Een kudde koeien steekt de weg over. © Billy Herman
Begeleider

Guido Rappé

Dat hij aan de kust opgroeide tussen de vissers, verklaart de voorliefde van begeleider Guido Rappé voor alles wat met de zee te maken heeft. De aantrekkingskracht van kusten, de eeuwige veranderlijkheid van zeeën en oceanen en alles wat daarin leeft is groot: van strandvlo tot walvis.  Maar ook op het vasteland is zijn interesse breed en zijn kennis groot: vogels en zoogdieren, flora en vlinders, enz. Al die kennis en de bijhorende historische weetjes deelt hij graag!

In zijn wereldwijde uitstappen en trips zitten mens, natuur en landschap steevast verweven. Het hoogtepunt van zijn interesse voor de zee? Het boek De Zee van Toen, een historisch-ecologische verkenning van de zuidelijke Noordzee. Als jonggepensioneerde is Guido onder meer actief bij de Strandwerkgroep, de Brugse vogelwerkgroep Mergus en als kustgids.

Liefde voor natuur

Guido was van jongsaf enthousiast actief in de BJN (Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie, nu bekend als JNM). Zijn interesse voor natuur leidde hem naar de studie biologie, met een thesis in de mariene biologie. Daarnaast is hij erkend natuurgids (CVN) en cultuurgids (Toerisme Vlaanderen), en stichtend lid van de natuurhistorische vereniging voor mariene biologie De Strandwerkgroep en van de erfgoedvereniging Mens en Dier op Papier.

Hij werkte als wetenschappelijk medewerker bij onder andere de Nationale Plantentuin van België in Meise, de Universiteit Gent, de provincie West-Vlaanderen en als docent Biologie in secundair en hoger onderwijs.

Zeeën van ervaring

Guido’s voorliefde voor de zee, en in het bijzonder voor zeezoogdieren, vertaalt zich al decennia lang in meerdere reizen over het water. Van de Atlantische en Stille Oceaan naar de Middellandse Zee naar onder andere IJsland, Faeröer, Golf van Biskaje, Georges Bank, Kaapverdië, Canarische Eilanden, Madeira, Corsica en Frans Polynesië. Daarnaast maakte begeleider Guido Rappé ook reizen naar onder andere Ierland, Schotland en eilanden, Helgoland, Nederlands-Duits-Deense Waddeneilanden, Oost-Europa, de Middellandse Zeelanden en -eilanden, en nog een resem bestemmingen in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika.

68 jaar
Guido Rappé
Bioloog met sterke algemene natuurkennis én grote cultuurhistorische interesse
  • Guido's boeiende cultuurweetjes vormen op de natuurreizen een echte meerwaarde voor de deelnemers.
  • Is gepassioneerd door zeezoogdieren en verknocht aan alles wat groeit en bloeit in de duinen en op het strand.
  • Rustige, aangename verteller met gevoel voor humor. Ervaren levensgenieter!

Uitstekende reisbegeleider. Leuke gids met veel kennis.

Johannes
deelnemer natuurreis Extremadura, Spanje 2018

Zeer competente gids: zowel op gebied van planten, kruiden als vogels heeft Guido een gedegen kennis. En die deelt hij vlot met de medereizigers. Als beginnend vogelliefhebber wordt dit ten zeerste geapprecieerd.

Jurgen
deelnemer natuurreis Extremadura, Spanje 2018

Op reis met begeleider Guido