Begeleider

Maarten Jacobs

Maarten groeide op in de uitgestrekte bossen en heide rond het vliegveld van Malle. Een bijzondere omgeving, die hem voor altijd met de natuur verbond. Begeleider Maarten Jacobs leerde er veel bij over vogels, maar ook over minder gekende soorten, die volgens hem minstens evenveel aandacht verdienen. 

De natuur beschermen zit bij Maarten in het bloed. Hij ging dan ook aan de slag als technicus in de vakgroep biologie aan de universiteit van Antwerpen, waar hij data verzamelde over mezen en dagvlinders. Vandaag volgt hij bij Natuurpunt grote natuurherstelprojecten op in het kader van Europese LIFE-natuurbeschermingsprojecten.

Onbekend, maar heel bemind

Tijdens natuurwerk- en natuurstudiekampen in binnen- en buitenland namen vogels altijd een bijzondere plaats in, maar als jonge conservator van het Viersels Gebroekt werd zijn aandacht getrokken door andere indicatorsoorten en natuurlijke processen. Sindsdien deelt hij zijn interesse voor vogels met een indrukwekkende kennis van onder meer loopkevers, nachtvlinders en wilde bijen.

Avontuurlijke soortenjager

Begeleider Maarten Jacobs houdt van avontuurlijke bestemmingen en moeilijk te vinden soorten. Zijn doorzettingsvermogen leverde al onvergetelijke ervaringen en waarnemingen op zoals Snow mountain robin in West-Papoea en sneeuwluipaard in India. Als getalenteerd fotograaf maakt Maarten indrukwekkende fotoverslagen van al zijn buitenlandse reizen.

46 jaar
Maarten Jacobs
Gedreven natuurreisgids met grote kennis van vogels, ongewervelden en zeldzame exotische soorten
  • Groeide op midden in de natuur, wat voor een enorme natuurkennis zorgde. Die speciale band met de natuur laat hem nooit meer los.
  • Gaat liefst op zoek naar 'onvindbare' soorten en kickt er op om ze wél te zien te krijgen.
  • Heeft een zwak voor minder bekende soorten en tracht hen onder de aandacht te brengen bij het grote publiek.

Maarten is een zeer bekwame gids. Hij is bescheiden en sociaal competent. Zijn soortenkennis is indrukwekkend, niet alleen van vogels, maar ook van zoogdieren en insecten. Hij heeft een hele brede belangstelling voor de natuur en weet zijn enthousiasme op een prettige manier over te brengen. Hij wordt nooit moe om dingen uit te leggen. Zijn energie en uithoudingsvermogen zijn grenzeloos.

Dörte en Jörg
deelnemers natuurreis op zoek naar sneeuwluipaard in India 2015

Op reis met begeleider Maarten