Begeleider

Joachim Pintens

Joachim Pintens is onze jongste gids, maar daarom niet de minste. Hij was op zesjarige (!) leeftijd al volledig begeesterd door de natuur en trok ieder weekend het veld in op zoek naar vogels. Bijna dagelijks bladerde hij door gidsen, luisterde hij naar vogelgeluiden op CD en tekende hij complete vogelboeken na. Het vormde de basis van een gedegen kennis die hij over de jaren heen verder uitgebouwd heeft door talloze uren in de natuur door te brengen en zich onder te dompelen in de wereld van vogels.

 

Gepassioneerd vogelkijker en meer …

Dagen de kust afschuimen op zoek naar zangvogeltjes, talloze uren spenderen op een vogeltrektelpost of rondfietsen in de regio met de kijker over de schouder en de telescoop uit de fietszak bungelend; het is voor Joachim geen uitzondering!

Wekelijks trekt hij erop uit en kan je hem als het ware overal in het land treffen, afhankelijk van waar er bijzondere soorten te zien zijn. Zo heeft Joachim een uitgesproken passie voor vogeltrek en de zeldzaamheden die dat fenomeen met zich meebrengt.

Over de jaren heen vond hij zelf al enkele ‘speciallekes’ zoals de tweede huisgierzwaluw en de vierde woestijntapuit voor België. Maar als je het hem vraagt, zijn de mooiste momenten juist die waarbij je ten volste geniet van de meest gewone soorten. Hij leert je kijken naar de pracht van de natuur en vertelt je vol passie over de soorten die je tegenkomt. Dat hoeft trouwens niet enkel over vogels te gaan. Want wanneer hij buitenkomt, kijkt hij overal rond naar alles wat groeit, ritselt en fladdert. Vooral voor nachtvlinders mag je hem altijd wakker maken! Sinds kort gidst hij ook dagexcursies voor dagjeindenatuur.be en neemt hij je mee op sleeptouw de natuur in, waar hij zijn kennis en expertise met plezier doorgeeft.

 

Jong geleerd

Sinds een aantal jaren heeft Joachim de reismicrobe definitief te pakken. Zo doorkruiste hij reeds Bieszczady met topwaarnemingen van oeraluil, witrugspecht en wolf, en reisde hij door Zuid-Frankrijk met als hoogtepunten steenpatrijs, witbuikzandhoen, audouins meeuw, mediterraan stormvogeltje, potvis, gewone vinvis en veel meer. Hij spendeerde maar liefst 3 maanden in het prachtige Georgië waar hij bij Batumi Raptor Count vele duizenden roofvogels telde en nadien een roadtrip door het land maakte met witkruinroodstaart, Kaukasisch korhoen, Kaukasisch berghoen, lammergier, keizerarend, sakervalk, zwarte frankolijn, roodvoorhoofdkanarie, moeraskat en zelfs lynx als uitschieters! Ook trok hij al liftend door de Balkan waar hij, gefascineerd door de historiek en de cultuur, Macedonië en Albanië beter leerde kennen en mooie soorten zag zoals kroeskoppelikaan, balkansperwer, rotsklever, rouwmees en withalsvliegenvanger. Voor Starling gidste hij al in Extremadura, de Camargue en de Hoge Venen, telkens parels van reizen waarop de deelnemers een fijne balans kregen tussen genieten en tot de verbeelding sprekende soorten zien!

 

Traag reizen

Joachim is helemaal verkocht aan ‘slow traveling’ en bereikt zijn bestemmingen uitsluitend met het openbaar vervoer of al liftend. Het landschap en de cultuur geleidelijk zien veranderen, dagen onderweg zijn en de afstand die je aflegt voluit ervaren, vindt hij essentiële ingrediënten bij het reizen. Daarbij is het mooi meegenomen dat de ecologische voetafdruk ook weer wat kleiner wordt! Ga je met Joachim mee op schok, dan kan je mee proeven van zijn reisstijl waarbij tijd nemen en genieten voorop staat. En wie weet zie je onderweg wel al enkele leuke soorten!

25 jaar
Joachim Pintens
Gepassioneerde vogelkijker met oog voor alles wat leeft en beweegt! Secuur in zijn omgang en werk.
  • Natuur is een levensstijl.
  • Houdt van natuur dichtbij huis. Verkende afgelopen jaren stap per stap Europa.
  • Heel gedreven, secuur in zijn omgang, zorgzaam en een sterk empathisch vermogen.

Op reis met begeleider Joachim