telkens op zoek gaat naar alles wat leeft in de natuur. Zijn voorliefde gaat uit naar zoogdieren, vogels, amfibieën en reptielen. Maar er gaat ook zeker aandacht uit naar meer algemene natuur.

41 jaar
Jorn Van Den Bogaert
Natuurreisgids met bijzondere kennis van vogels, zoogdieren, reptielen en amfibieën.
  • Ervaren natuurgids (onder andere Ardennen) met specialisatie in zoogdieren.
  • Houdt van een portie avontuur en van spotlighten 's nachts!
  • Baat een vakantiehuis en B&B uit en houdt van een pint na een geslaagde tocht.

Op reis met begeleider Jorn